§ 40 Focus-alueen voimajohtomuutosten yleissuunnittelu

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-473

Päätöspäivämäärä

22.3.2024

Päätöksen tekijä

Kuntakehitysjohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan kuntakehitysjohtaja päättää kunnan talousarvion ja alaisensa yksikön käyttösuunnitelman puitteissa palveluhankinnoista, joiden arvo alittaa 200 000 euroa.

Kuvaus

Tuusulan kunta asemakaavoittaa Focus-aluetta. Alueella on vireillä Kehä IV ja Sammonmäki IV asemakaavat. Fingridin ja Carunan 110 kV voimalinjat kulkevat suunnitteilla olevan alueen läpi. Voimalinjat eivät voi jäädä nykyiselle sijainnilleen alueen tasauksen muuttuessa louhintojen myötä. Lisäksi katu- ja maantielinjaukset aiheuttavat muutostarpeita voimajohdoille. Johtomuutokset on tarkoitus suunnitella ja toteuttaa aiemmin laaditun Focus-alueen maankäytön yleissuunnitelman ja voimajohtojen esisuunnittelun mukaisesti, jossa erillään kulkevat johtolinjat pyritään toteuttamaan uuteen sijaintiin ja yhdistämään yhteispylväisiin.

Nyt alkavassa suunnittelun seuraavassa vaiheessa voimajohtomuutoksista tulee laatia tarkempi yleissuunnitelma ja tämän sopimuksen tarkoituksena on sopia suunnittelun käynnistämisestä ja voimalinjojen yleissuunnittelusta aiheutuvista kustannuksista. Sopimuksen osapuolia ovat Tuusulan kunta, Fingrid Oyj ja Caruna Oy. Tämän sopimuksen mukaan Tuusulan kunta maksaa voimajohdon yleissuunnittelukustannukset kokonaisuudessaan. Suunnittelu toteutetaan samanaikaisesti ja yhteistyössä Focus-alueella käynnissä olevien asemakaavaprosessien kanssa.

Fingrid on kantaverkkoyhtiö, jolla on sähkömarkkinalain perusteella viranomaistyyppisiä vastuita muun muassa valtakunnallisen sähköjärjestelmän toimivuudesta ja sen kehittämisestä. Fingrid julkisena hankintayksikkönä soveltaa omiin hankintoihinsa erityisalojen säädöksiä ja hankkii yleissuunnittelun olemassa olevaa puitesopimusta hyödyntäen. Tavoitteena on, että Fingrid teettää suunnittelun siten, että ensimmäinen osa yleissuunnittelusta valmistuu kevään 2024 aikana ja toinen osa syksyllä 2024. Aikataulua tarkennetaan yhteisesti sovittavassa työohjelmassa. Fingrid toimittaa yleissuunnittelun tilausluonnoksen Tuusulan kunnalle hyväksyttäväksi ennen tilauksen vahvistamista. Suunnittelussa sovelletaan konsulttitoiminnan yleisiä sopimusehtoja KSE 2013.

Voimajohdon tarkemmasta suunnittelusta ja rakentamisesta sekä niiden kustannusjaosta sovitaan myöhemmin erillisellä sopimuksella ennen voimajohtohankkeen kilpailuttamista.

Tuusulan kunta maksaa kustannukset Fingridin laskua vastaan, kun suunnittelu on valmis, ellei toisin sovita. Arvio yleissuunnittelun kustannuksista on n. 100 000 € (alv 0 %). Lisäksi Fingrid perii projektinjohtokustannuksia 10 000 € (alv 0 %). Jos kustannusarvio uhkaa ylittyä, sovitaan kustannusylityksestä ja siihen johtaneista syistä Tuusulan kunnan kanssa hyvissä ajoin etukäteen.

Tuusulan kunnan suunnittelutarpeesta ja pyynnöstä johtuen, Fingrid suunnitteluttaa linjamuutosten toteutuksen ja käyttää suunnittelutyössä puitesopimusjärjestelyllä kilpailutettua toimittajaa. Suunnittelusopimus rinnastuu suunnittelun hankinnan ja siihen liittyvien kustannusten hyväksynnän osalta hallintosäännön mukaiseen hankintatoimivaltaan, jolloin suunnittelusopimuksen hyväksyy ohjeistuksen mukaisesti kuntakehitysjohtaja. Työ maksetaan Focus-projektin määrärahoista.

Päätös

Päätän hyväksyä yleissuunnittelusopimuksen Tuusulan Focus-alueen voimajohtomuutoksista. Sopimus tulee allekirjoittaa kaikkien sopijapuolien kesken viimeistään 31.5.2024 mennessä. Jos sopimusta ei ole tähän mennessä allekirjoitettu, tämä päätös raukeaa.

Allekirjoitus

Pirjo Sirén, kuntakehitysjohtaja

Organisaatiotieto

Kasvu ja ympäristö