Tekninen lautakunta, kokous 24.9.2024

§ 90 Tuusulan viher- ja ulkoliikunta-alueiden kehittämissuunnitelma, Jokela, hyväksyminen

TUUDno-2024-1559

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annukka Luoderanta, hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan yhdyskuntatekniikassa on laadittu Tuusulan viher- ja ulkoliikuntapalveluiden kehittämissuunnitelmaehdotus, VIPU, Jokela. Mahdolliset muistutukset on toimitettava kirjallisesti Tuusulan kunnan tekniselle lautakunnalle.

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta antaa muistutuksensa Viher- ja ulkoliikuntapalveluiden kehittämissuunnitelmaehdotukseen. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta kiittää kehittämissuunnitelman laatijoita perusteellisesta selvitystyöstä ja huolellisesti laaditusta kehittämissuunnitelmaehdotuksesta. Erityisesti asukkaiden ja muiden palveluiden käyttäjien aktiivinen osallistaminen suunnitelman laatimisprosessiin on hienoa. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta muistuttaa asukaskyselyssä esitetyistä alueen kehittämiskohteista, kuten miellyttävät ympärivuotiset jalankulkureitit, metsien säästäminen ja helpompi veden äärelle pääseminen. Käyttäjälähtöiset viheralueet ja ulkoliikuntapaikat mahdollistavat kuntalaisten aktiivista elämäntapaa, edistävät niin psyykkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia ja lisäävät mahdollisuuksia erilaisiin sosiaalisiin kontakteihin. 

Jokelan monipuoliset viher- ja ulkoliikuntamahdollisuudet ovat jokelalaisten ja lähiseutujen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erinomainen väline. Kehittämissuunnitelmaehdotuksessa huomioidaan ansiokkaasti erilaiset käyttäjäryhmät. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toivoo, että erityisesti esteettömyys, saavutettavuus ja kaikille avoimet palvelut toteutuvat, kun suunnitelmaa viedään käytäntöön. 

Uusia ulkoilureittejä suunniteltaessa ja vanhoja reittejä kehitettäessä tulee huomioida helppokulkuisuus esimerkiksi lastenvaunujen kanssa, ja reittien varrella tulee olla levähdysmahdollisuuksia. Virkistysalueiden palveluissa, kuten mahdollisissa saniteettitiloissa, tulee huomioida pyörätuolikäyttäjät. Julkisen liikenteen yhteyksiä virkistysalueille tulee kehittää; toisaalta pysäköintitilaa, ml. LE-paikat, tulee olla riittävästi.  

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää 

  • antaa asiaselostuksen mukaisen muistutuksen.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Mia Järvinen, kunnanpuutarhuri, mia.jarvinen@tuusula.fi

Perustelut

Jokelan viher- ja ulkoliikunta-alueiden kehittämissuunnitelma käsittelee kunnan asukkaille ja muille käyttäjille tarjoamia viher- ja ulkoliikunta-alueiden palveluja ja niiden muodostaman palveluverkon kehitystä seuraavan 15 vuoden aikana. Olevien kohteiden kehittämistarpeiden lisäksi tarvitaan ennakoivasti tietoa uusien asuinalueiden palvelutarpeista. Tavoitteena on taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan sekä laadukkaan palveluverkon aikaansaaminen.

Suunnitelmassa ovat mukana kunnan viher- ja liikunta-alueille sijoittuvat liikunta-, virkistys- ja luontovirkistyspalvelut. Liikuntapalveluja ovat mm. ulkokuntoilupaikat, frisbeegolfradat ja erilaiset kentät. Virkistyspalveluihin luetaan esim. koira-aitaukset, leikkipaikat ja matonpesupaikat. Luontovirkistyspalveluita ovat mm. luontoreitit, ulkoilureitit ja luonnontarkkailupaikat. Palveluverkko ei koske koulujen eikä päiväkotien pihoja, mutta niiden palveluja tarkastellaan osana muuta palveluverkkoa.

Palveluverkon lähtökohtina toimivat muun muassa Tuusulan uusi yleiskaava, väestönkasvu, kunnan strategia sekä muut kunnan strategiat ja linjaukset, organisaatio sekä muut tapahtuneet tai ennakoidut muutokset viher- ja ulkoilualueilla ja niitä koskevissa teemoissa. Tunnistettuja teemoja ovat esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen, ilmastonmuutokseen varautuminen ja sopeutuminen, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä eri käyttäjäryhmien tarpeiden huomioiminen.

Asukkaiden ja muiden käyttäjien näkemyksiä on kerätty suunnittelutyön eri vaiheissa. Kesällä 2023 tehtiin verkkokysely, johon vastasi yli 200 henkilöä. Lisäksi haastateltiin paikallisia nuoria. Syksyllä 2023 järjestettiin ensimmäinen asukastilaisuus ja maaliskuussa 2024 toinen asukastilaisuus, jossa oli mahdollisuus kommentoida kehittämissuunnitelman luonnosta. Verkkokyselyn, haastatteluiden ja asukastilaisuuksien kommentteja on hyödynnetty suunnitelman tavoitteiden määrittelyssä, palvelukorttien sisällössä sekä yksittäisten palvelukohteiden sijoittelussa.

Viher- ja ulkoliikunta-alueiden kehittämissuunnitelma jalkautetaan viherpalveluihin, vapaa-ajan palveluihin ja kaavoitukseen. Suunnitelma toimii päätöksenteon ja palveluverkoston kehitystyön tukena. Palveluverkko on pohja tulevien vuosien investointiohjelman laatimiselle ja sen keskeiset linjaukset ohjaavat myös yksittäisiä palveluverkon kehittämishankkeita.

Tuusulan viher- ja ulkoliikuntapalveluiden kehittämissuunnitelmaehdotuksesta saatiin yksi muistutus, joka merkittiin tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä Jokelan viher- ja ulkoliikunta-alueiden kehittämissuunnitelman.

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, tekninen lautakunta
osoite: PL 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupiste TuusInfoon os. Autoasemankatu 1, 04300 Tuusula.