Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 20.5.2025

§ 58 Tuusulan esiopetuksen opetussuunnitelman päivitys 1.8.2025 alkaen

TUUDno-2025-1101

Valmistelija

  • Sini Viitala, vs. varhaiskasvatuspäällikkö, sini.viitala@tuusula.fi
  • Noora Naskali, Varhaiskasvatuksen asiantuntija, noora.naskali@tuusula.fi

Perustelut

Lainsäädännöllinen tausta ja määräykset

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet on perusopetuslain mukainen Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma laaditaan ja esiopetus toteutetaan. Kunnalliset esiopetusta antavat toimipaikat ja muut palvelujen tuottajat ovat velvollisia noudattamaan paikallista esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelman perusteiden laatimista ohjaavat erityisesti perusopetuslaki ja asetus sekä esiopetuksen tavoitteita määrittävä valtioneuvoston asetus. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä on laadukkaan ja yhtenäisen esiopetuksen yhdenvertainen toteutuminen koko maassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman perusopetuslain muutoksen seurauksena oppimisen tuki uudistuu esi- ja perusopetuksessa. Uudistuksen tavoitteena on tukea lapsia ja oppilaita varhaisessa vaiheessa ja vahvistaa inklusiivisia toimintatapoja koulutuksessa. Laki perusopetuslain muuttamisesta (1090/2024) on hyväksytty 30.12.2024 ja lainsäädännön muutos tulee pääosin voimaan 1.8.2025.

Opetushallitus on päivittänyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet uuden lainsäädännön mukaiseksi. Päivitetyt perusteiden luvut julkaistaan erillisenä määräyksenä, joka kumoaa vuoden 2014 opetussuunnitelmien perusteisiin sisältyvät vastaavat luvut.

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa muutoksia tehtiin kaikkiin lukuihin oppimisen tuen uudistuksen periaatteet huomioiden. Osa muutoksista on luonteeltaan teknisiä, esimerkiksi tuen käsitteisiin liittyviä muutoksia. Oppimisen tuen uudistuksessa keskiössä on oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt ja inklusiivisen toimintakulttuurin kehittäminen. Luvissa 1–2 ja 4 sekä 6–7 oli lähinnä käsitteisiin liittyviä muutoksia. Luvussa 3 korostettiin inklusiivisen toimintakulttuurin merkitystä oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksenä. Muutoksia tehtiin niin luvun 3 otsikkoon kuin sisältöönkin. Luku 5 päivitettiin kokonaan.

Esiopetuksen opetussuunnitelman muutokset

Luvussa 3 todetaan, toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana on inklusiivinen esiopetus, jossa kukin lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä yhteisön jäsenenä. Toimintakulttuurin kehittäminen edellyttää toimintatapojen ja pedagogiikan johtamista, henkilöstön ja lasten osallisuuden turvaamista ja sitoutuneisuutta yhteisiin toimintatapoihin. Toimintakulttuurilla on keskeinen merkitys oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyjen, lasten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja esiopetuksen kokonaisuuden toteuttamisessa.

Luku 5, Oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuki, päivitettiin kokonaan. Kolmiportainen tuki on poistunut ja tilalle on tullut oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt sekä ryhmäkohtainen ja lapsikohtainen tuki. Opetuksen järjestäjän tulee varmistaa oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt osana

kaikkea esiopetuksen toimintaa. Oppimisympäristöt tulee rakentaa sekä esiopetuksen ryhmässä että esiopetuksen toimipaikassa kaikille lapsille sopiviksi. Opetuksen käytännön toteutuksessa huomioidaan lasten erilaiset edellytykset oppia. Opetusjärjestelyillä, kuten eriyttämisellä, ryhmien muodostamisella sekä samanaikais- ja yhteisopetuksella voidaan tukea kaikkien lasten oppimista.

Ryhmäkohtaisia tukimuotoja annetaan oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyiden lisänä. Oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestelyillä ja ryhmäkohtaisilla tukimuodoilla pyritään ennaltaehkäisemään vahvempien tuen tarpeiden muodostumista toteuttamalla ryhmässä sellaisia opetusjärjestelyjä ja tukimuotoja, joista hyötyvät useat lapset. Näin tuetaan kaikkien lasten yhdenvertaista oikeutta oppimiseen ja turvataan lapsille sopivat opetuksen järjestämiseen ja oppimisen tuen tarpeisiin perustuvat järjestelyt.

Perusopetuslaissa määritellään kolme ryhmäkohtaista tukimuotoa. Ne ovat yleinen tukiopetus, opetuskielen tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä. Ryhmäkohtaisia tukimuotoja on resursoitava ja annettava suunnitelmallisesti oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyiden lisänä. Ryhmäkohtaisten tukimuotojen järjestäminen ei edellytä lapsikohtaista arviota, suunnitelmaa tai hallintopäätöstä, vaan niiden toteuttaminen on suunniteltava osana esiopetuksen toimintaa.

Lapsella on oikeus saada lapsikohtaisia tukitoimia viipymättä, jos ryhmäkohtaiset tukimuodot ovat riittämättömiä. Lapsikohtaisia tukitoimia annetaan yksilölliseen tarpeeseen perustuen ja säännöllisesti. Lapsi voi saada useampia lapsikohtaisia tukitoimia tuen tarpeidensa mukaisesti. Lapsikohtaisten tukitoimien yhteydessä lapsella on myös oikeus saada ryhmäkohtaisia tukimuotoja.

Lapsikohtaiset tukitoimet järjestetään tuen tarpeen arvioinnin ja tukea koskevan päätöksen perusteella lapsen etu huomioon ottaen ensisijaisesti lapsen omassa esiopetuksen toimipaikassa. Tukitoimien toteuttaminen kuvataan lapsikohtaisen tuen toteuttamista koskevassa suunnitelmassa. Lapsikohtaisesta tuesta hallintopäätöksen Tuusulassa tekee kasvun ja oppimisen tuen päällikkö.

Paikallista esiopetuksen opetussuunnitelmaa on tiivistetty ja poistettu perustetekstin toistot. Perustetekstin sisältö on itsessään yksityiskohtaista ja tarkkaa. Tuusulan paikalliseen tarkennukseen emme ole lähtenee toistamaan perustetekstiä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (luku 5).

Valmistelu

Tuusulassa lähdettiin tarkastelemaan koko paikallista opetussuunnitelmaa määräyksen mukaisesti. Opetussuunnitelman paikallisten tarkennusten päivittämistä on tehty laajasti eri osapuolten kanssa. Päivittämisen päävastuu on ollut varhaiskasvatuksen asiantuntijoilla. Heidän johdollaan päivittämistä on tehty kuluneen vuoden ajan työryhmän kanssa. Työryhmä koostui asiantuntijoiden lisäksi päiväkodin johtajasta, laaja-alaisesta varhaiskasvatuksen erityisopettajasta sekä päiväkodin apulaisjohtajasta.

Muutoksia tehtiin koko asiakirjaan. Muutokset olivat luonteeltaan joko teknisiä, terminologiaan liittyviä tai uuden lainsäädännön mukaisen perustetekstin mukaisia. Opetussuunnitelman päivittämisessä osallistimme huoltajia ja lapsia esiopetuksen asiakaskyselyn kautta. Henkilöstö pääsi kommentoimaan luonnosversiota opetussuunnitelmasta. Varhaiskasvatus, perusopetus ja hyvinvointialue otettiin mukaan päivitystyöhön olemassa olevissa rakenteissa.

Päivitetty Tuusulan esiopetuksen opetussuunnitelma otetaan käyttöön 01.08.2025. Päivitetyn opetussuunnitelman käyttöönottoa tuetaan eri tavoin niin kunnan sisällä kuin valtakunnallisestikin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markus Torvinen, vt. sivistysjohtaja, markus.torvinen@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • Hyväksyä esiopetuksen opetussuunnitelman paikalliset tarkennukset kokonaisuudessaan 1.8.2025 alkaen.