Perustelut
YK hyväksyi yleiskokouksessaan 2006 vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen, joka tuli voimaan keväällä 2008. Se on ensimmäinen vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva oikeudellisesti sitova kansainvälinen asiakirja. Suomi ratifioi sopimuksen toukokuussa 2016 ja se tuli kansallisesti voimaan lakina kesäkuussa 2016. Tämän pohjalta on laadittu YK:n yleissopimuksen kansallinen toimintaohjelma 2020–2023 Oikeus osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Parhaillaan on käynnissä järjestyksessään kolmannen toimintaohjelman laatiminen Suomessa. Tämän lisäksi voimassa on Euroopan unionin vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030.
Kunnallinen vammaisten hyvinvointisuunnitelma linjaa ne konkreettiset toimenpiteet, joilla kunnassa vahvistetaan vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista. Vammaisten hyvinvointisuunnitelma toimii kunnassa vammaispoliittisena suunnannäyttäjänä ja sitouttaa eri osapuolia vammaisten henkilöiden aseman parantamiseen.
Kuntalain (410/2015, 28§) mukaisesti vaikuttamismahdollisuus on annettava asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen, päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen ja heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Myös vammaiset lapset tulee ottaa mukaan heitä koskevaan päätöksentekoon.
Myös muussa lainsäädännössä on säädöksiä vammaisia henkilöitä ja heidän palveluitaan koskien: mm. perustuslaki, yhdenvertaisuuslaki, hallintolaki, maankäyttö- ja rakennuslaki, varhaiskasvatuslaki, perusopetuslaki, lukiolaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta.
Vammaisten hyvinvointisuunnitelmalla pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden hyvinvointia
Vammaisten hyvinvointisuunnitelma toteuttaa osaltaan Tuusulan kuntastrategiaa ja kunnan hyvinvointisuunnitelmaa täsmentäen sen tavoitteita vammaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden näkökulmista.
Vammaisten hyvinvointisuunnitelmassa määriteltävillä toimenpiteillä pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden hyvinvointia ja edistämään heidän oikeuksiensa toteutumista Tuusulassa. Suunnitelma perustuu YK:n yleissopimukseen vammaisten henkilöiden oikeuksista.
Suunnitelman laadinnan askeleet
Tuusulassa valmisteltiin vammaispoliittista ohjelmaa vuonna 2013 sosiaali- ja terveystoimen koordinoimana, mutta valmistelu jäi kesken eikä ohjelmaa koskaan hyväksytty. Vammaisten hyvinvointisuunnitelman laadinta tuli uudelleen ajankohtaiseksi syksyllä 2021 käynnistyneellä valtuustokaudella. Tuusulan vammaisneuvosto lausui marraskuussa 2021 kunnan hyvinvointisuunnitelmasta (2021-2025) ehdottaen, että kuntaan laaditaan hyvinvointisuunnitelmaa tukeva vammaispoliittinen ohjelma. Tuusulan vammaisneuvosto päätti ehdottaa uudestaan vammaispoliittisen ohjelman laatimista Tuusulaan 19.1.2022 kokouksessaan. Vammaisten hyvinvointisuunnitelman laadinta käynnistyi elokuussa 2024 osallisuustiimin vetämänä yhteistyössä vammaisneuvoston, kunnan poikkihallinnollisen hyte-ryhmän sekä toimialueiden johtoryhmien kanssa.
Vammaisten tilannetta, kokemuksia ja toiveita selvitettiin syksyllä 2024 vammaisille kuntalaisille sekä heidän läheisilleen ja avustajilleen suunnatulla kyselyllä, Erätauko-keskustelulla sekä vammaisneuvoston kokouksissa ja työpajassa.
Toimialueet asettivat syksyn aikana vammaisten hyvinvointisuunnitelmaa toimeenpanevia toimenpiteitä vuodelle 2025. Toimenpiteitä on mahdollista täsmentää ja täydentää vuosittain talousarvion laadinnan yhteydessä. Vammaisten hyvinvointisuunnitelma on voimassa kunnes se päivitetään tai korvataan toisella suunnitelmalla.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää