Kunnanhallitus, kokous 5.3.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Pienhankintaohjeen hyväksyminen

TUUDno-2018-294

Valmistelija

  • Mia Kontio-Kaskikallio, lakimies

Perustelut

Tuusulan kunnanhallitus on hyväksynyt Pienhankintaohjeet 23.6.2008 § 366. Ohjetta on päivitetty ajoittain hankintalakien muuttuessa.  Pienhankintaohjeet koskevat hankintalainsäädännön ulkopuolelle jääviä kansallisen kynnysarvon alittavia hankintoja. Näihin hankintoihin ei sovelleta julkisia hankintoja koskevaa lakia (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) tai erityisalojen hankintalakia (Laki vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1398/2016) hankintaoikaisua lukuun ottamatta. Tästä huolimatta lainsäädännön ulkopuolelle jäävissä hankinnoissa on noudatettava avoimuuden ja tasavertaisuuden periaatteita, jotka ovat johdettavissa Euroopan unionin perustamissopimuksesta ja etenkin Suomen kansallisesta lainsäädännöstä mm. hallintolaista. Myös kunnan omien hankintaohjeiden on perus-tuttava edellä mainituista johdettaville hyvän hallinnon periaatteille.

Tuusulan kunnassa voimassa olevat pienhankintaohjeet ovat vanhentuneet hankintalakeihin tulleiden muutosten myötä. Uudet hankintoja koskevat lait ovat tulleet voimaan 1.1.2017, jolloin kansalliset kynnysarvot ovat huomattavasti nousseet.

Uudet kansalliset kynnysarvot hankintalaissa ovat seuraavat:

  • Tavara- ja palveluhankinnat     60 000
  • Käyttöoikeussopimukset / palvelut           500 000
  • Terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut           400 000
  • Muut erityiset palvelut             300 000
  • Rakennusurakat       150 000
  • Käyttöoikeusurakat   500 000
  • Suunnittelukilpailut    60 000

1.1.2018 kansallisiin kynnysarvoihin ei tullut muutoksia, vain Eu-kynnysarvoja sekä hankintalaissa että erityisalojen hankintalaissa hieman nostettiin.

Erityisalojen hankinnoissa lakia noudatetaan vain Eu-kynnysarvon ylittävien hankintojen osalta. Pienhankintaohjetta ei suoranaisesti ole tehty erityisalojen Eu-kynnysarvon alittaviin hankintoihin mutta ohjetta voi noudattaa soveltuvin osin myös erityisalojen hankinnoissa, joissa niin ikään on toimittava tasapuolisesti ja syrjimättömästi Eu-perustamissopimuksen ja kansallisen lainsäädännön periaatteet huomioiden. 

Pienhankintaohjeessa ei ole olennaisia muutoksia aikaisempaan. Pääperiaatteet ovat säilyneet entisellään. Ohjeessa on tarkistettu kansalliset kynnysarvot, korjattu sähköistä tiedoksiantoa, sekä tehty muutamia pieniä lisäyksiä mm. tarjouspyynnön sisällön osalta sekä viitattu kunnan käytössä olevaan Cloudia-kilpailutusjärjestelmään sekä tilaajavastuu.fi-järjestelmän käyttämiseen hankintoja tehtäessä. Lisäksi ohjeessa on huomioitu uusi asianhallintajärjestelmä CaseM hankintojen kannalta.

Olennaisin muutos uudessa ohjeistuksessa on kirjallisen hankintapäätöksen rajan nostaminen 4.000 eurosta 10.000 euroon. Ohjeistuksessa on vaadittu, että kaikista vähintään 10.000 euron hankinnoista on tehtävä kirjallinen hankinta-päätös. Lisäksi samansuuruisista hankinnoista on tehtävä kirjallinen hankinta-sopimus.  Lisäksi arvoltaan 9.000 euron palveluhankinnoissa, on aina myös tarkistettava tilaajavastuulain soveltuminen (Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 1233/2006). Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan selvittämään sopimuskumppaninsa valmiuksia hoitaa lainmukaisia velvoitteita. Lain velvoitteet tulee huomioida hankintaa tehtäessä ja valmistelussa. Tilaajavastuulakia sovelletaan 9.000 euron suuruisista alihankintasopimuksista alkaen.

Alle 10.000 euron jäävissä pienhankinnoissa sopimuksen tekeminen on arvioitava tapauskohtaisesti. Mikäli erillistä sopimusta ei laadita, on varmistettava, että hankinnan keskeiset ehdot ilmenevät hankinnan asiakirjoista.

Hankintalakia sekä erityisalan hankintalakia uudistettiin laajasti 1.1.2017 voimaan tulleilla uusilla säädöksillä. Tämän vuoksi kunnan voimassaoleva hankintalain kansallisen kynnysarvon ylittävä ohjeistus on myös vanhentunut. Ohjetta muutetaan perusteellisesti ja tuodaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi myöhemmin.

Tuusulan voimassaolevan pienhankintaohjeen vanhentumisen vuoksi uudet Tuusulan kunnan pienhankintaohjeet olisi saatettava voimaan välittömästi. Ohjeiden tulisi myös korvata nykyinen voimassaoleva Tuusulan kunnan pienhankinnat-ohje.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä oheisen Tuusulan kunnan pienhankintaohjeen ja määrää sen noudatettavaksi 1.3.2018 lukien
  • todeta, että kansallisen kynnysarvon ylittäviä hankintoja koskeva hankintaohje käsitellään myöhemmin.
  • kumota voimassaolevan Tuusulan kunnan pienhankinnat hankintaohjeen
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hankintavastaavat, hankintavalmistelijat, toimialojen kirjaamot

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.