Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 11.12.2024

§ 129 Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymä, Terveydensuojelulain 18 §:n mukainen muutoshakemus, Korkeamäen vedenkäsittelylaitos, Tuusula

TUUDno-2024-1599

Valmistelija

  • Mikko Lappalainen, terveystarkastaja, mikko.lappalainen@tuusula.fi

Perustelut

Perustiedot

Terveydensuojelulain 763/1994 § 18 mukaan vesilaitoksen on haettava terveydensuojeluviranomaisen hyväksyntää, jos vedenottoa tai veden käsittelyä olennaisesti muutetaan tai veden laadussa tai veden jakelussa tapahtuu toimitettavan talousveden osalta olennaisia muutoksia. Toiminnan hyväksymistä on haettava myös, jos vedenottoa tai vedenkäsittelyä olennaisesti laajennetaan tai muutetaan tai veden laadussa tai jakelussa tapahtuu toimitettavan talousveden laadun kannalta olennaisia muutoksia. Hakemus tällaisten muutosten osalta tulee toimittaa 30 vuorokautta ennen toiminnan muuttamista.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on varattava asianomaiselle elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tilaisuus antaa hakemuksesta lausunto. Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi hyväksymispäätöksessään antaa 20 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitettuja määräyksiä.

Talousvettä toimittavaa laitosta koskeva hakemus

Keski-Uudenmaan vesi kuntayhtymä on hakenut hyväksymistä kahdelle uudelle vedenottamolle Tuusulassa. Hakemus on toimitettu Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle 6.8.2024 käsiteltäväksi. Hakemuksen kohteena olevat vedenottamot täydentävät Korkeamäen vedenkäsittelylaitoksen vedentuotantoa. Käsittelylaitos toimittaa vettä Tuusulan Kellokoskelle ja Järvenpään pohjoisosiin. Vettä voidaan toimittaa Kellokosken kautta poikkeustilanteissa Nivos Oy:n Etelä-Mäntsälän verkostoon. 

Toiminnan muutoksen kuvaus

Hyväksymistä haetaan Kallelan ja Nummenkuopan vedenottamoille. Vedenottamot ovat rakenteiltaan siiviläputkikaivoja. Kaivot sijaitsevat Nummenkylän pohjavesialueen (tunnus 0118651)pohjoisosassa Tuusulassa. Alueella on Länsi-Suomen vesioikeuden vuonna 1967 myöntämä vedenottolupa 1200 m3/vrk. Kaivojen vesi pumpataan Korkeamäen vedenkäsittelylaitokselle, jossa vesi käsitellään kahdella ilmastustornilla, kahdella hiekkasuodatusaltaalla sekä UV-desinfioinnilla ennen verkostoon syöttämistä. Keski-Uudenmaan vesi on tutkinut kaivosta saatavan raakaveden laadun ja toimittanut tutkimustulokset tiedoksi. Viimeisimmässä 10.9.2024 otetussa näytteessä, joka toimitettiin tiedoksi 24.10.2024, vesi täytti sille talousvesiasetuksessa 1352/2015 asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset. Tarkkailunäytteissä alueen pohjavedessä on havaittu suuria pitoisuuksia rautaa ja mangaania, joten arvot voivat olla ajoittain kaivoissakin koholla. Vedenkäsittelylaitoksen suodatusmenetelmät soveltuvat raudan ja mangaanin poistoon ja laitokselta lähtevä vesi on täyttänyt talousvesiasetuksen laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Korkeamäen vedenkäsittelylaitos sekä Kallelan ja Nummenkuopan vedeottamot tarkastettiin 20.9.2024. Kallelan ja Nummenkuopan vedenottamoille annettiin suositus huuhteluyhteiden suojaamisesta, näytteenottohanojen merkitsemisestä, sekä sähköläpivientien tiivistämisestä.

Pyydetyt lausunnot

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (ESAVI) on pyydetty 7.8.2024 lausunnot uusien vedenottamoiden käyttöönotosta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on toimittanut lausunnon EASVI/29346/2024 29.8.2024. Aluehallintovirastolla ei ole huomautettavaa haettavaan muutokseen. Lausunnossa muistutetaan hakemukseen liitettävistä tiedoista: vedenjakelualueelle toimitettavan veden määrä, käyttäjien määrä, pohjavesialueen tunnus ja häiriötilannesuunnitelman laatimisaikataulu. Uudenmaan ELY-keskuksella ei ollut lausuttavaa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan vesi kuntayhtymän vedenottamoiden Kallela ja Nummenkuoppa käyttöönoton.
     

Perustelut

Keski-Uudenmaan vesi on toimittanut muutoshakemukseen liittyvät asiakirjat ja selvittänyt uusien vedenottamoiden veden laadun. Uudet vedenottamot on huomioitu valvontatutkimusohjelmassa, näytteenottosuunnitelmassa ja riskienhallintasuunnitelmassa. Laitokselle on tehty terveydensuojelun viranomaisen tarkastus 20.9.2024. 

Maksu

Vesilaitoksen olennaisen toiminnan muutoksen päätöksestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 315 euron maksu käsittelyaikaan perustuen (57€/h + 30€).

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja terveydensuojeluviranomainen on antanut muutokselle hyväksyntänsä. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Keski-Uudenmaan vesi kuntayhtymän muutoshakemus liitteineen

Aluehallintoviraston lausunto

Vedenottamoiden ja käsittelylaitoksen tarkastuspöytäkirja 

Sovelletut säädökset

Terveydensuojelulaki 763/1994
Terveydensuojeluasetus 1280/1994
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta 1352/2015
Valtioneuvoston asetus talousveden tuotantoketjun riskienhallinnasta ja omavalvonnasta 7/2023
Valtioneuvoston asetus vesihuollon tietojärjestelmästä ja tiedottamisesta 6/2023
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 18.4.2023 § 52)
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.11.2023 § 146)

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin tiedoksi, että terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:32.

Tiedoksi

Sähköpostilla: Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymä

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm