§ 2 Pullokaasut 2025-2027 (2029)

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-990

Päätöspäivämäärä

3.5.2024

Päätöksen tekijä

Talouspäällikkö

Päätöksen peruste

Hallintosäännön hankintoja koskevan toimivaltataulukon mukaan palveluyksikön esihenkilö päättää kunnan yhteisistä hankinnoista, joiden arvo alittaa 200 000 euroa. 

Kuvaus

Taustaa

Tuusulan kunta on liittynyt 23.9.2020 talouspäällikön päätöksellä § 5 Hansel Oy:n yhteishankintasopimukseen kaasujen hankinnasta 2021-2023 (2025) sopimuksen osa-alueeseen Lääkkeelliset, erikois- ja pullokaasut. Toimittajana on Woikoski Oy Ab, sopimuskausi päättyy 31.5.2025.

Tuusulan kunnassa kasvatus- ja sivistystoimessa koulujen teknisen työn luokissa tarvitaan kaasupulloja ainakin hitsaustöissä. Kuntakehityksen ja tekniikan toimialoilla joissakin tilakeskuksen hallinnoimissa kiinteistöissä vesisprinkeleiden toimintaan tarvitaan kaasua. Kyseessä on pienhankinta, jonka arvioitu arvo vuositasolla on korkeintaan 10 000 euroa, alv 0 %.

Yhteishankintayksikkö

Julkisten hankintojen osaaminen on syyskuun 2019 alusta koottu yhteen yhtiöön. Jatkossa kaikki julkishallinnon yhteishankinnat kilpailuttaa Hansel Oy. Omistus- ja yritysjärjestelyn myötä Hansel Oy:n omistajat ovat 2.9.2019 alkaen valtiovarainministeriö (65 %) ja Suomen Kuntaliitto ry (35 %).

Hansel Oy on hankintalain (1397/2016) mukainen yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia sen kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Pullokaasut 2025–2027 (2029)

Hansel Oy valmistelee kilpailutusta pullokaasujen hankintaan, ja kerää sitoutumisilmoituksia 31.5.2024 saakka.

Tulevan sopimuksen toimintamalli on yhden toimittajan puitejärjestely. Tuotteet ja palvelut tilataan toimittajan verkkokaupasta, automaattitoimituksina, sähköpostilla tai puhelimella.

Tämän puitejärjestelyn kautta voidaan hankkia teolliset, erikois-, elintarvike- ja lääkkeelliset kaasut pulloissa, kannuissa ja kuljetussäiliöissä sekä laitteet ja palvelut.

Laitteisiin ja palveluihin kuuluvat:

  • Tuotteiden kuljetus- ja toimituspalvelut, kuljetukseen ja säilömiseen liittyvien välineiden (kuten Dewar-astioiden, nestetyppikannujen, kaasupullojen ja kuljetuslaatikoiden) vuokraus- ja huoltopalvelut sekä käsittelypalvelut
  • Koulutuspalvelut
  • Kaasujen kulutuksen seurantapalvelut, kaasupullojen hallinnoinnin ja kierron seurannan hallintapalvelut, automaattiset toimituspalvelut ja analyysitodistukset
  • Kaasujärjestelmät ja niiden suunnittelu- ja asennuspalvelut, järjestelmien kunnonvalvonta ja huolto sekä verkostoanalyysit
  • Paineenalentimet (säätimet)
  • Propaanin pullotoimitukset (ei säiliötoimitukset)

 

Tämän puitejärjestelyn kautta ei voi hankkia säiliöautoilla suursäiliöihin toimitettavia kaasuja eikä nestemäistä heliumia.

Tavoitteena on, että sopimus on hyödynnettävissä 1.3.2025 alkaen.

Ympäristövastuu

  • Kiertotalousnäkökulmasta hankinnalle on asetettu vaatimuksia liittyen rikkoutuneiden komponenttien asianmukaiseen käsittelyyn ja kierrätykseen.
  • Toimittajilta vaaditaan korkeita laatuvaatimuksia ja pitkiä takuuaikoja.

 

Sosiaalinen vastuu

  • Työ- ja ihmisoikeuksien noudattaminen ja ihmisarvoisen työn edistäminen; toimittajia velvoittavat Code of Conduct –vaatimukset.

 

Taloudellinen vastuu

  • Toimittajilta vaaditaan riittävää taloudellista suorituskykyä, jota mitataan mm. riskiluokkavaatimuksella ja liikevaihtovaatimuksella. Sopimustoimittajien taloudellista suorituskykyä valvotaan automatisoidusti Hanselin toimesta koko sopimuskauden ajan.

 

Hyödyt Tuusulan kunnalle

  • Suuren volyymin ansiosta saat käyttöösi kilpailukykyiset hinnat asiakkaiden yleisimmin käyttämille tuotteille.
  • Laaja valikoima vastuullisesti tuotettuja tuotteita hyvällä toimitusvarmuudella
  • Prosessisäästöt voivat vastata jopa usean kuukauden työpanosta
  • Hansel tukee asiakasta koko sopimuskauden ajan
  •                    Hintatason toteutumisen ja tuotteiden saatavuuden valvonta
  •                    Sopimushallinnasta vastaaminen

 

Hansel Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja lisäämällä tuottavuutta valtion, kuntien, korkeakoulujen ja seurakuntien hankintatoimeen. Toiminta rahoitetaan sopimustoimittajilta perittävällä palvelumaksulla, joka perustuu tehtyihin hankintoihin. Palvelumaksu on keskimäärin 1 % hankinnan arvosta.

Lisätiedot

Inkeri Kontiola, inkeri.kontiola@tuusula.fi, puh 040 314 3145

Päätös

Päätän

-        että Tuusulan kunta liittyy Hansel Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun Pullokaasut 2025-2027 (2029) ja tarjouskilpailun perusteella solmittaviin sopimuksiin koko sopimuskauden ajaksi.

-        valtuuttaa hankintapäällikön täyttämään sähköisen sitoumuksen verkkopalvelussa Hansel Oy:n yhteishankintaan liittymisestä.

Hankinnan arvioidut kokonaiskustannukset sopimuskaudelta ovat korkeintaan 40 000 euroa (alv 0%).

 

Allekirjoitus

Heli Hippeläinen, talouspäällikkö

Organisaatiotieto

Yhteiset palvelut