§ 119 Teknisen työn koneet, laitteet ja välineet opetuskäyttöön sekä huoltopalvelut

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2625

Päätöspäivämäärä

13.12.2023

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön hankintoja koskevan toimivaltataulukon mukaan toimialajohtaja päättää hankinnoista, joiden arvo alittaa 200 000 euroa. 

 

Kuvaus

Taustaa

Tuusulan kunnalla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa sopimusta Teknisen työn koneista, laitteista ja välineistä opetuskäyttöön. Tuusulan kunnan palveluverkon uudisrakennuskohteet kuten Tuusulanjärven kampus, Rykmentinpuiston kampus ja Riihikallion kampus tullaan varustamaan teknisen työn opetustiloilla, joihin tarvitaan opetustoimintaan sopivat kalusteet ja työvälineet. Hankinnan kokonaisarvo per kohde on noin 60 000 euroa (alv 0%). Lisäksi kouluihin hankitaan teknisen työn kalusteiden ja tarvikkeiden täydennystä vähäisissä määrin.

Tilaajaa sitomaton arvio vuosittaisesta hankinnan arvosta opetuskäyttöön hankittavista Teknisen työn koneista, laitteista ja välineistä on noin 60 000 euroa (alv 0 %). Hankinnan arvo ylittää hankintalain soveltamisalan tarkoittaman kynnysarvon.

Teknisen työn koneet, laitteet ja välineet opetuskäyttöön sekä huoltopalvelut

 Sarastia Oy on kilpailuttanut Teknisen työn koneet, laitteet ja välineet opetuskäyttöön sekä huoltopalvelut. Sopimuksen kohteena on ammattimaiseen käyttöön soveltuvat koulujen käsityön opetuksessa tarvittavat teknisen työn koneet, laitteet ja työvälineet, kuten pöytäjyrsin, pyörösaha, puikkohitsauskone ja piirilevypora.

Sopimuskausi on määräaikainen ajalla 1.12.2022-30.11.2026. Toimittajana on Step Systems Oy.

Sivistyksen toimialueella tarkasteltiin parhaita käytänteitä tämän tavarakategorian hankintaan, ja päädyttiin lopputulokseen, että sitoutumalla Sarastian yhteishankintasopimukseen säästämme sekä omaa kilpailutusresurssia että hyödymme jo valmiin sopimuksen volyymieduista. Markkinakartoituksen perusteella yhteishankintasopimukseen liittyminen on kunnan kannalta edullisin vaihtoehto.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n solmimiin tai solmittaviin sopimuksiin.

Sarastia Oy hallinnoi yhteishankintasopimusta ja on yhteishankintayksikkönä sopimusoikeudellinen osapuoli (mm. mahdollisissa oikeuskäsittelyissä).

Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka on keskimäärin noin 1 %

Päätös

Päätän että Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n solmimaan sopimukseen Teknisen työn koneet, laitteet ja välineet opetuskäyttöön sekä huoltopalvelut alkaen heti koko sopimuskaudeksi.

Hankinnan arvioidut kokonaiskustannukset sopimuskaudelta ovat 180 000 euroa (alv 0%).

 

Allekirjoitus

Tiina Simóns, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Yhteiset palvelut