Perustelut
Asia
Kiinteistönomistaja on toimittanut 2.4.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle hakemuksen luonnonmuistomerkin rauhoittamiseksi. Hakemus koskee Keravalla osoitteessa Saviniemenkuja 4, kiinteistöllä 245-5-1001-5, sijaitsevaa tammea. Tammi kasvaa yksityispihassa.
Tammi on istutettu vuonna 1904 kiinteistön omistajan äidin isän toimesta talon pihamaalle. Samaan aikaan istutettiin myös kolme muuta tammea Keravan Ruotsalaisen koulun pihaan vastapäätä Lapilan kartanoa. Kasvuolosuhteiden takia nämä tammet eivät ole kasvaneet yhtä näyttäviksi kuin nyt rauhoitettavaksi haettu tammi.
Tammi nivoutuu kiinteästi sekä sukuhistoriaan että paikallishistoriaan. Kerava-seuran puoltolausunnossa todetaan: ”Metsätammi on harvinaisen suurikokoinen, terve, elinvoimainen sekä näyttävä ja vanha puuyksilö. Se on dominantti ja näkyy pitkälle ympäristöön. Se sijaitsee tontilla ja paikassa, joka on tiiviisti kytköksissä Keravan historialliseen kehitykseen ja teolliseen varhaishistoriaan. Tammella on myös vakaa ja katkeamaton sukuhistoria..”
Asian käsittely
Keravan kaupungin arboristi Juha Vaaksio ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Annukka Salminen tekivät maastokatselmuksen kohteeseen 29.8.2024.
Tammi kasvaa kiinteistön lounaispuolella nurmikkoalueella. Se on arviolta 25 metriä korkea ja 25 metriä leveä. Sen rungon ympärysmitta on 3,6 metriä. Puu on kasvanut ilman ulkoisia häiriöitä koko ikänsä ja siitä syystä se on kehittynyt poikkeuksellisen kauniiksi ja tasapainoiseksi yksilöksi. Tammi on haaroittunut hyvin ja sillä on paksut, terveet oksat. Puun oksisto alkaa noin 3,5 metrin korkeudelta. Tammi on hyväkuntoinen ja elinvoimainen, eikä siinä havaittu ulkoisia vioituksia.
Tammi on maisemallisesti merkittävä puu. Kaupungin arboristin lausunnon mukaan varttunut puu on arvokas myös luonnon monimuotoisuuden kannalta, sillä se tarjoaa elinympäristön lukuisille eliöille.
Kiinteistö rajautuu kaupungin omistamaan tonttiin ja yleisiin virkistysalueisiin. Hakemuksen liitteenä on Keravan kaupungin ja Kerava-seura ry:n lausunnot. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kysyi 20.8.2024 Uudenmaan ELY-keskukselta lausuntohalukkuudesta. Uudenmaan ELY-keskus ilmoitti 21.8.2024, ettei sillä ole lausuttavaa asiassa.
Asiaa koskevat säännökset
Luonnonsuojelulain 95 §:n mukaan puu, puuryhmä, siirtolohkare tai muu niitä vastaava luonnonmuodostuma, jota sen kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi on aihetta erityisesti suojella, voidaan määrätä rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi. Luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää valtion omistamalla alueella aluetta hallinnoiva viranomainen. Luonnonmuistomerkki on merkittävä selvästi havaittavalla tavalla. Yksityisen omistamalla alueella olevan luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää alueen omistajan hakemuksesta tai suostumuksella kunta. Kunnan on huolehdittava yksityisen omistamalla alueella olevan luonnonmuistomerkin merkitsemisestä selvästi havaittavalla tavalla. Rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä ei saa vahingoittaa eikä turmella.
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön (19.9.2023) 2 §:n mukaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää luonnonsuojelulain 95 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja 96 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.
Perustelut
Tammea esitetään suojeltavaksi. Se on poikkeuksellisen edustava lajinsa yksilö ja maisemallisesti arvokas. Puun historia tunnetaan hyvin ja se on merkittävä osa niin suku- kuin paikallishistoriaa. Tammi on saanut kasvaa rauhassa ja säilynyt näihin päiviin asti vahingoittumattomana. Rauhoittamisella halutaan varmistaa tammen säilyminen tuleville sukupolville.
Ehdotus
Esittelijä
-
Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää
- että tammi rauhoitetaan luonnonmuistomerkkinä. Rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä ei saa vahingoittaa tai turmella.