§ 43 Kiinteistön vuokrasopimuksen päättäminen ja sopimussakon perimättä jättäminen, Häriskivi, Etelä-Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-730

Päätöspäivämäärä

3.4.2024

Päätöksen tekijä

Kuntakehitysjohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö, toimivalta: maankäyttö ja rakentaminen

Kuvaus

Asianosainen on 17.3.2024 ilmoittanut hakemuksessa perustelluista syistä vuoksi irtisanovansa 6.6.2023 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen Tuusulan kunnan kanssa kiinteistöstä 858-12-2619-5 Häriskiven asemakaava-alueelta. Todetaan, että kiinteistöllä ei ole tehty mitään toimenpiteitä ja vuokralainen luovuttaa kiinteistön siinä kunnossa kuin se vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä oli.

Sopimusehtoihin on sisältynyt rakentamisvelvoite, jonka mukaan ostaja sitoutuu rakentamaan uudisrakennuksen, joka on vähintään 70 % kaavan mukaisesta rakennusoikeudesta, kolmen vuoden kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoituksesta lukien siihen valmiuteen, että rakennus on käyttöön otettavissa. Vuokranantaja voi hakemuksesta ja painavasta syystä pidentää sanottua määräaikaa.

Sopimusehtoihin on sisältynyt myös sopimussakko, mikäli vuokralainen laiminlyö rakentamisvelvoitteen määräajassa. Vuokranantaja voi erityisen painavasta syystä vapauttaa vuokralaisen joko kokonaan tai osittain sopimussakkojen suorittamisesta.

Kuntakehityslautakunta on 18.1.2023 § 8 päättänyt, että rakentamattoman tontin vuokrasopimuksen irtisanomispäätöksestä kesken vuokrakauden peritään 2.000 euron suuruinen kulukorvaus. Sopimussakkoja ei ole peritty vaan vuokralainen on vapautettu sopimussakoista.

Kiinteistönmuodostuskulut 1.060 euroa on peritty vuokralaiselta vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Koska rakentamattoman kiinteistön 858-12-2619-5 vuokrasopimus puretaan vuokralaisen muuttuneen tilanteen johdosta, on tarkoituksenmukaista, että kunta palauttaa vuokralaiselle kiinteistönmuodostuskulut. Kulut peritään kiinteistön tulevalta vuokralaiselta tai ostajalta valtuuston päätöksen 14.11.2022 § 136 mukaisesti.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kiinteistöön ja vuokraoikeuteen kohdistuu kiinnityksiä, jotka vuokralainen on velvollinen kuolettamaan vuokrasopimuksen purkamisen yhteydessä. Vuokrasopimus puretaan siten, että kiinteistöön ei kohdistu kiinnityksiä.

Lisätiedot: tontti-insinööri Henrik Virta, p. 040 314 3545

Päätös

Päätän, että

  • Tuusulan kunnan ja Vesa Samelan 6.6.2023 allekirjoittama maanvuokrasopimus kiinteistöstä 858-12-2619-5 puretaan yhteisellä erikseen tehtävällä sopimuksella. Tuusulan kunta ei peri vuokrasopimuksen mukaisia sopimussakkoja maanvuokrasopimuksen purkamisen johdosta. Tuusulan kunta perii 2.000 euron suuruisen kulukorvauksen vuokrasopimuksen purkamisesta kunnalle aiheutuvista kustannuksista.
  • Tuusulan kunta palauttaa Vesa Samelalle kiinteistöä 858-12-2619-5 koskevat kiinteistönmuodostuskulut 1.060 euroa purkusopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.
  • tämä päätös on voimassa 20.6.2024 saakka. Mikäli lopullista purkusopimusta ei ole päätöksen voimassaoloaikana allekirjoitettu, tämä päätös raukeaa ja kiinteistön maanvuokrasopimus jatkuu sellaisenaan.

Allekirjoitus

Pirjo Sirén, kuntakehitysjohtaja

Organisaatiotieto

Maankäyttö ja paikkatieto