Perustelut
Kunnanhallitus käsittelee varhaiskasvatuksen vakanssien perustamisen kokouksessaan 26.8.2024.
Kuvaus varhaiskasvatuspalveluiden tarjonnan kasvattamisesta vuosien 2022- 2024 aikana
Vuonna 2022 Kymmenryhmäinen päiväkoti Martta Wendelin (10) aukesi ja aloitti toimintansa täydellä lapsimäärällä. Hyrylän(4) ja Väinölän (3) päiväkodit suljettiin. Uusia ryhmiä avattiin Perttuun (1), Notkopuistoon (1) ja Pellavaan (1). Yksityinen kolmiryhmäinen Nummenharjun päiväkoti siirtyi osaksi kunnan palveluverkkoa. Vuonna 2023 yhteensä yhdeksällä ryhmällä verkon laajennusta, joista edelleen käytössä seitsemän.
Vuonna 2023 perustettiin Etelä-Tuusulaan kymmenen (10) uutta lapsiryhmää. Vuoden alussa avattiin Rykmentintien kolmiryhmäinen ja Neitoperhon kaksiryhmäinen päiväkoti. Syksyllä 2023 lisättiin esiopetuksen ryhmiä Mikkolan koululle kaksi, Paijalaan yksi. Lisäksi Lahelan tertun eo-ryhmä toimi 2023-24 kauden nuorisotiloissa, jolloin päiväkotiin saatiin perustettua yksi lisäryhmä alle 3-vuotiaille. Mikkolan koulun ja Lahelan tertun ryhmät on purettu tilojen haasteellisuuden vuoksi. Lisäksi pohjoiseen perustettiin yksi lisäryhmä. Näistä ryhmistä edelleen käytössä kuusi.
Keväällä 2024 rekrytoitiin 15 uutta kasvattajaa, jotka sijoitettiin toiminnassa oleviin yksiköihin uusien aloittavien lasten kanssa. Vakanssit sijoittuivat sen jälkeen Tuusulanjärven yksikköön. Tuusulanjärven kampuksen auettua 13-ryhmäisenä Mikkolan ja Kievarin päiväkotien toiminta lakkasi, jälkimmäisissä yhteensä kuusi ryhmää.
Syksylle 2024 on otettu käyttöön myös Peltokaaressa vapaiksi jääneet vakanssit. Ne on sijoitettu Tuusulanjärven päiväkotiin, kaksi ryhmää ja Vaunukankaan päiväkotiin, yksi ryhmä.
Vuosien 2022-2024 ryhmämäärien lisäykset kertovat sen, että vuosittain ryhmien määrää on kasvatettu sekä väliaikaisilla, että pysyviksi jääneillä ryhmillä. Tummiksi värjätyt yksiköt/ryhmät ovat niitä, jotka ovat edelleen osa palveluverkkoa.
Palveluverkon viivästymisen vaikutukset varhaiskasvatukseen
Alkuperäisen palveluverkkosuunnitelman mukaan Tuusulanjärven kampuksen valmistumisen ajankohdan piti olla tammikuussa 2023. Kampuksen valmistuminen viivästyi kuitenkin 1,5 vuotta, joka on osaltaan vaikuttanut varhaiskasvatuksen kokonaispaikkatilanteeseen ja paikkojen järjestämiseen voimakkaasti.
Kuvaus tilojen puutteesta
Varhaiskasvatuksen palveluntarpeen kasvu aiheuttaa vuosittain järjestelyjä, joiden avulla lapsia sijoitetaan päiväkoteihin lakisääteisine kasvattajineen talojen laskennallista peruspaikkalukua enemmän. Sijoittelu vaikuttaa vuosittain päiväkotien toimintaan kesken kauden tarkoittaen muutoksia toimintakulttuuriin ja työyhteisöihin kuin tilojen käyttömahdollisuuksiinkin. Jatkuvilla muutoksilla vuosittain on vaikutuksia päiväkodin johtajien työmäärään ja työyhteisöjen tasapainoisuuteen. Yhteistyö tilapalveluiden kanssa ei ole tuottanut uusia tilamahdollisuuksia varhaiskasvatukselle, sillä sellaisia ei ole ollut Etelä-Tuusulassa käytettävissä.
Kuvaus yksityisen varhaiskasvatuksen roolin vahvistamisesta
Yksityisen varhaiskasvatuksen roolia palveluverkossa on vahvistettu ottamalla käyttöön palveluseteli. Yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä on alle 500 tuusulalaista lasta. Uuden tai uusien yksityisten toimijoiden saaminen Hyrylän alueelle toisi helpotusta kunnalliseen palveluverkkoon.
Varhaiskasvatukseen osallistuvien lapsimäärä nousee nopeasti syntyvyyden laskusta huolimatta
Palveluverkon kapasiteetin riittävyys suhteessa hakijamäärään tekee palveluiden järjestämisestä haasteellista. Lapsiennusteiden, väestönkasvun ja muuttovoiton yhteisvaikutusten seuraaminen tekee kokonaistarpeen ennustamisesta haasteellista ja on edelleen keskeistä. Tuusulan väkiluvun kasvu on ollut kunnan pitkäaikainen strateginen tavoite. Pysyvästi muuttunut tilanne edellyttää strategian muuttamista vahvemmin kasvuun vastaamiseksi etenkin varhaiskasvatuksen osalta. Yhteistyön tiivistäminen tilapalveluiden kanssa on välttämätöntä, jotta tilajärjestelyt varhaiskasvatuksen osalta onnistuvat.
Muuton lisäksi muita varhaiskasvatuspalveluiden käytön lisääntymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat yhteiskunnalliset muutokset palveluiden käytössä, alle 3-vuotiaat tulevat varhaiskasvatukseen yhä aiemmin. Vanhempainrahakauden ja perhevapaiden uudistukset jakavat kotonaoloa tasaisemmin kummankin vanhemman kesken. Yhteiskunnallisen taloudellisen tilanteen muutos vaikuttaa lapsiperheiden mahdollisuuksiin jatkaa kotonaoloa perhevapaiden jälkeen. Lisäksi varhaiskasvatusmaksujen aleneminen on kannustanut palveluihin hakeutumiseen ja lisännyt osaltaan perheiden palkkatyön kannattavuutta kaikissa tuloluokissa.
Syksyn 2024 ja kevään 2025 hakijatilanteesta
Varhaiskasvatuksessa tarvitaan kuluvaa syyskautta varten lisää kasvattajien vakansseja, jotta hakijat saadaan sijoitettua palveluihin. Syksylle arvio tarvittavista vakansseista nykyisen hakijamäärään verrattaessa on 12.
Elokuussa 2024 Pohjois-Tuusulaan avatun Peltokaaren päiväkoti avautui kolmiryhmäisenä kuuden ryhmän sijaan hakijoiden vähennyttyä alueella. Perustetuista tehtävistä puolet, yhdeksän kappaletta, on otettu käyttöön Etelä-Tuusulassa, Tuusulanjärven päiväkodissa (6) sekä Pellavan päiväkodissa(3). Tämä tulee huomioida, mikäli Peltokaareen avataan lisää ryhmiä kauden 2024-25 aikana.
Keväälle 2025 tarvitaan lisäryhmiä ja lisäkasvattajia hakijamäärän ollessa jo nyt 58 lasta, joista suurin osa on alle 3-vuotiaita. Tämä määrä tarkoittaa jo nyt 14 lisäkasvattajaa, hakijoiden ollessa alle 3-vuotiaita.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää
- merkitä kunnanhallituksen 26.8.2024 päätöksen tiedoksi.