§ 9 Tutkimuslupa, Opettajien kokemuksia työuupumuksesta ja työn stressitekijöistä sekä erot liittyen sukupuoleen ja opetusvuosiin

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-168

Päätöspäivämäärä

30.1.2024

Päätöksen tekijä

Opetuspäällikkö

Päätöksen peruste

Sivistyksen toimialueen toimintasääntö 1.1.2024 alkaen.

Kuvaus

Turun yliopiston Luokanopettajan tutkinto-ohjelman opiskelijat ***** anovat Tuusulan kunnan opetuspalveluilta tutkimuslupaa kandidaatin tutkielmaan, Opettajien kokemuksia työuupumuksesta ja työn stressitekijöistä sekä erot liittyen sukupuoleen ja opetusvuosiin.

Yksiköt, jossa tutkimus tehdään: Mikkolan koulu, Riihikallion koulu, Jokelan yläaste, Kolsan koulu, Lepolan koulu. Koulujen rehtoreilta on saatu suostumus tutkimukseen.

Opetusalaa voidaan pitää erittäin stressaavana työympäristönä. Aikaisemmissa tutkimuksissa opettajien on todettu kokevan enemmän stressiä ja työuupumusta kuin muiden vastaavien alojen edustajien. Työuupumus ja työstressi voivat heijastua negatiivisesti opettajien hyvinvointiin, motivaatioon ja työssä jaksamiseen sekä oppilaiden käytökseen ja oppimistuloksiin. Työuupumuksella on myös havaittu olevan yhteys opettajien aikeisiin vaihtaa alaa. 

Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa perusopetuksen luokan- ja aineenopettajien kokemuksia työuupumuksesta ja sitä, millainen yhteys sukupuolella ja opetusvuosilla on kyseisiin kokemuksiin. Tutkimuksella pyritään myös kartoittamaan opettajan työhön liittyviä stressitekijöitä ja mahdollisia kokemuseroja luokan- ja aineenopettajien välillä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan yhteyttä opettajien työuupumuksen kokemuksien ja alanvaihtoaikeiden välillä. 

Tutkimus tulee olemaan kyselytutkimus, joka sisältään määrällisiä, suljettuja ja avoimia kysymyksiä. Kysely toteutetaan sähköisellä Webropol-kyselylomakkeella. Aineisto kerätään sähköpostin välityksellä, mutta yksittäisten vastaajien sähköpostiosoitteita ei kerätä. Aineisto kerätään eteläsuomalaisista peruskouluista tammikuun ja helmikuun 2024 aikana. Tutkinnon arvioitu valmistumisaika on huhtikuu 2024.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Tutkimustyössä ja aineiston käsittelyssä tähdennetään erityisesti vaitiolovelvollisuutta. Aineisto tulee käsitellä loppuraportissa ilman nimiä ja tunnistamattomana tilastotietona. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimuksen tekijä huolehtii suostumusten pyytämisestä. Tutkimustyötä sitoo tutkimustyön yleiset eettiset periaatteet. Valmiista tutkimusraportista edellytetään lähettämään kappaleet luvan myöntäneelle taholle.

Allekirjoitus

Markus Torvinen, opetuspäällikkö

Organisaatiotieto

Sivistys