§ 8 Hallinnon vastuuvakuutuksen hankinta 2024

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-456

Päätöspäivämäärä

25.3.2024

Päätöksen tekijä

Kansliapäällikkö

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö, toimivalta talousasioissa

Kuvaus

Tuusulan kunnalla on vuodesta 2012 alkaen ollut kansainvälinen laaja vastuuvakuutus kunnan viranhaltijoille ja luottamushenkilöille vakuutusmäärällä 7,5 miljoonaa euroa. 

Tuusulan kunta järjesti kilpailutuksen ja valitsi vuonna 2022 Tuusulan kunnan vakuutusmeklaripalveluiden toimittajaksi Novum Oy:n.  

Novum on kilpailuttanut vastuuvakuutuksen kansainvälisillä markkinoilla. Kilpailutus on uusittu vuosittain, viimeksi maaliskuussa 2024. Vakuutus on voimassa vuoden kerrallaan. Kilpailutuksen perusteella vakuuttajaksi esitetään valittavan Riskpoint Oy:n kautta otettava vakuuutus, vakuutustarjous liitteenä.

-          Vakuuttajat: 22,5% Arch, 22,5% AWAC, 22,5% CVS, 22,5% Travelers, 10% BRIT

Vakuutuksessa vakuutuksenottaja on kunta ja vakuutettuina ovat kaikki vakuutusehdoissa mainitut kunnan ja konserniyhteisöjen työntekijäryhmät ja viranhaltijat. Vakuutus ei kata kunnan omaa varallisuusvahingon korvausvastuuta, mutta kunnan asianajokulut korvataan, jos kunta on haastettu samaan oikeusprosessiin henkilöön kohdistuvan vaateen lisäksi.

Julkisyhteisön hallinnon vastuuvakuutuksen etuina voidaan pitää mm. 

  • vakuutus antaa työ- ja virkatehtävissä toimiville henkilöille oikeudellista turvaa, vahingonkorvausvaatimustilanteessa vakuutetulla on mahdollisuus puolustautua vakuutuksen antaman suojan turvin ilman henkilökohtaisia kuluja (vakuutus sisältää asianajosopimuksen asiaan erikoistuneen asianajotoimiston kanssa)
  • vakuutus antaa taloudellista turvaa; vakuutuksesta maksetaan vahingonkorvaustilanteessa aiheutuneet vahingot, kuitenkin enintään valittuun vakuutusmäärään saakka (huom. vakuutus ei kata rikollisella toiminnalla aiheutettuja vahinkoja).

Vastuuvakuutuksen kilpailutuksessa vakuutuksen kattavuuskriteerit on määritelty liitteenä olevan vakuutustarjouksen (Johdon vastuuvakuutus, vakuutusnumero FI10.000045/24/01) mukaisesti. 

Kattavuus:

  • Tuusulan kunnan viranhaltijat, toimihenkilöt sekä luottamushenkilöt
  • Tuusulan kunnan tytäryhtiöiden hallituksen jäsenet (omistusosuus yli 50), johto- ja toimihenkilöt sekä luottamushenkilöt
  • Tuusulan kunnan nimeämät edustajat hallituksissa, joka kunnan nimenomaisesta pyynnöstä on ollut, on tällä hetkellä, tai tulee olemaan hallituksen jäsen, johtaja tai sitä vastaavassa asemassa oleva työntekijä edellyttäen, että vaatimus on esitetty vakuutettua vastaan hänen toimiessaan edellä mainitussa asemassa.
  • syytteessä/vahingonkorvausvaatimuksen kohteena olevan henkilön puolustuskulut, silloinkin kun henkilö on syytettynä esim. rikollisesta teosta
  • työsuhdeperusteiset riidat - häirintä, kiusaaminen jne.
  • rikoslain nojalla nostetut vahingonkorvausvaatimukset (puolustuskulut), kunnes korkein oikeus-aste on todennut syyllisyyden
  • kustannukset korvataan sitä mukaan, kun niitä syntyy.

Rajoitukset, vakuutuksenantaja ei ole vastussa seuraavista vaatimuksista tai vahingoista:

  • Sakkoja tai seuraamusmaksuja, jotka määrätään vakuutetulle henkilölle, sillä perusteella, että vakuutetun henkilön toiminta on ollut tahallisen epärehellistä tai tarkoituksellisen vilpillistä
  • Minkäänlaisia rikosoikeudellisia sakkoja tai seuraamuksia
  • Sakkoja tai seuraamusmaksuja, jotka ovat seurausta tosiasiallisista tai väitetyistä veroja, sosiaaliturvaan perustuvia maksuvelvoitteita, ympäristön pilaamista, ympäristöä pilaavia aineita tai työntekijöiden palkkoja koskevien lakien ja muiden säännösten rikkomisista
  • Sakkoja tai seuraamusmaksuja, joita ei voida sovellettavan lainsäädännön mukaan vakuuttaa.

Kv-vastuuvakuutuksen hinnat, sisältäen riskimaksun, vakuutusmaksuveron.

  • Vakuutusmäärä: 

    Vaihtoehdot:

    -          Vakuutusmäärä 3 MEUR per vahinko ja yhteensä vakuutuskauden aikana 7 000 EUR (Vakuutusmaksuvero 24 %, 8 680 EUR verollinen)

    -          Vakuutusmäärä 5 MEUR per vahinko ja yhteensä vakuutuskauden aikana 12 000 EUR (Vakuutusmaksuvero 24 %, 14 880 EUR verollinen)

    -          Vakuutusmäärä 7,5 MEUR per vahinko ja yhteensä vakuutuskauden aikana 15 000 EUR (Vakuutusmaksuvero 24 %, 18 600 EUR verollinen)

 

Päätös

Päätän, että

  • Tuusulan kunta ottaa kunnalle Novum Oy:n kilpailuttaman hallinnon vastuuvakuutuksen vakuutuskaudelle 25.3.2024 – 24.3.2025.
  • vastuuvakuutuksen vakuutusmäärä on 7,5 milj. euroa ja vakuutuskauden kokonaiskustannus 15 000 EUR (Vakuutusmaksuvero 24 %, 18 600 EUR verollinen)

Allekirjoitus

Markku Vehmas vt-kansliapäällikkö

Organisaatiotieto

Yhteiset palvelut