Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 12.12.2023

§ 109 Kouluterveyskyselyn ja Terve Suomi -tutkimuksen tulokset

TUUDno-2023-2611

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Kouluterveyskysely

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista ja luotettavaa seurantatietoa eri ikäisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palveluista. Kouluterveyskyselyyn 2023 vastasi yhteensä 260 000 oppilasta tai opiskelijaa valtakunnan tasolla. Tuusulassa kyselyyn osallistui 2 215 vastaajaa: 4. - 5. -luokkalaisista 86 %, 8. - 9. -luokkalaisista 71 %, lukion 1. - 2. vuosiluokan opiskelijoista 69 % ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 34 %.

Terve Suomi -tutkimus

Terve Suomi -tutkimus tuottaa kattavaa tietoa aikuisten terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista Suomessa. Tiedot kerättiin vuosina 2022–2023 kyselylomakkein ja terveystarkastusmittauksin (Manner-Suomi ja Ahvenanmaa). Terve Suomi –tutkimus on korvannut FinSote-kyselytutkimuksen. Korona-aikana kunnat saivat veloituksetta käyttöönsä FinSoten –tutkimustulokset (2020) ja Keusote-kunnat ostivat FinSoten tulokset (2018) edellisen kerran vuonna 2019. 

Tutkimustiedot on kerätty ja ne raportoidaan hyvinvointialueittain. Kuntakohtaiset tiedot mahdollista saada erillisotoksella (28 000€/2800 hlö otos). Tulokset ovat tarkasteltavissa iän ja sukupuolen sekä koulutuksen ja hyvinvointialueen mukaan. Tässä tarkastelussa sukupuolen mukainen tarkastelu jätetty pois. 

Tulosten perusraportointi jakautuu kahteen osaan:

  • Kevät-kesä 2023 kyselyosuuteen perustuvat indikaattoritiedot julkaistu
  • Syksy-talvi 2023 julkaistaan ilmiöraportteja
  • ilmiöraportit sisältävät tulosten lisäksi asiantuntija-arvion ja johtopäätöksiä nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.
  • Lisätietoja THL:n www-sivut ja Sotkanetistä

Yhteenvedot tutkimusten tuloksista ovat esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä tiedokseen kouluterveyskyselyn ja Terve Suomi -tutkimuksen tulokset.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä tiedokseen kouluterveyskyselyn ja Terve Suomi -tutkimuksen tulokset.