§ 121 TAT Yrityskylä oppimiskokonaisuuden hankinta

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2677

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön hankintoja koskevan toimivaltataulukon mukaan toimialajohtaja päättää hankinnoista,​joiden arvo alittaa 200 000 euroa.

Kuvaus

Tuusulan kunnan kehittämisen kärkenä koko kunnassa on Agenda2030 -ohjelma. Ohjelman puitteissa on valmisteltu Agenda2030 -portaat, joita Tuusulan ala- ja yläkoulut toteuttavat. Portaat pitävät sisällään jokaiselle ikäluokalle suunnatun oppimisen kokonaisuuden, joka toteutetaan koulun henkilökunnan tai ulkoisen toimijan kautta. Teemat vuosiluokille 1-9 ovat mm. ympäristöön, yhteiskunnassa toimimiseen, vastuullisuuteen ja toisten kunnioittamiseen liittyviä kokonaisuuksia.

6. luokan osa-alueena on ”minä toimin yhteiskunnassa” ja tämä kokonaisuus toteutetaan ulkoisen kumppanin Talous ja Nuoret TAT ry:n kanssa, joka toteuttaa TAT-Yrityskylä oppimiskokonaisuuden. TATin Yrityskylä-oppimiskokonaisuus on opetussuunnitelmaan pohjautuva peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän, talouden ja yritteliäisyyden oppimispolku. Yrityskylän oppimispolku mahdollistaa tutkitusti innostavan, monipuolisen ja opettavaisen kokemuksen oppilaille. Yrityskylä Alakoulu ja Yläkoulu muodostavat toisiaan syventävän jatkumon. Yrityskylä tavoittaa vuosittain valtakunnallisesti lähes 100 000 peruskoululaista.

Yrityskylä Alakoulu -oppimiskokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen, oppimateriaalin 10 oppitunnin pitämiseen, vierailupäivän oppimisympäristössä sekä jälkireflektion. Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee päivän ajan omassa ammatissaan, sekä toimii vastuullisena kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. Yrityskylän pienoiskaupunkiin rakennetaan noin 15:sta todelliselle toimijalle oma pienoisyritys.

Yrityskylä Yläkoulu -oppimiskokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen, oppimateriaalin 5 oppitunnin pitämiseen, kaksi ja puoli tuntia kestävän digitaalisuutta, pelillisyyttä ja vuorovaikutustilanteita yhdistävän pelitilanteen Yrityskylän oppimisympäristössä sekä jälkireflektion. Yrityskylä Yläkoulun oppimisympäristö on työelämän ja talouden kansainvälinen peliareena, jossa yhdeksäsluokkalaiset toimivat tiimeinä yritysten johtoryhminä.

TAT toteuttaa Tuusulan Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden Yrityskylä Hämeen ja Yrityskylä Helsinki-Vantaan alueella ajanjaksolla 1.6.2024-31.5.2027. Oppimiskokonaisuuden kustannus on 6. luokkalaisten osalta 33€/oppilas ja 9. luokkalaisten osalta 11€/oppilas. Kokonaiskustannus oppilaskohtaisen maksujen osalta 70 818 euroa (alv 0 %). Kokonaiskustannuksiin lisätään kuljetuskustannukset Yrityskylään sekä opettajien koulutusten mahdolliset sijaiskustannukset. Yrityskylän sopimuskausi on kolmen vuoden mittainen.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta, jonka tilaajaa sitomaton arvio on noin 60 000 euroa. Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista lakia (1397/2016).

Hankintalain 1397/2016 § 40 mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan, eikä järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ole, eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Tuusulan kunnan tekemän kartoituksen pohjalta ei tunnistettu muita toimittajia kuin Yrityskylä, joilla olisi tarjota vastaavanlaista palvelua, jossa suurelle joukolle eritaustaisia nuoria taataan kohdennettu ja monipuolinen, kokemukseen perustuva ammattien ja toimijoiden tuntemuksen lisääminen. Vastikään palvelun kilpailuttaneet tahot eivät ole Tuusulan tietojen mukaan saaneet muilta toimijoilta tarjouksia. Hankinnalle ilman tarjouskilpailua (suorahankinta) on valtioneuvoston hankintaohjeen ja Oikeusministeriön tulkinnan mukaiset perustelut koskien tämän oppimisen kokonaisuuden hankintaa.

Päätös

Päätän hankkia TAT Yrityskylä oppimiskokonaisuuden esityksen mukaisesti, jonka kokonaiskustannus oppilaskohtaisen maksujen osalta on 70 818 euroa (alv 0 %), ja johon osallistuvat Tuusulan kunnan 6. ja 9. luokkalaiset.

Allekirjoitus

Tiina Simons, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistys