Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 17.9.2024

§ 94 Luonnonmuistomerkin rauhoitushakemus, tammi, Saviniemenkuja 4, Kerava

TUUDno-2024-792

Valmistelija

  • Annukka Salminen, ympäristösuunnittelija, annukka.salminen@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Kiinteistönomistaja on toimittanut 2.4.2024 Keski-​Uudenmaan ympäristökeskukselle hakemuksen luonnonmuistomerkin rauhoittamiseksi. Hakemus koskee Keravalla osoitteessa Saviniemenkuja 4, kiinteistöllä 245-5-1001-5, sijaitsevaa tammea. Tammi kasvaa yksityispihassa.

Tammi on istutettu vuonna 1904 kiinteistön omistajan äidin isän toimesta talon pihamaalle. Samaan aikaan istutettiin myös kolme muuta tammea Keravan Ruotsalaisen koulun pihaan vastapäätä Lapilan kartanoa. Kasvuolosuhteiden takia nämä tammet eivät ole kasvaneet yhtä näyttäviksi kuin nyt rauhoitettavaksi haettu tammi.

Tammi nivoutuu kiinteästi sekä sukuhistoriaan että paikallishistoriaan. Kerava-seuran puoltolausunnossa todetaan: ”Metsätammi on harvinaisen suurikokoinen, terve, elinvoimainen sekä näyttävä ja vanha puuyksilö. Se on dominantti ja näkyy pitkälle ympäristöön. Se sijaitsee tontilla ja paikassa, joka on tiiviisti kytköksissä Keravan historialliseen kehitykseen ja teolliseen varhaishistoriaan. Tammella on myös vakaa ja katkeamaton sukuhistoria..”
 

Asian käsittely

Keravan kaupungin arboristi Juha Vaaksio ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Annukka Salminen tekivät maastokatselmuksen kohteeseen 29.8.2024.

Tammi kasvaa kiinteistön lounaispuolella nurmikkoalueella. Se on arviolta 25 metriä korkea ja 25 metriä leveä. Sen rungon ympärysmitta on 3,6 metriä. Puu on kasvanut ilman ulkoisia häiriöitä koko ikänsä ja siitä syystä se on kehittynyt poikkeuksellisen kauniiksi ja tasapainoiseksi yksilöksi. Tammi on haaroittunut hyvin ja sillä on paksut, terveet oksat. Puun oksisto alkaa noin 3,5 metrin korkeudelta. Tammi on hyväkuntoinen ja elinvoimainen, eikä siinä havaittu ulkoisia vioituksia.

Tammi on maisemallisesti merkittävä puu. Kaupungin arboristin lausunnon mukaan varttunut puu on arvokas myös luonnon monimuotoisuuden kannalta, sillä se tarjoaa elinympäristön lukuisille eliöille.

Kiinteistö rajautuu kaupungin omistamaan tonttiin ja yleisiin virkistysalueisiin. Hakemuksen liitteenä on Keravan kaupungin ja Kerava-seura ry:n lausunnot. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kysyi 20.8.2024 Uudenmaan ELY-keskukselta lausuntohalukkuudesta. Uudenmaan ELY-keskus ilmoitti 21.8.2024, ettei sillä ole lausuttavaa asiassa.

 

Asiaa koskevat säännökset

Luonnonsuojelulain 95 §:n mukaan puu,​ puuryhmä,​ siirtolohkare tai muu niitä vastaava luonnonmuodostuma,​ jota sen kauneuden,​ harvinaisuuden,​ maisemallisen merkityksen,​ tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi on aihetta erityisesti suojella,​ voidaan määrätä rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi. Luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää valtion omistamalla alueella aluetta hallinnoiva viranomainen. Luonnonmuistomerkki on merkittävä selvästi havaittavalla tavalla. Yksityisen omistamalla alueella olevan luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää alueen omistajan hakemuksesta tai suostumuksella kunta. Kunnan on huolehdittava yksityisen omistamalla alueella olevan luonnonmuistomerkin merkitsemisestä selvästi havaittavalla tavalla. Rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä ei saa vahingoittaa eikä turmella.

Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön (19.9.2023) 2 §:n mukaan Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta päättää luonnonsuojelulain 95 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja 96 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.

 

Perustelut

Tammea esitetään suojeltavaksi. Se on poikkeuksellisen edustava lajinsa yksilö ja maisemallisesti arvokas. Puun historia tunnetaan hyvin ja se on merkittävä osa niin suku- kuin paikallishistoriaa. Tammi on saanut kasvaa rauhassa ja säilynyt näihin päiviin asti vahingoittumattomana. Rauhoittamisella halutaan varmistaa tammen säilyminen tuleville sukupolville.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • että tammi rauhoitetaan luonnonmuistomerkkinä. Rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä ei saa vahingoittaa tai turmella.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kirjepostilla ja sähköpostilla; hakija ja sähköpostilla: Keravan kaupunki, Uudenmaan ELY-keskus, Kerava-seura ry

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm