§ 151 Tutkimuslupa, Nuorisorikollisuuskysely 2024

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2248

Päätöspäivämäärä

27.11.2023

Päätöksen tekijä

Opetuspäällikkö

Päätöksen peruste

Sivistyksen toimialueen toimintasääntö 1.8.2022 alkaen.

Kuvaus

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin VTT, tutkijatohtori Karoliina Suonpää anoo Tuusulan kunnan opetuspalveluilta tutkimuslupaa, Nuorisorikollisuuskyselyyn 2024 Hyrylän yläasteella (yhdeksäsluokkalaiset oppilaat).

Nuorisorikollisuuskysely 2024 on yhdeksäsluokkalaisille kohdistettu sähköinen kysely, johon vastataan normaalin oppitunnin aikana. Aineistoa analysoidaan tilastollisin menetelmin.

Nuorisorikollisuuskyselyt ovat ainoa suomalaisten nuorten rikoskäyttäytymistä seuraava kansallinen osoitinjärjestelmä. Tutkimus on tähän mennessä toteutettu yhdeksän kertaa vuodesta 1995 alkaen. Tutkimusten tavoitteena on seurata nuorten ja koulujen turvallisuustilanteen muutoksia. Tutkimus on osa Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin lakisääteisiä tehtäviä.

Nuorisorikollisuuskysely-tutkimukset eivät ole yksittäisiä tutkimushankkeita, vaan luonteeltaan jatkuva tutkimusprojekti, jossa seurataan nuorten rikoskokemusten ajallista kehitystä Suomessa. Henkilötietoja käsitellään tutkimusprojektin keston ajan, kuitenkin vähintään vuoteen 2040 asti. Aineistoa säilytetään korkeat tietoturvastandardit täyttävässä, turva-auditoidussa tilassa niin, että ainoastaan niitä tutkimusta varten tarvitsevat henkilöt pääsevät tarkastelemaan tietoja.

Aineiston keruuaika on 01-05/2024 ja tutkimuksen arvioitu valmistusmisaika 12/2024.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Tutkimustyössä ja aineiston käsittelyssä tähdennetään erityisesti vaitiolovelvollisuutta. Aineisto tulee käsitellä loppuraportissa ilman nimiä ja tunnistamattomana tilastotietona. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimuksen tekijä huolehtii suostumusten pyytämisestä. Tutkimustyötä sitoo tutkimustyön yleiset eettiset periaatteet. Valmiista tutkimusraportista edellytetään lähettämään kappaleet luvan myöntäneelle taholle.

 

Allekirjoitus

Markus Torvinen, opetuspäälllikkö

Organisaatiotieto

Sivistys