§ 4 Tarjouksen poissulkeminen tarjouskilpailusta, osa-alue 1 Tuusulanjärven kampus – Päiväkoti, Tevella Oy

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-1793

Päätöspäivämäärä

30.1.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö, toimivalta hankinta-asioissa.

Kuvaus

Tuusulan kunta toteutti Päiväkoti- ja koulukalusteet 2021-2025 (DPS) dynaamisen hankintajärjestelmän sisäisen kilpailutuksen koskien Tuusulanjärven kampuksen ja Peltokaaren päiväkodin kalusteiden hankintaa. Hankinta oli jaettu seitsemään (7) osa-alueeseen. Tämä poissulkupäätös koskee osa-aluetta 1 Tuusulanjärven kampus – Päiväkoti.

Päiväkoti- ja koulukalusteet 2021-2025 (DPS) dynaamisen hankintajärjestelmän sisäisestä kilpailutuksesta suljetaan pois Tevella Oy:n (jatkossa: tarjoaja) tarjous tarjouspyynnön vastaisena.

Perustelut

Sovellettavat lainkohdat

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta.

Tarjouspyynnön vaatimukset ja tarjoajan tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjouspyynnön liitteen 4 ”Hintalomake_OA1_Tuusulanjärven kampus_Päiväkotikalusteet” Ohje tarjoajalle -välilehdellä todetaan muun ohella seuraavasti:

Tuotteille asetetut määritykset ovat vähimmäisvaatimuksia. Tarjoaja voi tarjota vähimmäisvaatimukset ylittävää tuotetta. Esimerkiksi jos säätövaatimus on esitetty vaihteluvälinä, voi tarjoaja tarjota myös vaadittua suuremmalla vaihteluvälillä olevaa tuotetta.

Tämän hintalomakkeen kohdassa "Kalusteet" tarjoajan on sallittua jättää valkoisella merkityt tuoterivit tarjoamatta, mitään muita tuoterivejä ei saa jättää tarjoamatta. HUOM. myös tuotteet, jotka eivät täytä asetettuja vähimmäisvaatimuksia kyseisillä tuoteriveillä, tulkitaan tyhjiksi tuoteriveiksi.

Mikäli materiaalivaatimusta ei ole esitetty, tulee tarjota tarkoituksenmukainen tuote, joka muuten vastaa määrityksiä ja täyttää ympäristö- ym. yleiset vaatimukset.

Tarjouspyynnön liitteessä 4 ”Hintalomake_OA1_Tuusulanjärven kampus_Päiväkotikalusteet” sarakkeessa ”Materiaali/väri” on asetettu pöytien PÖ1, PÖ18, PÖ17 ja PÖ21 osalta muun muassa seuraava vaatimus:

Kansi: valkoinen korkeapainelaminaatti (helposti puhdistettava sileä pinta)

Tarjouksen sisältö ja tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjoaja on tarjonnut riveille PÖ1, PÖ18, PÖ17 ja PÖ21 tuotteen nimikkeellä ”Essi Forbo akustiikkapöytä ja tuoliripustimet”. Tarjoajan tarjouksesta ei ilmennyt kaikkien riveille PÖ1, PÖ18, PÖ17 ja PÖ21 asetettujen vähimmäisvaatimusten täyttyminen, joten hankintayksikkö pyysi täsmennyspyynnöllä tarjoajalta tarjotun tuotteen tuotekortin. Tarjoaja toimitti täsmennyksessään pyydetyn tuotekortin. Tuotekortista ilmeni, että tarjotun tuotteen kansi on ääntä vaimentavaa, luonnollista, linoleumia.

Tarjouspyynnössä on asetettu riveille PÖ1, PÖ18, PÖ17 ja PÖ21 tarjottavien tuotteiden kannelle yksiselitteinen materiaalivaatimus: valkoinen korkeapainelaminaatti (helposti puhdistettava sileä pinta). Tarjoajan toimittamasta tuotekortista ilmenee selkeästi, että tarjotun tuotteen kansi ei ole asetetun materiaalivaatimuksen mukainen, vaan se on linoleumia. Rivit PÖ1, PÖ18, PÖ17 ja PÖ21 eivät ole valkoisia tuoterivejä, jotka tarjouspyynnön mukaan olisi voinut jättää tarjoamatta, vaan kaikille edellä mainituille riveille on tullut tarjota tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset täyttävä tuote.

Johtopäätös

Edellä esitetyn tavoin tarjoajan tarjous ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Tarjoajan tarjous on siten ollut tarjouspyynnön vastainen. Näin ollen tarjoajan tarjous suljetaan tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena, eikä tarjousta hyväksytä tarjousten vertailuun tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Päätös

Päätän, että tarjoajan Tevella Oy tarjous osa-alue 1 Tuusulanjärven kampus - Päiväkoti, suljetaan tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena, eikä tarjousta hyväksytä tarjousten vertailuun tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Allekirjoitus

Tiina Simons, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistys