§ 7 Pesulapalvelut 2024

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-307

Päätöspäivämäärä

15.2.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön hankintoja koskevan toimivaltataulukon mukaan toimialajohtaja päättää hankinnoista, joiden arvo alittaa 200 000 euroa. 

 

Kuvaus

Taustaa

Tuusulan kunta on liittynyt sivistysjohtajan 28.9.2020 päätöksellä § 56 Sarastia Oy:n yhteishankintasopimukseen pesulapalveluiden hankinnassa. Yhteishankintasopimus jouduttiin purkamaan kesällä 2022 toimittajan toistuvien virheiden vuoksi.

Tuusulan kunnan päiväkodit ja koulut pesettävät liinavaatteita ja muita tekstiilejä lähialueiden pesuloissa kunnes päätös Sarastia Oy:n uudesta pesulapalvelut yhteishankintasopimuksesta saadaan tietoon. Tilaajaa sitomaton arvio hankinnan arvosta vuositasolla on noin 27 000 euroa (alv 0 %). Tuusulan kunnan kaikki toimialat voivat hyödyntää sopimusta.

Kunnalla ei ole tarvetta pesettää teknisen työn vaatteita, varoitusvaatteita eikä siivous- ja keittiötyön työvaatteita.

Hankinnassa noudatetaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettua lakia (1397/2016). 

Hankinnan arvo ylittää hankintalain 25 §:n kansallisen kynnysarvon.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin.

Pesulapalvelut kilpailutus

Sarastia Oy valmistelee uutta kilpailutusta pesulapalveluista, jonka sopimuskauden aloittamisen tavoite on kesällä 2024. Sarastia Oy kerää sitoutumisia tulevaan kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyvään sopimukseen 28.2.2024 saakka. Tuusulan kunnan päiväkotien ja koulujen edustajia on kuultu, ja he ovat yksimielisiä Sarastia Oy:n puitesopimukseen liittymisestä jo kilpailutuksen valmisteluvaiheessa.

Pesulapalvelut sisältävät sopimukseen sitoutuvien asiakasyhteisöjen omien päiväkotitekstiilien, työvaatteiden ja varoitusvaatteiden pesulapalvelut. Palvelu sisältää pyykin noudon, pesun, käsittelyn, tahranpoiston, viimeistelyn, pakkaamisen, suojaamisen ja kuljetuksen takaisin asiakkaalle sovittuna ajankohtana.

Hankintaan perustetaan tarvittaessa erilliset alueelliset osakokonaisuudet sitoutuvien asiakasyhteisöjen maantieteellisten sijaintien perusteella. Alueelliset osakokonaisuudet perustetaan niiden asiakasyhteisöjen sijaintien perusteella, jotka sitoutuvat hankintaan ennen tarjouspyynnön julkaisua.

Laadun arviointi

Vähimmäisvaatimuksena pyydetään esimerkiksi varautuminen pyykin noutoon tai jakeluun liittyviin ongelmiin sekä pyykin käsittelylaitteiden rikkoutumiseen.

Lisäksi tullaan pyytämään referenssien kautta osoitettu kokemus vastaavan palvelun tuottamisesta.

Pisteytettävä laatu:

  • Kuljetuskaluston ympäristöystävällisyys (Euro normit)
  • Yhteiskuntavastuu: osatyökykyisten työllistäminen sopimuskauden aikana

 

Pesulapalvelut sopimus

Sopimus tulee olemaan määräaikainen kahden (2) vuoden sopimus, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Sopimukseen kirjataan asiakaskohtainen kuuden (6) kuukauden irtisanomisaika.

Sopimuksen sisällä laaditaan asiakas-/toimipistekohtainen palvelukuvaus, johon kirjataan asiakkaiden toimipistekohtaiset pyykin nouto- ja toimituspaikat sekä ajat.

Sopimustoimittajaksi valitaan yksi palveluntuottaja /osakokonaisuus.

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta. Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka on keskimäärin 1 %.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n hankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Lisätiedot

Inkeri Kontiola, inkeri.kontiola@tuusula.fi, puh 040 314 3145

Päätös

Päätän, että Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n pesulapalvelut tulevaan kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyvään sopimukseen koko sopimuskauden ajaksi.

Hankinnan arvioidut kokonaiskustannukset sopimuskaudelta ovat noin 108 000 euroa (alv 0%).

 

Allekirjoitus

Tiina Simóns, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Yhteiset palvelut