§ 8 Yhteistyösopimus e-kirjastopalveluiden tuottamisesta

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-299

Päätöspäivämäärä

15.2.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö, toimivalta talousasioissa

Kuvaus

Kuntien yhteinen e-kirjasto antaa kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä. E-kirjastossa on lainattavissa e-kirjoja ja äänikirjoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä jonkin verran myös muilla kielillä. Lisäksi palvelussa on kotimaisia aikakauslehtiä.

Kaikki suomalaiset kunnat voivat liittyä e-kirjastoon allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen Kansalliskirjaston kanssa. E-kirjaston vuosimaksu on 0,7 euroa / kunnan asukas / vuosi / vuoden 2026 loppuun saakka, eli Tuusulan osalta n. 29 000 € / vuosi. Kunnan asukasluku tarkistetaan vuosittain edellisen vuoden joulukuun 31. päivän asukasluvun mukaan. Vuonna 2024 vuosimaksua maksetaan vain jäljellä olevien kuukausien osalta. Vuosimaksua per kunnan asukas tarkistetaan vuodesta 2026 lähtien kerran vuodessa palvelujen tuottajahintaindeksien mukaisesti.

E-kirjastoa pääsevät käyttämään vain siihen liittyneiden kuntien asukkaat. Palvelua pääsee käyttämään e-kirjasto -mobiilisovelluksella sekä myöhemmin kehitettävällä selainversiolla.

Kuntien yhteinen e-kirjasto avataan käyttöön 23.4.2024. E-kirjastoa on kehittänyt Helsingin kaupunginkirjaston koordinoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama e-kirjastohanke vuosina 2023 - 2024, ja vuoden 2024 alussa palvelu on siirtynyt osaksi Kansalliskirjastoa.

Kansalliskirjaston E-kirjastoyksikkö vastaa mm. teknologian kehittämisestä ja ylläpidosta sekä tietoturvasta, aineistojen hankinnasta, aineistosopimuksista sekä valtakunnallisesta markkinoinnista ja viestinnästä.

Yleiset kirjastot vastaavat mm. paikallisesta asiakaspalvelusta sekä paikallisesta markkinoinnista ja viestinnästä. Tuusulan kunnankirjasto kuuluu Kirkes-kirjastokimppaan yhdessä Keravan, Mäntsälän ja Järvenpään kirjastojen kanssa. Kirkes-kirjastokimpan johtoryhmä on linjannut, että Kirkes-kirjastot liittyvät kuntien yhteiseen e-kirjastoon ja luopuvat samalla omista, päällekkäisistä e-aineistokokoelmista.

Kirjastotoimenjohtaja Katri Rahkola esittää, että Tuusulan kunta tekee Kansalliskirjaston kanssa yhteistyösopimuksen e-kirjastopalvelujen tuottamisesta.

Päätös

Päätän, esityksen mukaan, että Tuusulan kunta tekee Kansalliskirjaston kanssa yhteistyösopimuksen e-kirjastopalvelujen tuottamisesta.

Allekirjoitus

Tiina Simons, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistys