Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 18.3.2025

§ 38 Musakka Sari ja Ari, ympäristöluvan rauettaminen, Tuusula

TUUDno-2020-618

Valmistelija

  • Katja Koli, ympäristötarkastaja, katja.koli@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Luvan haltija:

Ari ja Sari Musakka, Lepänojantie 45, 05430 Nuppulinna

Paikka:

Lepänojantie 45, 05430 Nuppulinna, Tuusula, kiinteistöt 858–417–9–60, 858–417–9–22 ja 858–417–9–28.

Lupaviranomainen:

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, ympäristönsuojelulaki (527/2014) 34 §.

Alueen kaavoitustilanne ja voimassa olevat luvat

Tilakeskus sijaitsee Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaavan alueella. Alue on kaavassa MT-3 merkinnällä osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi, jolla sallitaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on päätöksellään 11.6.2013 § 71 myöntänyt Ari ja Sari Musakalle toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan eläinsuojalle. Ympäristöluvan mukaan eläinsuojaan saa sijoittaa yhteensä enintään 55 lypsylehmää, 24 hiehoa ja 27 alle 6 kk:n ikäistä vasikkaa.

Toiminnanharjoittajan ilmoitus

Toiminnanharjoittaja on 8.11.2024 toimittanut ympäristöluvan rauettamista koskevan ilmoituksen Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen. Ilmoituksen mukaan tilalle ei rakennettu luvan mukaista uutta pihattonavettaa, eikä nykyinen toiminta vaadi ympäristölupaa, jonka takia toiminnanharjoittaja on rauettamassa ympäristölupaa. Ilmoituksen myötä toiminnanharjoittaja on pannut vireille ympäristönsuojelulain (527/2014) 88 §:n mukaisen luvan rauettamisen.

Asian käsittely

Tarkastus

Tilalla suoritettiin tarkastus 13.1.2025. Tarkastuksella todettiin, että eläinmäärä on alle ilmoitusvelvollisuusrajan. Uutta, luvan mukaista eläinsuojaa ei ole rakennettu. Toiminnassa noudatetaan ympäristönsuojelulainsäädäntöä.

Lausunnot ja kuuleminen

Uudenmaan ELY-keskukselta on pyydetty lausunto 14.1.2025 päivätyllä kirjeellä. ELY-keskus ilmoitti, että he eivät anna asiassa lausuntoa.

Asianosaisille on varattu tilaisuus esittää muistutus ilmoituksen johdosta. Ilmoitusta koskeva muistutus tuli toimittaa 11.2.2025 mennessä. Ilmoituksen johdosta ei tullut muistutuksia. 

 

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Katja Koli, 040 314 4874

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • että Ari ja Sari Musakalle myönnetty ympäristölupa 11.6.2013 § 71 eläinsuojatoiminnalle rauetetaan ympäristönsuojelulain 88 §:n nojalla, luvanhaltijan pyynnöstä.
     

Ympäristölupa päätetään rauettaa koska luvan mukaista eläinsuojaa ei ole rakennettu (YSL 88 §, kohta 2). Toiminta jatkuu edelleen, mutta toiminta ei ole ympäristönsuojelulain mukaan ympäristöluvan- tai ilmoituksenvaraista.  Toiminnassa tulee jatkossakin noudattaa ajantasaista ympäristönsuojelulainsäädäntöä.

Perustelut

Yleinen luvanvaraisuus määräytyy ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaan. Pykälän mukaan liitteessä 1 mainituilla toiminnoilla on oltava ympäristölupa. Tämän lisäksi toiminta voi vaatia ympäristölupaa lain 28 §:n mukaan. Liitteen 1 mukaan eläinsuoja, joka on tarkoitettu vähintään 300 lypsylehmälle, 500 lihanaudalle tai 600 emolehmälle taikka muu eläinsuoja, jonka kokonaiseläinyksikkömäärä liitteen 3 taulukon 1 eläinyksikkökertoimilla laskettuna on vähintään 3 000, vaatii ympäristöluvan.

Osa aiemmin ympäristöluvanvaraisista toiminnoista on ympäristösuojelulain muuttamisen yhteydessä siirretty yleiseen ilmoitusmenettelyyn (YSL 10 a luku). Toimintojen ilmoitusvelvollisuudesta säädetään ympäristönsuojelulain 115 a §:ssä ja ilmoituksenvaraiset toiminnat on lueteltu lain liitteessä 4. Eläinsuojan ilmoituksenvaraisuusrajan laskemisessa käytetään lain liitteessä 3 esitettyjä eläinyksikkökertoimia, ellei toiminta ole suoraan ilmoituksenvaraista liitteen 4 mukaan.

Kyseisen eläinsuojan ilmoitusvelvollisuus määräytyy liitteen 4, kohta 5 c) mukaan. Kokonaiseläinyksikkömäärän laskemisessa on käytetty tilan vuoden 2023 eläinmäärää. Kokonaiseläinyksikkömäärä on 470,6. Kun tätä verrataan suurimman eläinyksikkömäärän saaneen tuotantoeläimen eläinyksikkömääräksi muunnettuun ilmoituksenvaraisuuden rajaan, eläinsuoja ei ole ilmoitusvelvollinen.

Ympäristönsuojelulain 88 §:n mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos: 1) toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai että toiminta on lopetettu; 2) toimintaa tai sen aloittamisen kannalta olennaisia toimia ei ole aloitettu viiden vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulosta tai lupapäätöksessä määrätyn tätä pidemmän ajan kuluessa; 3) hakemusta luvan tarkistamiseksi ei ole tehty 80 §:n 3 momentin mukaisesti.

Ympäristölupa päätetään rauettaa koska ympäristöluvan mukaista eläinsuojaa ei ole rakennettu (YSL 88 §, kohta 2). Toiminta jatkuu edelleen, mutta toiminta ei ole ympäristönsuojelulain mukaan ympäristöluvan- tai ilmoituksenvaraista.  

Asian käsittelyssä on ympäristönsuojelulain 88 §:n mukaisesti sovellettu lain 96 §:n mukaista kevennettyä menettelyä asianosaisten kuulemisen ja ilmoituksen tiedoksiannon ja tiedottamisen suhteen.

Käsittelymaksu

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Käsittelymaksu määräytyy taksan liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 27.1 mukaan (378 €). Kun kyse on mikroyrityksestä,​ voidaan maksu periä 25 prosenttia pienempänä. Tämä huomioon ottaen käsittelymaksu on 283,5 euroa.

Sovelletut oikeusohjeet

- Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 5, 6, 7,​ 16,​ 17,​ 27,​ 34,​​ 88,​​ 96, 115 a,​​ 190,​ 191 ja 205 §;​
- Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 2 §;​
- Hallintolaki (434/2003): 43, 44, 45, 46, 47 §
- Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014): 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13 §
​​​- Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 9.12.2024 § 126);​
- Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109);​
- Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171).

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksestä kuin päätösasiasta.​

Tiedoksianto

Päätösote 

Kirje:

- Ari ja Sari Musakka.

Sähköisesti:

- Uudenmaan ELY-keskus.

- Tuusulan kunnanhallitus.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ari ja Sari Musakka. Uudenmaan ELY-keskus. Tuusulan kunnanhallitus.

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Tavallinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivuilla.
  • Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.
  • Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Todisteellinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
  • Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
  • Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

VALITUSOIKEUS on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

VALITUSVIRANOMAINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

käyntiosoite:                        Korholmanpuistikko 43
postiosoite:                          PL 204, 65101 Vaasa
puhelin:                                029 56 42780
faksi:                                    029 56 42760
sähköposti:                          vaasa.hao@oikeus.fi
sähköinen asiointipalvelu:   https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/
aukioloaika:                         maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                            PL 60, 04301 Tuusula             
Käyntiosoite:                          Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs
Sähköpostiosoite:                  ymparistokeskus@tuusula.fi
Puhelinnumero:                     (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).