§ 22 Mäntsälän Moottorikerho ry, ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen ilmoitus, Mäntsälä

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-892

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Kts. jäljempänä.

Kuvaus

Vireilletulo

Mäntsälän Moottorikerho ry (Liedontie 39, 04600 Mäntsälä, y-tunnus: 1066174-2) on laittanut vireille 19.3.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta.

Toiminta ja sen sijainti sekä ympäristönsuojelutoimet

Mäntsälän Moottorikerho ry järjestää enduromoottoripyöräkilpailun Mäntsälän kunnassa lauantaina 11.5.2024. Kilpailupyörien katsastus alkaa kilpailukeskuksessa klo 7.00 ja ensimmäinen kilpailija lähtee reitille klo 9.01. Kilpailukeskus/huoltoalue sijaitsee osoitteessa Maisalantie 8. Kilpailun reitti kulkee osittain yleisiä teitä pitkin siirtymänä varsinaiselle kilpailureitille, joka on suljettu muulta liikenteeltä. Maastokoealueella pyöriä on noin klo 8.30-16.00, koska reittipyörät ajavat reitillä hieman ennen kilpailijoita. Kilpailuun osallistuu noin 150 kilpailijaa. Kilpailureitti ilmenee liitekartasta.

Moottoripyörien käyntiäänen voimakkuus mitataan katsastuksessa desibelimittarilla. Suomen Moottoriliiton sääntöjen mukaisen desibelitason ylittäviä moottoripyöriä ei päästetä kilpailuun. Moottoripyörien melutason arvioidaan olevan noin 112 dB (A) 10 metrin etäisyydellä. Moottoripyörien käyntiäänen voimakkuutta valvotaan myös kilpailureitin varrella. Kovaääniset pyörät ohjataan uudelleen katsastukseen tai poistetaan kilpailusta.

Huolto- ja tankkaustoimenpiteet tullaan suorittamaan vain kilpailun huoltoalueella kilpailukeskuksessa. Moottoripyöriä huollettaessa, niiden alla käytetään Moottoriliiton standardien mukaisia läpipäästämättömiä ja imukykyisiä huoltomattoja. Niiden käyttöä myös valvotaan kilpailun järjestäjän toimesta kilpailun aikana.

Kilpailusta tiedotetaan reitin varrella asuville ja paikallisissa tiedotuskanavissa.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja eikä ilmoituksen vireilläolosta ole kuulutettu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä ilmoituksen johdosta annettavat määräykset.

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Ville Hämäläinen puh. 040 314 4730.

Päätös

Päätän ympäristönsuojelulain (527/2014) 122.1 §:n nojalla antaa Mäntsälän Moottorikerho ry:lle kyseistä endurokilpailua koskevat seuraavat määräykset:

1.    Tilapäistä melua aiheuttava tapahtuma voidaan toteuttaa ilmoituksen mukaisena ajankohtana ja ilmoituksen liitteenä olevan kartan mukaisella reitillä.

2.    Kilpailussa saa käyttää vain kilpailukatsastuksessa hyväksyttyjä moottoripyöriä.

3.    Tapahtumasta tulee tiedottaa kilpailukeskuksen ja reitin lähettyvillä asuville riittävänajoissa ennen tapahtumaa. Tiedotteesta tulee käydä ilmi tapahtuman alkamis- ja päättymisaika sekä vastuuhenkilön yhteystiedot. Vastuuhenkilön on oltava tavoitettavissa tiedotteessa mainittujen yhteystietojen avulla koko kilpailun ajan.

4.    Varikkoalueelle tulee varata riittävästi poltto- ​ja voiteluaineiden imeytykseen soveltuvaa materiaalia. Käytetty imeytysaine tulee kerätä talteen ja toimittaa vaarallisten jätteiden käsittelyyn.

5.    Kilpailun järjestämisessä tulee noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Mikäli kilpailun yhteydessä tapahtuu vahinkotilanteita, joissa poltto- ​tai voiteluaineita pääsee maahan, ​tulee ne poistaa välittömästi. Öljyvahingosta on lisäksi ilmoitettava välittömästi pelastuslaitokselle (hätäkeskukseen). Vahingoista tulee laatia kilpailun jälkeen yhteenveto, ​joka toimitetaan valvontaviranomaiselle viikon kuluessa kilpailutapahtumasta. Yhteenvedosta on käytävä ilmi vahingon laatu, paikka ja suoritetut toimenpiteet.

6.    Kilpailun järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kilpailukeskuksessa ja yleisömaastokokeilla on varattu jäteastioita kilpailijoiden ja yleisön käyttöön. Alue tulee siivota tapahtuman jälkeen niin, ettei ympäristölle aiheudu haittaa roskaantumisesta ja muusta siihen verrattavasta haitasta.

7.    Toiminnassa tulee muutoin ympäristön pilaantumisen estämiseksi noudattaa, mitä ympäristönsuojelulaissa tai muualla lainsäädännössä säädetään tai niiden nojalla määrätään pohjaveden ja maaperän pilaamiskiellosta, ilmansuojelusta sekä jätehuollon järjestämisestä.

8.    Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle sähköisesti ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa, jollei kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä ole määrätty tätä lyhyemmästä ajasta.

Viranomaisen on ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan annettava ilmoituksen johdosta päätös. Päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituksen johdosta tehdyssä päätöksessä on otettu huomioon ilmoitusta koskevan toiminnan sijainti, ajankohta ja kesto sekä tapahtuman luonne.

Päätöksessä on rajattu toiminta-aika toiminnanharjoittajan tekemän ilmoituksen mukaiseksi. (Määräys 1)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisesti päätös sisältää määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä, ​toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille sekä jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämisestä. (Määräykset 2-​6)

Päätöksessä on lisäksi annettu määräys yleisestä huolehtimisvelvollisuudesta ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden alaisten säännösten ja määräysten toteuttamiseksi. (Määräys 7)

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan viranomainen voi määrätä, ​että 122 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (Määräys 8)

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Ilmoituksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä maksutaulukon kohdan 24.1 mukaan ja on suuruudeltaan 378 €. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.

Oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 85, 118, 121, 122, 190, 191, 200, 201, 205 §:t;

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24, 26 §:t;

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 12.12.2023 § 171);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 18.4.2023 § 52); ja

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95).

Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

-       Mäntsälän Moottorikerho ry (postitse ja sähköpostitse)

-       Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Mäntsälän kunnan verkkosivuilla 25.4.2024- 3.6.2024 välisenä aikana.

MUUTOKSENHAKU 

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä/alla. Viimeinen valituspäivä on 3.6.2024. 

Allekirjoitus

Ville Hämäläinen, ympäristötarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus