Perustelut
Perustelut
Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan toimielimille tammi-huhtikuulta ja tammi-elokuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä.
Kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisten palvelualueiden ja palveluyksikköjen käyttösuunnitelmien seurantaraportti, talousarvion, henkilöstöindikaattorien ja investointien toteutuminen sekä strategisten tavoitteiden ja indikaattorien toteutuminen tammi-elokuulta ovat liitteenä.
Olennaiset tapahtumat koko toimialueella osavuosikatsaus 08/2020
Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat sekä toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (opetussuunnitelmat ja varhaiskasvatussuunnitelmat).
Alkuvuoden osalta ennen poikkeustilanteen alkamista maaliskuun 2020 puoliväliä keskeisimpiä tavoitteita päästiin toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti. Keskeisimpiä kohteina ovat Tuusulan vuoden 2020 asuntomessujen valmistelu, palveluverkkotyön eteneminen kaikilla palvelualueilla, opetussuunnitelmatyön eteneminen erityisesti lukion opetussuunnitelman ja arvioinnin kehittämisen osalta, varhaiskasvatuksen laadun arviointi sekä uuden hallitusohjelman tavoitteiden valmistautuminen esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen.
Sivistystoimessa päivitettiin lapsi- ja oppilasennusteet päivittyneen väestöennusteen myötä kesällä 2020. Talousarvion 2021 laadintaa varten on tehty erilaisia laskelmia palveluverkkoon. Koronatilanne on vaikuttanut varhaiskasvatuksen, opetuksen, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden toimintatuottoihin ja laajasti palveluiden järjestämiseen.
Maailmanlaajuinen ja valtakunnallinen poikkeustilanne Koronaviruksen vuoksi 18.3.2020-13.5.2020 ja jatkuen toimintakauteen 2020-2021
Valtioneuvosto linjasi toimista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Linjauksilla turvattiin varhaiskasvatus ja opetus sekä tutkintojen suorittaminen ja opiskelijavalinnat koronavirustilanteen jatkuessa.
Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus päätettiin pitää toiminnassa. Tällä toimella turvattiin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistettiin vanhempien työssäkäynti. Valtioneuvosto on kuitenkin vahvasti suosittanut, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Tuusulassa varhaiskasvatukseen poikkeustilanteessa maalis- ja toukokuussa on osallistunut noin 300-600 lasta. Kaikki päiväkodit ovat olleet toiminnassa sekä perhepäivähoito järjestetty sitä tarvitseville. Varhaiskasvatuksen henkilöstöä ohjattiin vaihtoehtoisiin tehtäviin ja sekä pitämään kertyneitä lomapäiviä. Osa varhaiskasvatuksen henkilökunnasta osallistui +70-vuotiaiden auttamistyöhön.
Koulujen tilat suljettiin ensin 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytettiin. Valtioneuvosto jatkoi päätöstä vielä niin, että koulutilat pidettiin suljettuna 13.5.2020 saakka. Opetus ja ohjaus järjestettiin poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehtiin tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä. Poikkeuksena kouluissa järjestettiin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus ja erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suositti, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Tuusulassa on ollut noin 200 oppilasta lähiopetuksen piirissä ja toiset ovat osallistuneet opetukseen kotoaan käsin. Lähiopetuksen järjestämispaikat ovat olleet 23.3.2020-13.5.2020:
- Jokelan yläkoulu
- Lepolan koulu, jonne myös Kolsan oppilaat
- Pertun koulu, jonne myös Vanhankylän oppilaat
- Kellokosken koulu, jonne myös Linjamäen oppilaat
- Kirkonkylän koulu, jonne myös Tuomalan oppilaat
- Hyökkälän koulu, jonne myös Hyrylän oppilaat
- Mikkolan koulu
- Riihikallion koulu
- Vaunukankaan koulu, jonne myös Nahkelan oppilaat
- Paijalan koulu, jonne myös Rusutjärven oppilaat
- Ruotsinkylän koulu, jonne myös Klemetskogin oppilaat
- Kalliomaan koulu
Jokaiselta koululta, joissa lähiopetusta ei enää järjestetty, tuli mukaan oppilaille tuttua henkilöstöä. Keskitetyissä kouluissa huomioitiin oppilaiden terveys ja hyvinvointi rajoittamalla oppilasryhmien koko 10 oppilaaseen. Lisäksi oppilasryhmät työskentelevät toisistaan erillään ja myös ruokailevat sekä pitivät taukonsa erillään.
Järjestimme poikkeusolojen alkaessa etäopetuksen koulutukset huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle. Koulutukset jatkuivat päivittäin kello 17.00 huoltajille ja oppilaille torstaihin 26.3.2020 asti.
Lukioiden, taiteen perusopetuksen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljettiin 13.5.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytettiin. Opetus ja ohjaus järjestettiin mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Lukio-opetus järjestettiin etäopetuksena. Ylioppilaskirjoitukset saatiin järjestettyä viikon 13 aikana. Kirjoituksien aikaa lyhennettiin. Ylioppilaat osallistuivat kirjoituksiin jokaisella Tuusulan lukion toimipisteessä. Tuusulan kuvataidekoulu siirtyi etäopetukseen ja jakoi poikkeusolojen aikana oppilaille myös tarvittavia materiaaleja. Tuusulan opisto on siirtynyt etäopetukseen siihen soveltuvissa kursseissa.
Koronaviruksen vuoksi kevätlukukaudella Hyrylän koulukeskuksen oppilaita, Klemetskogin koulun oppilaita ja henkilökuntaa sekä Hyökkälän koulukeskuksen henkilökuntaa asetettiin altistumisen vuoksi laajempiin karanteeneihin noin viikon kestäväksi ajaksi. Elokuussa 2020 Riihikallion koulun oppilaita asetettiin karanteeniin.
Tuusulan kunnan museot, kirjastot, nuorisotilat sekä vapaa-ajan harrastusryhmät ja sisäliikuntatilat mukaan lukien uimahallit sulkeutuivat poikkeusolojen vuoksi.
Kirjaston e-palvelu oli käytössä, mutta myös kirjojen palauttaminen keskeytettiin. Kirjaston e-aineistomäärärahoja lisättiin vastaamaan kasvanutta kysyntää. Uusia e-kirjoja ja e-äänikirjoja hankittiin enemmän kuin normaalioloissa. Viddla-elokuvapalvelussa saattoi katsoa useamman elokuvan kuukaudessa; kuukausittainen asiakaskohtainen lainamäärä nostettiin neljästä kuuteen 31.5. saakka. Sanomalehtiätuli etäkäyttöön; Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden näköislehdet lisätään kirjaston eMagz-palveluun kolmeksi kuukaudeksi. Tuusulan kirjaston verkkosivuille www.tuusula.fi/kirjasto nostettiin esille kaikki tarvittava kirjastossa asioimiseen sulkuaikana. Sivulta löytyivät sulkuajan ohjeiden lisäksi linkit verkkokirjastoon, kirjaston omiin sekä muiden tarjoamiin maksuttomiin e-aineistoihin, kulttuuripalveluiden uutiskirjeen tilaamiseen ja kunnan virtuaalitapahtumien koosteeseen.
Museoiden henkilökunta keskittyi kokoelmien hoitotyöhön ja Tuusulan museo ja museon vapaaehtoiset aloittivat yhteisen nykydokumentointihankkeen. Erityinen tallennuskohde oli se, miten poikkeusaika vaikuttaa tuusulalaisten arkeen. Poikkeusaikana laadittiin mahdollisuus nähdä näyttelyitä virtuaalisesti.
Alueellista nuorisotyötä toteutettiin kevään 2020 aikana virtuaalisesti. Tuusulan alueellisen nuorisotyön jokaisella nuorisotalolla on oma Discord-kanava, johon kaikki nuoret olivat tervetulleita. Työntekijät tavoitti myös Snapchatista, Instagramista ja Whatsappista. Alueellinen nuorisotyö järjesti myös verkkotapahtumia nuorille.
Kaikki Tuusulan verkkonuorisotilat olivat avoinna tilojen aukioloaikoina:
Jokelan Monari: https://discord.gg/aqXtb4E
Kellokosken Nuorkka: https://discord.gg/ysu4wub
Riihikallion Kertsi: https://discord.gg/2qzY9an
Lahelan Terttu: https://discord.gg/BGcKBGk
Hyrylän alue: https://discord.gg/s82gCye
Tuusulan urheilukeskuksen hiihtoladun ylläpito lopetettiin 22.3.2020. Kuntalaisia ohjeistettiin kokoontumisten ja ulkoliikkumisen suhteen.
Palvelut voitiin avata vähitellen kesäkuun aikana. Tuusulassa kirjastopalvelut, liikuntapalvelut mukaan lukien uimahallipalvelut sekä museot avattiin kesäkuussa 2020.
Perusopetus siirtyi 13.5.2020 takaisin lähiopetukseen lukuisin erityisin järjestelyin. Lukiokoulutus toteutui etäopetuksena lukuvuoden loppuun saakka.
Kokoontumisrajoitukset olivat kesäkuun loppuun saakka rajattuna 50 henkilöön ja rajoitusta kevennettiin heinäkuun 2020 alusta.
Kesän aikana valmistauduimme avaamaan varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut lukuvuodelle 2020-2021 poikkeusjärjestelyin, koska koronatilanne ei ollut täysin ohi Suomessa. Varhaiskasvatuksessa oli kesän 2020 aikana auki yksi kesäpäivystysyksikkö enemmän saatujen ohjeiden mukaisesti. Tuusulan kunnassa laadittiin varhaiskasvatukseen ja kouluille kuntakohtaiset ohjeet, jotka perustuvat Opetushallituksen ja Opetusministeriön kunnille antamiin ohjeisiin poikkeustilanteen jatkumisen vuoksi. Tärkeintä on ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestää tilat tavallista väljemmin.
Kouluissa on huomioitu uuden lukuvuoden alusta Opetushallituksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamat ohjeet ja suositukset.
Ohjeiden ja suositusten tarkoitus on hallita tartuntariskiä ja rajata mahdollisissa altistustilanteissa altistuneiden joukko mahdollisimman pieneksi. Toimintoja on pohdittu myös siitä näkökulmasta, että tartuntaketjuja olisi helppo jäljittää.
Kouluissa on otettu huomioon tarpeettomien fyysisten kontaktien välttäminen, esim. toimintaa rytmittämällä ja porrastamalla välitunteja. Isoja yhteistilaisuuksia ei toistaiseksi järjestetä. Ruokailu tapahtuu oman luokan tai ryhmän kanssa, ei yhteisruokailuna. Ruokalaa voidaan kuitenkin käyttää porrastetusti. Kaikille oppilaille tarjotaan lämmin ateria.
Lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on lääkärin arvion mukaan sairaus, joka estää lähiopetukseen osallistumisen, saa opetusta erityisin opetusjärjestelyin (POL 18§). Hänen opetuksensa suunnitellaan tapauskohtaisesti ja laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma Wilmaan.
Muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen tiloissa vältetään. Lapsen ja perheen mahdollisuus tutustua varhaiskasvatuksen toimintaan on järjestetty väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden.
Lasten tutustumisen suhteen elokuussa noudatetaan ohjeistusta, jossa tutustuminen tapahtuu pääsääntöisesti ulkona. Mikäli sisätiloihin tutustuminen on välttämätöntä, voidaan niihin tutustua perhe kerrallaan aikana, jolloin tiloissa ei ole muita perheitä tai lapsia, esim. Iltapäivällä.
Keskeistä on hyvän hygieniatason ylläpitäminen ja siinä korostuu käsien peseminen.
Lasten varhaiskasvatuskeskusteluita pidetään edelleen etäyhteyksillä.
Tuusulan kuvataidekoulun syyslukukauden opetus alkoi opetusryhmillä viikolla 35 eli ma 24.8. lähtien. Opetus toteutetaan lähiopetuksena lukujärjestyksen mukaisesti. Kuvataidekoululla noudatetaan suosituksia hyvästä käsihygieniasta ja vältetään turhia lähikontakteja.
Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuteen kiinnitetään kirjastossa erityistä huomiota ja joitakin palveluja saatetaan rajoittaa. Turvallisuus varmistetaan rajaamalla tarvittaessa asiakasmääriä, asettamalla turvaetäisyyksiä ja ohjeistamalla hygieniasta. Siivousta ja asiakkaiden käytössä olevien laitteiden puhdistusta on tehostettu kirjastotiloissa. Kirjastoauto palvelee rajoitetusti.
Tuusulan museo huomioi asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden avoinna olevissa museokohteissaan. Tilat siivotaan päivittäin ja asiakasmäärää on rajoitettu riittävien turvavälien takaamiseksi. Museoissa on määritelty suositeltu kulkusuunta.
Liikuntapaikat ja tilat sekä toiminnot järjestetään mahdollisimman normaalisti hygienia- ja turvaväliohjeistukset huomioiden. Tilakohtaisia osallistujamääriä rajoitetaan (ilmoittautumisessa huomioitu) liikuntaryhmissä.
Yhdistykset huolehtivat liikuntatiloissa tarvittavista toimenpiteistä turvallisuuden takaamiseksi. Uimahallissa on erillisiä turvaohjeita uimahallipalveluiden käyttämiseen ja asiakkaita opastetaan kaikissa turvallisuuteen liittyvissä asioissa.
Nuorisotilat avataan syyskuun 2020 alussa. Tilojen käyttö ja toiminta suunnitellaan kehittyvä tilanne huomioiden.
Palveluverkko
Rykmentinpuiston hankesuunnitelma on valmistunut ja se oli kasvatus- ja sivistyslautakunnan kokouksessa hyväksyttävänä 16.6.2020. Hankesuunnitelma etenee edelleen kunnanhallitukseen ja valtuustoon hyväksyttäväksi. Palveluverkkomuutokseen liittyen pidettiin infotilaisuus Hyrylän, Hyökkälän ja Mikkolan koulun henkilökunnalle 3.3.2020. Toinen tilaisuus järjestettiin Hyrylän henkilökunnalle teamsin kautta 18.8.2020 liittyen Mikkolan koulua koskeviin lisäselvityksiin. Henkilökunnan osallisuustyöskentely toteutettiin verkkoalustan avulla.
Monio, lukio ja kulttuuritalon erikoissuunnittelut kilpailutettiin ja ensimmäinen toteutussuunnittelu on valmistunut, niin että rakennuslupaa haetaan. Haasteena hankkeen etenemiselle on ollut kunnan vastaavien suunnittelijoiden poisjääminen tehtävistään, hankkeelle on saatu lisäresursseja ostopalveluna. Monion rakennuslupa-aineisto tulee kunnanhallitukseen 7.9.2020. Tavoitteena on käynnistää rakentaminen keväällä 2021.
Kalliomaan koulun osalta tehtiin kolmivuotinen sopimus vaativan erityisen tuen järjestämisestä yhteistyössä Pornaisten kunnan, Järvenpään kaupungin ja Nurmijärven kunnan kanssa. Tämä sopimus astui voimaan 1.8.2020.
Riihikallion minitoimikampuksen hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 6.4.2020. Riihikallion koulun toteutussuunnittelu käynnistyy syyskuussa 2020. Nyt arvioidaan koulun lopullista oppilasmäärään tarkentuneiden väestöennusteiden myötä.
Sivistystoimi yhdessä tilapalveluiden kanssa laatii lisäselvityksen Mikkolan koulun osalta.
Jokelan koulukeskuksen strateginen kehittämissuunnitelma valmistui ja tuli lautakuntien tiedoksi toukokuussa. Kehittämissuunnitelman eri vaihtoehdoista järjestetään ennakkovaikutusten arviointi 22.10.2020, jonka jälkeen alueen kehittämisehdotus tuodaan päätöksen tekoon.
Ruotsinkielistä opetusta kehitetään niin, että ruotsinkielinen varhaiskasvatus ja opetus siirtyvät valmistuvaan Kirkonkylän kampukseen vuonna 2023. Tämä päätös mahdollistaa kuntayhteistyön ruotsinkielisen opetuksen järjestämisessä. Päätös ruotsinkielisen opetuksen ja varhaiskasvatuksen kehittämisestä tehtiin valtuustossa 6.4.2020. Ennakkovaikutusten arviointi oli osa tehtyä päätöstä. Sivistystoimessa on valmisteltu kuntalais- ja huoltajailtoja, joista ensimmäinen järjestetään 1.9.2020 ja toinen 14.9.2020.
Martta Wendelin päiväkodin L2-kuvat hyväksyttiin kasvatus- ja sivistyslautakunnassa 24.3.2020. Päiväkoti Martta Wendelinin rakennuslupa on myönnetty 5.8.2020 ja rakentaminen tulisi aloittaa vuoden 2020 loppuun mennessä.
Tuomalan koulun, Nahkelan koulun ja Linjamäen koulun osalta keväällä 2020 piti järjestää ennakkovaikutusten arvioinnit, joihin liittyy yhteistä työskentelyä ja tilaisuuksia. Ennakkovaikutusten arviointitilaisuuksien toteutetaan syyskuussa 2020 Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi.
Oppimisympäristöjen kehittämiseen liittyen toteutettiin maaliskuussa kysely varhaiskasvatuksessa kaikille huoltajille ja koko henkilöstölle. Perusopetuksessa kerättiin tietoa jo uudistetuista oppimisympäristöistä sekä uudenlaisissa väistötiloissa työskenteleviltä. Kysely suunnattiin Riihikallion, Ruotsinkylän, Kirkonkylän ja Kellokosken henkilökunnalle.
Tuusulan kunnan urheilukeskuksen kehittämistä on jatkettu ja kevään aikana tarkennettiin monitoimihallin suunnittelua ja laadittiin selvitys urheilukeskuksen yhtiöiden osalta. Urheilukeskuksen monitoimihallisuunnitelman viedään päätöksentekoon syksyn 2020 aikana. BMX-radan suunnittelua on jatkettu ja laadittu kuntoportaiden ja alikulkutunnelin toteuttamissuunnitelma.
Hankkeet ja kehittäminen
Tuusulan kunta sai opetusministeriön valtionavustusta koronavaikutusten korjaamiseen. Perusopetus sai 684 420 euroa ja varhaiskasvatus 52 925 euroa. Lukion avustushakemus jätettiin 24.8.2020. Olemme hankehakemuksen mukaisesti voineet lisätä laaja-alaista erityisopetusta, koulunkäynninohjaajien palveluita ja resurssiopetusta. Varhaiskasvatuksessa rahoitus kohdentuu digitaitojen edistämiseen ja S2-kielen tukeen.
Tuusula koordinoi Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien yhteistä #Uuttakoulua –hanketta. Hankkeen koulutuskokonaisuudet saatiin toteutettua keväällä muuttamalla tilaisuudet verkkoon. Isot yleisötilaisuudet keväältä 2020 jouduttiin perumaan ja siirtämään syksyyn 2020. Hankerahan osalta Opetushallitus on jatkanut käyttöaikaa 31.1.2020 asti.
Sivistyksen toimialueella on tehty useita valtionerityisavustushakemuksia Opetushallitukseen helmi- ja elokuun 2020 aikana. Osa hakemuksista tehtiin kuntayhteistyönä. Osassa valtionerityisavustuksista käyttöaikaa on jatkettu poikkeustilan vuoksi.
Muita saatuja avustukset ovat
- Erityisavustus varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistaviin toimenpiteisiin 65 000 euroa Käyttöaika 2020- 31.7.2022
- Erityisavustus Tutortoiminnan vakiinnuttaminen 2, 63 266 €. Käyttöaika 12.12.2019- 31.7.2021.
- Valtionavustus Englanninkielinen kielirikasteinen esiopetus 28 000€. Käyttöaika 16.6.2020- 31.12.2021
Sisäilmatyö on ollut edelleen keskeisessä roolissa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen terveellisten ja turvallisten oppimisympäristöjen järjestämistä. Jatkettiin kehittämistyötä kehittämisryhmässä sekä Satakunta- ja Ratkaistaan yhdessä -hankkeissa, kohdekohtaista sisäilmaryhmätyötä tehtiin 10 kohteessa sekä kokoonnuttiin selvittämään kolmen kohteen tilannetta ja arvioitiin näiden osalta kohdekohtaisen sisäilmaryhmän perustamisesta.
Henkilöstöasiat
Koronatilanteen vuoksi osa sivistyksen henkilökunnasta on ollut kunnan sisällä vaihtoehtoisissa tehtävissä ja pitänyt vuosilomia huhtikuun 2020 aikana. Henkilöstöä on koulutettu etätyöhön ja siihen liittyvien järjestelmien käyttöön. Valtionavustuksen myötä henkilöstömäärä tulee nousemaan lukuvuoden 2020-2021 alusta lukien.
Osaamisen kehittäminen
Toimialueella edistettiin palveluverkkoon liittyen ennakkovaikutusten arvioinnin mallin luomista kuntatasolle, Thinking portfolio -kehittämis- ja tavoitesalkun käyttöönottoa, digitaalisten palveluiden kartoittamista, palveluiden kehittämistä LEAN-menetelmällä sekä HYTE- ja Lanupe-työtä. Osana osaamisen kehittämisessä on käynnistetty syksyllä toteutettava Erätauko-koulutus, jossa luodaan kunnalle osaajien verkosto.
Thinking portfolion avulla tavoitteiden toteutumisen seuranta edistyy ja LEAN pilotoinnissa ovat mukana Kirjasto ja avustusprosessi.
Keskeistä poikkeustilanteessa on ollut henkilöstön etätyöskentelyn kehittäminen ja esimerkiksi 0365 välineiden (TEAMS) laadukas käyttäminen. Tähän on toimialueella ollut hyvät pohjavalmiudet syksystä 2018 toteutuneiden rehtorien ja palveluverkon Teams-pilottien myötä.
Tuusulan asuntomessut
Asuntomessut järjestettiin elokuussa 2020 ja sivistystoimen henkilöstöä työskenteli Tuusulan kunnan messutalossa. Tuusulan rantatie oli messujen oheiskohde. Elokuun aikana Rantatien museoissa vieraili noin 9000 henkilöä
Talous
Koronaviruksen vaikutus näkyi mm. varhaiskasvatuksen, uimahallin, museoiden ja iltapäivätoiminnan maksujen sekä koulukuljetuskustannusten, palvelujen ostojen ja elintarvikekustannusten vähenemisenä.
Ennusteessa on huomioitu sekä tulojen että menojen väheneminen kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisen toiminnan osalta 580 te (koko toimialue 800 te) ja ulkopuolista rahoitusta saaneiden hankkeiden jaksotus tuloihin ja menoihin (950 te) sekä varhe-maksuihin varatun määrärahan poistaminen 320 te (koko toimialue 340 te).
Käyttötalouteen esitetään 320 000 euron varhe-maksuihin varatun määrärahan poistamista. Varhaiseläkemenoperusteinen maksu eli ns. varhe-maksu poistui ja sen korvasi työkyvyttömyyseläkemaksu, joka on peritty osana palkkaperusteista maksua.