§ 3 Tuusulan uimahallin peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelu

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-205

Päätöspäivämäärä

1.2.2024

Päätöksen tekijä

Tilapalvelupäällikkö

Päätöksen peruste

Hallintosäännön Tilapalveluiden investointeja koskevan toimivaltataulukon mukaan palvelualueen päällikkö päättää suunnittelusopimuksista, joiden arvo alittaa 150 000 euroa.

Kuvaus

Esittely ja hankinnan kohde

Tuusulan Tilapalvelut on pyytänyt Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy:ltä tarjouksen Tuusulan uimahallin peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelusta.

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy on suunnitellut useita kotimaisia uimahallikohteita mm. Rajamäen uimahallin peruskorjaus ja laajennus, Espoon Matinkylän uimahalli, Lempäälän Ideaparkin uimahallin esisuunnitelma. Toimisto on myös vuonna 2022 laatinut arkkitehtisuunnitelman Tuusulan uimahallin aulatilan ja kahvion muutoksista. Suunniteltuja muutoksia ei ole vielä toteutettu. Ne on tarkoitus toteuttaa vuonna 2024 suunniteltavan, uimahallin laajemman peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2025.

Tuusulan uimahalli sijaitsee Hyrylässä, osoitteessa Rykmentin puistotie 1, 04300 Tuusula. Se on rakennettu vuonna 2004. Rakennuksen on vuosien kuluessa tehty osittaisia korjauksia ja muutoksia. Myös iv-koneita on lisätty ja tehty ilmanvaihdon parannuksia.

Kiinteistön pohjakerroksessa on teknisten tilojen ja voimailutilan lisäksi myöhemmin (vuonna 2010) rakennetut liikuntatilat (3 kpl) aputiloineen. Ensimmäisessä kerroksessa on 5 kappaletta, pääasiassa teräsrakenteisia sisäaltaita, allastilojen puku- ja pesutilat, kuntosali, kahvila sekä aulatilat. Ilmanvaihtokonehuoneet sijaitsevat ullakkokerroksessa ja pohjakerroksessa.

 

Rakennuksen laajuus:

bruttoala:         4 940 m2

tilavuus:           26 600 m3

 

Uimahallista on teetetty kuntoarvio (Vahanen Oy, 2021) ja rakenteiden kuntotutkimus (Kiwa Inspecta Oy, 2022). Hallin rakenteissa on sekä käytössä, että myös tutkimuksissa havaittu vesivuotoja ja niiden aiheuttamia korroosiovaurioita betoni- ja teräsrakenteissa.

Peruskorjauksen ja sen suunnittelun tavoitteena on saada korjattua kaikki tutkimuksissa havaitut rakennevauriot ja ehkäistä uusien vaurioiden syntyminen. Samalla suunnitellaan ja uusitaan myös talotekniikkaa siinä laajuudessa kuin sitä rakennekorjausten takia joudutaan purkamaan, ja mikäli rakenneavausten yhteydessä havaitaan uusimistarvetta, ja mikäli kuntoarviossa on edellytetty uusittavan (0-10 vuoden sisällä). Myös korjattavien tilojen pinnat uusitaan siinä laajuudessa kun korjaustoimet ja/tai nykyisten pintojen kunto edellyttävät, kuitenkin siten, että uusittavat pinnat muodostavat ehyen, laajemman kokonaisuuden, eikä uusimisesta saa jäädä ”paikkauksen makua”.

Peruskorjaukseen sisältyy myös pääsisäänkäynnin ja aulatilan uudistaminen (mm. uusi tuulikaappi), kahvilatilojen tilamuutokset, huoltohissin suunnittelu nyk. huoltoluiskan tilalle sekä jätekeräystilojen (katos tai syväkeräys) suunnittelu.

Peruskorjauksen tavoitteena on myös parantaa kiinteistön energiatehokkuutta sekä pyrkiä vähähiilisiin ratkaisuihin.

Uimahallia on kaavailtu laajennettavan tulevaisuudessa. Mahdollinen laajennussuunta on lounas (lukio ja kulttuuritalo Monion suunta). Laajentamisesta ei ole tehty hankesuunnitelmaa eikä kunnallista päätöstä, mutta peruskorjauksen suunnittelussa huomioidaan laajentamismahdollisuus nykyisten tilojen ja tekniikan osalta siltä osin kun se voidaan todeta mielekkääksi ja hyödylliseksi. Ja ainakin siten, että ei suunnitteluratkaisuilla vaikeuteta laajentamisen mahdollisuutta.

Hankkeen/peruskorjauksen suunnittelumuotona on osina suunnittelu ja toteutusmuotona on pääurakka. Suunnittelu alkaa huhtikuussa 2024 ja sille on varattu aikaa n. 7 kk. Rakennustyöt pyritään aloittamaan vuoden 2025 alkupuolella. Tavoitteena on töiden valmistuminen vuoden 2025 lopulla.

Peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelu käsittää tarvittavien tilamuutosten suunnittelun, huoltohissin ja jätekeräyksen suunnittelun, rakenteiden avauksista ja korjauksista aiheutuvien pintojen uusimisen suunnittelun, huonokuntoisten pintarakenteiden uusimisen suunnittelun, rakennuslupatehtävät sekä työmaa-aikaisen suunnittelun.

Tarjous pyydettiin kattohintaisena. Tarjottu arvonlisäveroton kattohinta on 59 600,00 euroa.

 

Sopimuksen voimaantulo

Hankintapäätöksen tiedoksianto ei merkitse sopimuksen syntymistä. Tarjoajan kanssa tehdään erillinen kirjallinen hankintasopimus, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman. Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi. 

 

Lisätiedot

tilapalvelupäällikkö Kai Lange, kai.lange@tuusula.fi, p. 040 314 3550

hankesuunnittelija Mikko Heikkilä, mikko.heikkila@tuusula.fi, p. 040 314 4566

Päätös

Päätän valita Tuusulan uimahallin peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelijaksi Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy:n kattohintaan 59 600 euroa (alv 0%).

 

Allekirjoitus

Kai Lange, tilapalvelupäällikkö

Organisaatiotieto

Tilapalvelut