Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 14.2.2023

§ 14 Työllisyyspalvelut yhdistyksille

TUUDno-2023-341

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on kunnan tärkein tehtävä elinvoiman edistämisen rinnalla. Kunta ei ole tehtävässään yksin: yksi keskeisimmistä kumppaneista asukkaiden hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisessä on 3. sektorin toimijat: järjestöt, yhdistykset ja seurat. Tuusulan kuntastrategian 2021-2025 yhtenä valtuustokauden tavoitteena (7.) on vahvistaa kunnan, asukkaiden ja yhteisöjen yhteistyötä ja kumppanuutta.

Tuusulassa toimii noin 500 järjestöä, yhdistystä ja seuraa, jotka on luokiteltu kansanterveysyhdistyksiin,​ eläkeläisyhdistyksiin,​ koti-​ ja kouluyhdistyksiin,​ kotiseutu-​ ja asukasyhdistyksiin,​ kulttuurijärjestöihin,​ liikunta-​ ja urheiluseuroihin,​ maanpuolustusjärjestöihin,​ mielenterveysyhdistyksiin,​ nuorisoyhdistyksiin,​ poliittisiin yhdistyksiin ja yrittäjäyhdistyksiin. Näistä noin puolet on antanut tietonsa kunnan yhdistysrekisteriin. Järjestöt, yhdistykset ja seurat edistävät toiminnassaan asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, mahdollistavat harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa, tuottavat erilaisia palveluita ja edistävät asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja työllisyyttä.

Tuusulan järjestösuunnitelma

Tuusulan valtuusto hyväksyi Tuusulan hyvinvointisuunnitelmaa toteuttavan järjestösuunnitelman päivityksen 11.4.2022. Järjestösuunnitelma luotiin vuoropuhelussa 3. sektorin toimijoiden kanssa vuosina 2019-2021 ja ensimmäinen järjestösuunnitelma hyväksyttiin alkuvuodesta 2021. Järjestösuunnitelman visiona on, että Tuusula on Suomen järjestöystävällisin kunta. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta järjestöjen rooleista paikallisina toimijoina ja vaikuttajina. Järjestösuunnitelma asettaa toimenpiteitä järjestöjen esittämiin tukitarpeisiin esim. koulutusten lisäämiseen,​ vahvistaa järjestöjen vahvuuksia sekä antaa työkaluja järjestöjen tunnistamiin heikkouksiin kuten yhteistyön puutteeseen eri toimijoiden välillä. 

1. Löydämme uusia toimintamuotoja

  • Löydämme järjestötoimintaan mukaan uusia aktiivisia toimijoita
  • Lisäämme koulutusta
  • Parannamme ja lisäämme yhdistysten toiminnan näkyvyyttä
  • Verkostoidumme ja yhdistämme toimintaa


2. Tuemme yhdistysten pysymistä toimintakykyisinä ja aktiivisina

  • Pyrimme mahdollistamaan yhdistysten toiminnan siihen sopivissa tiloissa
  • Tuemme yhdistyksiä jakamalla avustuksia ja myöntämällä maksuttomia tai edullisia tiloja yhdistysten käyttöön
  • Lisäämme ja vahvistamme yhteistyötä, viestintää ja kolmannen sektorin toiminta- aluetta koskevaa koordinointia
  • Tuemme yhdistyksiä koronan jälkeiseen toimintaan palaamisessa


3. Tuemme järjestötoimintaa hyvinvoinnin, osallisuuden ja elinvoiman edistämisessä

  • Hyödynnämme yhdistystoimijoiden kokemusta, asiantuntijuutta ja saatavilla olevaa hyvinvointitietoa asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä
  • Teemme järjestöt näkyviksi kuntastrategiassa ja suunnitelmissa
  • Solmimme kumppanuuksia ja lisäämme kolmannen sektorin toiminta-aluetta koskevaa koordinointia
  • Luomme vaikuttamiskanavia ja keskustelumahdollisuuksia


Tuusulan kunnan ja yhdistysten välinen yhteistyö

Tuusulan kunta ja alueella toimivat 3. sektorin toimijat tekevät yhteistyötä monin eri tavoin. Kunnan ja 3. sektorin toimijoiden yhteistyöfoorumina toimii mm.
järjestöfoorumi, sote-järjestöjen järjestötreffit yhteistyössä Keski-Uudenmaan yhdistysverkoston kanssa, kunnan kulttuuritoimen ja kulttuurijärjestöjen
kulttuurikahvila sekä kunnan vapaa-aikapalveluiden ja urheilu- ja liikuntaseurojen säännölliset yhteistyötapaamiset.

Tuusulan kunta tiivisti syksyllä 2020 järjestöyhteistyön koordinointia ja perusti järjestötiimin. Tiimiin nimettiin erilaisten yhdistysten vastuu- ja yhteyshenkilöt. Tiimiä koordinoidaan kuntatoimialan osallisuustyön yksiköstä. Valtuusto päätti vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin palkkaamisesta joulukuussa 2023 ja tehtävään valittu henkilö aloittaa työnsä maaliskuussa. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori koordinoi järjestöyhteistyötä ja vapaaehtoistoimintaa kunnassa.

Tuusulassa on toteutettu järjestökyselyjä keräten yhdistysten näkemyksiä ja kokemuksia. Järjestöfoorumissa on työskennelty yhdessä yhdistysten nimeäminen kehittämiskohteiden parissa. Tuusulassa toimivat järjestöt ovat nimenneet toiminnan haasteiksi mm. toimintatiloihin liittyvät vaikeudet, aktiivisten toimijoiden löytäminen, jäsenmäärän lisääminen ja jäsenhankinnan haasteet. Myös taloudelliset resurssit ovat useissa yhdistyksissä riittämättömät ja taloudellinen tuki onkin yksi keskeisimmistä yhdistysten nimeämistä tukitarpeista.

Uudet työllisyyspalvelut yhdistyksille

Yhdistyksillä on tärkeä rooli työllistäjinä. Yhdistykset voivat tarjota matalan kynnyksen työpaikkoja henkilöille, joille ei avoimien työmarkkinoiden työtä ole saatavilla. Yhdistys voi myös olla hyvä ponnahduslauta työmarkkinoille paluuseen, ammatinvaihtoon ja opiskeluun. Kuntalaisten hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman vahvistamiseksi, järjestösuunnitelman toteuttamiseksi ja yhdistysten toimintaedellytysten parantamiseksi sekä tuusulalaisten työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi on Tuusulassa lähdetty kehittämään uusia työllisyyspalveluja yhdistyksille.

Tuusulan työllisyyspalvelut tarjoaa tietoa ja neuvoo yhdistyksiä työllistämisasioissa. Yhdistys voi työllistämisessä myös hyödyntää palkkatukea. Se on yhdistykselle järkevä tapa hankkia työntekijä, sillä yhdistys voi saada täyden tuen palkkakustannuksiin. Yhdistys voi saada työllistämislainan työllistämisen alkukustannuksiin (kunnanhallitus 13.2.). Kunnan verkkosivut toimivat myös työnhakijoiden ja yhdistysten kohtaamispaikkana, jossa on esillä yhdistysten avoimet työpaikat. Työllisyyspalvelut tarjoavat:​​​

1. Informaatiota palkkatuesta ja työllistämiseen liittyvistä asioista

Työllisyyspalvelut auttaa ja neuvoo työntekijän hakuun (kun yhdistys etsii työntekijää työllisyyspalvelut hakee sopivia työntekijöitä), valmisteleviin tehtäviin (haetaan palkkatukea, selvitellään tapaturmavakuutusta tai eläkevakuutusta, työterveyshuollon järjestämisessä), työajan tehtäviin (palkanmaksussa, palkkatukiasioissa, lomapalkanmaksussa) ja työsuhteen päättymiseen liittyen (työtodistus).

2. Työllistämislaina työllistämisen alkukustannuksiin

Työllistämislainan tavoitteena on auttaa yhdistyksiä ja järjestöjä työllistämään palkkatuettuja työnhakijoita. Laina on tarkoitettu yhdistyksen maksuvalmiuden turvaamiseen työllistämisen alkuvaiheen kustannuksissa, koska yhdistys saa työllistämisen tuet takautuvasti. 

Työllistämisen alkuvaiheen kustannuksia ovat ensimmäisten kuukausien palkkakustannus sekä mahdollinen työterveyshuollon järjestäminen. Yhdistyksen saamia tukia ovat TE-toimiston tietyin edellytyksin maksama 100 % tuki palkkakustannuksista sekä Kelan maksama 60 % korvaus ehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista.

Kunnanhallitus linjaa järjestöille myönnettävien lainojen periaatteista 13.2. kokouksessaan. 

3. Kohtaamispaikka, jossa on esillä yhdistysten avoimet työpaikat

Työtehtävät ovat pääsääntöisesti palkkatukitöitä, joissa työnantajana toimii yhdistys. Palkkatuen edellytyksenä on vähintään 24 kk työttömyys viimeisen 28 kk aikana.
Työaika on noin 25 tuntia viikossa. Työsuhteet ovat pääsääntöisesti määräaikaisia, enintään 12 kuukautta. Yhteydenotot ja tiedustelut: Työllisyysohjaaja Timo Westman,
timo.westman@tuusula.fi, 040 314 3045.

Jukka Welling vierailee kokouksessa kokouksessa esittelemässä uusia työllisyyspalveluita yhdistyksille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä tiedokseen uudet työllisyyspalvelut yhdistyksille.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä tiedokseen uudet työllisyyspalvelut yhdistyksille.


Jukka Welling esitteli uusia työllisyyspalveluita yhdistyksille.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.