Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Toiminta-avustukset yleishyödyllisille yhdistyksille, eläkeläisjärjestöille, erityisliikuntaan ja hyvinvoinnin edistämiseen 2024

TUUDno-2024-436

Valmistelija

  • Annukka Luoderanta, Hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi
  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Minna Mielonen, vapaaehtoistyön koordinaattori, minna.mielonen@tuusula.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan toiminta-avustukset yleishyödyllisille yhdistyksille, eläkeläisjärjestöille, erityisliikuntaan ja hyvinvoinnin edistämiseen olivat haettavissa 4.-31.1.2024. Kaikkiaan hakemuksia saapui 47. 

Kaksi (2) hakemusta siirrettiin avustettavan toiminnan perusteella kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan käsiteltäviksi. Ennen siirtoja haettu avustussumma oli yhteensä 91 374 €. 

Toiminta-avustusta hakeneista yhdistyksistä yleishyödyllisiä yhdistyksiä oli 20, eläkeläisjärjestöjä 8, hyte-järjestöjä 9 ja vanhempainyhdistyksiä 7. Toiminta-avustuksia haettiin yhteensä 81 374 eurolla. Tuusulan kunnan talousarvioon 2024 on varattu toiminta-avustuksiin yleishyödyllisille yhdistyksille, eläkeläisjärjestöille, erityisliikuntaan ja hyvinvoinnin edistämiseen yhteensä 67 000 euroa.  

Kuntalain (410/2015) 1 §:n mukaan kunnan tehtävä on “edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” Myös kuntalain 37 § mukaisesti kuntastrategiassa tulee huomioida kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6 §:ssä kunnille on säädetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä seuraavasti: ”Kunnan on edistettävä hyvinvoinnin ja terveydenedistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia.” 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan toiminta-avustuksilla avustettavan toiminnan tulee kohdistua tuusulalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, erityisliikuntaan, eläkeläisjärjestöjen toiminnan tukemiseen tai yleishyödyllisten yhdistysten toiminnan tukemiseen. Avustusten myöntäminen perustuu aina harkintaan. Harkinnassa otetaan huomioon avustettavan toiminnan tarkoitus, laajuus, laatu sekä kokonaisvaikuttavuus.  

Avustuspäätöksiä arvioitaessa suositaan hankkeita, toimintaa tai tapahtumia, joilla on 

  • vaikutuksia yhteisöllisyyteen, osallisuuteen, saavutettavuuteen ja hyvinvointiin sekä toiminnan monipuolisuuteen avustusten kokonaisuudessa, 

  • yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä 

  • omarahoitusta, tai muuta aktiivista panosta avustuksen kohteena olevan toiminnan toteuttamisessa, ja realistinen toimintasuunnitelma. 

 

Liitteenä on yhteenveto hakijoista, toiminta-avustusten käyttötarkoituksista sekä jakoesitys, joka on yhteensä 58 650 €.  

Kunnanhallitus on päättänyt avustusperiaatteista kokouksessaan 27.11.2023 § 472, jonka yhteydessä kunnanhallitus on todennut, että “mikäli tammikuussa haettavaa toiminta-avustusta jää jakamatta, voi sitä hakea jatkuvan haun periaatteella”. Samalla päätöksellä kunnanhallitus on oikeuttanut viranhaltijat tekemään avustuskokonaisuuteen ja avustustoiminnan yleisiin periaatteisiin teknisiä korjauksia ja parannuksia. 

Liitteenä on lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan avustuskohtaiset myöntökriteerit yleishyödyllisten yhdistysten, eläkeläisjärjestöjen, erityisliikunnan ja hyvinvoinnin edistämisen avustamiseksi 27.11.2023 alkaen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää 

  • myöntää toiminta-avustukset liitteenä olevan jakoesityksen mukaisesti. 

  • oikeuttaa käsittelyn jälkeen ja muutoksenhakuajan kuluessa hyvinvointikoordinaattorin tekemään mahdollisista havaituista virheistä johtuvia muutoksia taulukkoon neuvoteltuaan asiasta asian käsittelyssä mukana olleen puheenjohtajan kanssa.   

  • siirtää käyttämättä jääneen toiminta-avustuksen 8 350 euroa jaettavaksi kerta-avustuksina kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävään yleishyödylliseen ja avoimeen toimintaan. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Kokouskäsittely

Esteellisinä kokoustilasta asian käsittelyn ajaksi poistuivat jäsenet Jari Hellgren ja Sirpa Viiru sekä ikäihmisten neuvoston edustaja Pirjo Yltävä ja tarkastuslautakunnan edustaja Carita Ljungberg. Esteellisyyden syy: Yhteisöjäävi

Jäsen Sarenius-Salmenkivi saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17.35.

Vapaaehtoistyön koordinaattori Minna Mielonen poistui kokouksesta klo 17.49 tämän asian käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.