Perustelut
Tausta
Kesäkuussa 2021 tehtiin valtuustoaloite Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin hakemisesta. Valtuustoaloite ohjautui valmisteltavaksi sivistyksen toimialueelle ja vastaus käsiteltiin kasvatus- ja sivistyslautakunnassa lokakuussa, kunnanhallituksessa marraskuussa ja valtuustossa joulukuussa 2021.
· Valtuusto 28.6.2021 § 91: Kunnanhallitukselle valmisteltavaksi
· Johtoryhmä: Sivistystoimialueelle valmisteltavaksi
· Kasvatus- ja sivistyslautakunta 26.10.2021 § 104: Vastaus kunnanhallitukselle
· Kunnanhallitus 1.11.2021 § 425: Ehdotus valtuustolle
· Valtuusto 13.12.2021 § 177: Aloite käsitelty
Valtuustoaloitteessa todettiin, että sivistyksen toimialueen näkemyksen mukaan Lapsiystävällinen kunta -hakemusta voidaan lähteä edistämään siten, että hakemus pystyttäisiin jättämään syksyllä 2022. Lapsiystävällinen kunta -malli edellyttää sitoutumista kunnan kaikilta toimialueilta ja luottamustoimielimiltä. Asiaa käsiteltiin kunnanhallituksen kokouksessa 24.10.2022, jolloin todettiin, että
· Tuusulan kunta jättää hakemuksen Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin 31.10.2022 mennessä
· kunnan johtoryhmä toimii työn ohjausryhmänä ja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä seurantaryhmänä
· Lapsiystävällinen kunta -koordinaattoriksi nimetään hakuvaiheessa sivistyksen kehittämispäällikkö Katja Elo ja oppimisen asiantuntija Laura Aalto
Vuoden 2023 ja kevään 2024 aikana toteutettiin osana toimintasuunnitelman valmistelua nykytilan kartoitus sekä määriteltiin toimenpiteitä ja tavoitteita. Toimintasuunnitelman viimeistely ja kunnan tavoitteiden asettelu saatiin valmiiksi kevään 2024 aikana, jonka jälkeen suunnitelma lähetettiin Suomen Unicefin arvioitavaksi. Tavoitteiksi on toimintasuunnitelmassa kirjattu seuraavia asioita:
Lapsen oikeudet tuodaan osaksi kunnan rakenteita. Kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät perehdytetään lapsen oikeuksiin, ja lapsen oikeudet ovat osa kunnan perehdytysohjelmia. Toimenpiteinä ovat sähköisen koulutusmateriaalin laadinta, perehdytystilaisuudet eri kohderyhmille ja kunnan kaikkien toimialueiden osallistuminen Lapsen oikeuksien viikon toteuttamiseen.
Kaupunkiympäristön suunnittelussa selvitetään ja otetaan huomioon lasten kokemuksia ja näkemyksiä. Toimenpiteinä luodaan toimintamalli ja ohjeistus lasten ja nuorten näkemyksien systemaattisempaan kuulemiseen ja selvittämiseen osana maankäytön ja tilojen suunnitteluprosesseja sekä lisätään nuorten tietoisuutta mahdollisuuksistaan osallistua kaupunkiympäristön suunnitteluun.
Lapsia koskevaa tutkimus-, kokemus- ja viranomaistietoa eritellään niin, että keskiarvon sijaan pystytään analysoimaan eri lapsiryhmien tilanne. Toimenpiteissä määritellään hyödynnettävän lapsia koskevaa tutkimus- ja viranomaispohjaista tilastotietoa toiminnan suunnittelussa ja tunnistettavan kokemustiedon kautta ilmiöitä, joita on tarpeen analysoida tarkemmin.
Lapset nähdään huomioon otettavana ryhmänä. Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi laaditaan selkeät ohjeistukset sekä koulutussuunnitelma.
Parannetaan lasten ja nuorten harrastusten ja vapaa-ajan toiminnan saavutettavuutta. Tämä tavoite on lasten ja nuorten itse valitsema alkukartoituksen tulosten pohjalta. Saavutettavuuden parantamiseksi lisätään keinoja, joilla erityisesti 12–15-vuotiaat tuusulalaiset pääsevät osallistumaan harrastustoiminnan ja vapaa-ajan suunnitteluun ja järjestämiseen, sekä kehitetään monikielistä ja -kanavaista tiedottamista kerho-, harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksista.
Toimintasuunnitelma hyväksyttiin Suomen Unicefin toimesta 9.10.2024. Sen myötä kunta aloittaa toteuttamaan suunnitelmaa ja voi ottaa käyttöön UNICEFin LYK-kandidaattilogon. Seuraava virallinen kunnan ja Suomen UNICEFin seurantatapaaminen on tämän alkusyksyllä 2025, kun toimintasuunnitelmaa on toteutettu kunnassa noin vuosi. Tapaamisessa seurataan tavoitteiden ja toimenpiteiden sekä LYK-mallin pääperiaatteiden toteutumista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää