§ 2 Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräyksen antaminen Natural Balans Pharma Oy Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2439

Päätöspäivämäärä

14.3.2024

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Perustelut määräyksen antamiselle

Ravintolisät ovat elintarvikkeita. Toimija maahantuo ja myy verkkosivuston kautta ravintolisänä myytäviä valmisteita. Kehotuksesta huolimatta myytävien elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty.

Toimija ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi, jolloin katsotaan, että epäkohdan poistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikeellisia ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

 

Kuvaus

Asiaan liittyvät taustatiedot

Natural Balans Pharma Oy:n toimintaan kuuluu ravintolisinä myytävien valmisteiden maahantuonti ja myynti. Tuotteet myydään toimijan vastuulla olevan verkkosivuston kautta. Sivustolla on yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä. Ravintolisät ovat elintarvikkeita ja elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on lainsäädännön mukaan kielletty.

Lääkkeellisten väitteiden käytöstä annettiin korjauskehotus tarkastuskertomuksessa 24.11.2023. Tarkastuskertomuksessa oli annettu esimerkkejä korjattavista epäkohdista. Tarkastuksen yhteydessä toimijaa kuultiin 24.11.2023 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain § 55 mukaisen määräyksen antamisesta.

Seurantatarkastuksella 5.3.2024 todettiin, että korjauskehotusta ei ole noudatettu (tarkastuskertomus 14.3.2024). Toimija on korjannut markkinointia ja poistanut lääkkeellisiä väitteitä. Kuitenkin sivustolla, jonka kautta tuotteita myydään, on edelleen yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä ja / tai viittauksia elintarvikkeiden ainesosien lääkkeellisiin vaikutuksiin.

Esimerkiksi markkinointiin käytetyissä teksteissä viitataan tuotteen ja sen sisältämien ainesosien hoitaviin lääkkeellisiin ominaisuuksiin sekä sairauksien ehkäisyyn.

”Ainutlaatuinen ravintolisä sisältää niveliä hoitavaa glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia”
”Glukosamiinilisää on pitkään käytetty nivelten hoidossa”
”Aiemmin tiedettiin että K-vitamiini estää verisuonien kalkkeutumista”

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 24.11.2023 lähetetyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Kuulemiskirje toimitettiin sähköpostitse.

Kuulemiseen saatiin toimijan edustajan /asioiden hoitajan sähköpostitse lähetetty vastine 29.11.2023. Vastineessa kerrottiin, että toimijan Natural Balans Pharma Oy edustajaan on oltu yhteydessä kuulemisen osalta. Verkkosivut on nyt käyty läpi ja mainitun kaltaiset terveysväittämät on poistettu markkinoinnista.

Natural Balans Pharma Oy ei ole toiminut annettujen kehotusten mukaisesti. Kehotuksesta huolimatta verkkosivujen kautta myytävien elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty.

Toimija ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi, jolloin katsotaan, että epäkohdan poistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Liitteet:

1 Tarkastuskertomus Natural Balans Pharma Oy 24.11.2023

2 Kuuleminen määräyksestä Natural Balans Pharma Oy 24.11.2023

3 Toimijan asiamiehen vastine 29.11.2023

4 Tarkastuskertomus Natural Balans Pharma Oy 14.3.2024

Päätös

Terveysvalvonnan päällikön määräys

Terveysvalvonnan päällikkö antaa Natunal Balans Pharma Oy:lle (Teollisuustie 9, 4300 Tuusula, y-tunnus 2993298-7) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.

Päävelvoite

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tulee lopettaa välittömästi. Toimijan vastuulla olevilta verkkosivuilta on poistettava kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.

Määräaika

Määräaika päävelvoitteelle on 30.6.2024.

Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, tullaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle esittelemään päätösehdotus, jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä tehostetaan uhkasakolla.

Perustelut

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Toimijan verkkosivuilla myytävien elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään edelleen yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty.

Koska epäkohtaa ei ole korjattu kehotuksesta huolimatta, on epäkohdan poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

1 Tarkastuskertomus Natural Balans Pharma Oy 24.11.2023

2 Kuuleminen määräyksestä Natural Balans Pharma Oy 24.11.2023

3 Toimijan asiamiehen vastine 29.11.2023

4 Tarkastuskertomus Natural Balans Pharma Oy 14.3.2024

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artiklat 6 - 8

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 68 §, 71 §; 78 §

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnan päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus