Kuntakehityslautakunta, kokous 22.11.2023

§ 108 Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelman hyväksyminen

TUUDno-2020-2286

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY). Keskeisen osan kulttuurimaisemasta muodostaa kansallisesti, rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä 1900-luvun alun rakennuskanta pihapiireineen.

Maisemalliset arvot ovat erottamaton osa rakennettua kulttuuriympäristöä. Tuusulan Rantatien maiseman hoito -julkaisu vuodelta 2000 syntyi tarpeesta selvittää sitä, miten Rantatien alueen erityiset arvot pystytään säilyttämään lisärakentamisesta huolimatta. Kunta halusi mahdollisuuksiensa mukaan ohjata alueen rakentamista ja ympäristön kehitystä sen ominaisluonnetta ja kulttuuriarvoja vaalien. Julkaisun tavoitteet ovat monilta osin jääneet toteutumatta, pääosin siksi, että sen suositukset ovat jääneet sivuosaan voimassa olevien asemakaavojen paikoin tiukkojenkin määräysten rinnalla. Nykyisten asemakaavojen määräykset, erityisesti olemassa olevan maiseman ja kasvillisuuden säilyttämisen osalta, eivät riittävästi jousta alueella, jonka yhtenä merkittävänä tarkoituksena on kuvastaa elävää ja aikaansa kuvastamaa kulttuurimaisemaa. 

Rantatien ja Kirkkotien maiseman hoidon päivitystyö käynnistyi vuonna 2020. Koska Rantatien alue on varsin haluttua asuntorakentamisaluetta, on tärkeää tunnistaa ja määritellä ne uhat, joita maisemaan ja sen muutokseen kohdistuu, ja antaa ohjeita arvojen säilymiseen. Päivityksen tavoitteena oli saada Tuusulan Rantatien maisemaa hoidetuksi ja mahdollinen lisärakentaminen sijoitetuksi maisemallisesti kestävällä tavalla. Tavoitteena oli, ensimmäisen hoitosuunnitelman laatimisen tapaan, kohdata ja tehdä yhteistyötä alueen maanomistajien kanssa. Haasteeksi nousi työn valmisteluajankohtana voimassa olleet tapaamisrajoitukset (korona), jotka hankaloittivat yhteistyötä ja siten hidastivat työn etenemistä. 

Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 tulee ohjaamaan sekä alueen maanomistajia että asukkaita maisemanhoitotyössään ja myös kunnan lupaviranomaisia rakentamisen ohjaamisessa ja tarpeen mukaan toimenpiteiden luvittamisessa sekä kaavamuutoksissa ja muussa jatkosuunnittelussa. Parhaaseen lopputulokseen päästäksemme työn tavoitteita on tarkoitus saattaa ohjeistusta vahvemmin toteutumaan Rantatien ja Kirkkotien alueilla. Tavoitteena on laatia yleissuunnitelma, jossa tämä julkaisu toimii yhtenä jatkosuunnittelun lähtö- ja selvitysaineistona. Tarpeen mukaan alueella tullaan tekemään myös asemakaavan muutoksia. 

Maisema-arkkitehti Marja Mikkola on laatinut alkuperäisen, vuonna 2000 valmistuneen ja nyt päivitettävän ja täydentävän julkaisun, joten hän oli luontevaa tekijä myös tälle päivitystyölle. Marja Mikkola tuntee Rantatien alueen hyvin jo aikaisemman työn kautta, joten hän voi muun ohella havainnoida maisemanhoitoraporttien välisenä, yli 20 vuoden aikana tulleita muutoksia sekä sitä, miten ensimmäisen julkaisun toimenpide-ehdotukset näkyvät maisemassa.

Ehdotus

Esittelijä

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • asettaa Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 nähtäville 30 päivän ajaksi mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asiaa kokouksessa selosti maisema-arkkitehti Marja Mikkola Sitowise Group Oyj:stä

Valmistelija

Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut
Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY). Keskeisen osan kulttuurimaisemasta muodostaa kansallisesti, rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä 1900-luvun alun rakennuskanta pihapiireineen.

Maisemalliset arvot ovat erottamaton osa rakennettua kulttuuriympäristöä. Tuusulan Rantatien maiseman hoito -julkaisu vuodelta 2000 syntyi tarpeesta selvittää sitä, miten Rantatien alueen erityiset arvot pystytään säilyttämään lisärakentamisesta huolimatta. Kunta halusi mahdollisuuksiensa mukaan ohjata alueen rakentamista ja ympäristön kehitystä sen ominaisluonnetta ja kulttuuriarvoja vaalien. Julkaisun tavoitteet ovat monilta osin jääneet toteutumatta, pääosin siksi, että sen suositukset ovat jääneet sivuosaan voimassa olevien asemakaavojen paikoin tiukkojenkin määräysten rinnalla. Nykyisten asemakaavojen määräykset, erityisesti olemassa olevan maiseman ja kasvillisuuden säilyttämisen osalta, eivät riittävästi jousta alueella, jonka yhtenä merkittävänä tarkoituksena on kuvastaa elävää ja aikaansa kuvastamaa kulttuurimaisemaa.

Rantatien ja Kirkkotien maiseman hoidon päivitystyö käynnistyi vuonna 2020. Koska Rantatien alue on varsin haluttua asuntorakentamisaluetta, on tärkeää tunnistaa ja määritellä ne uhat, joita maisemaan ja sen muutokseen kohdistuu, ja antaa ohjeita arvojen säilymiseen. Päivityksen tavoitteena oli saada Tuusulan Rantatien maisemaa hoidetuksi ja mahdollinen lisärakentaminen sijoitetuksi maisemallisesti kestävällä tavalla. Tavoitteena oli, ensimmäisen hoitosuunnitelman laatimisen tapaan, kohdata ja tehdä yhteistyötä alueen maanomistajien kanssa. Haasteeksi nousi työn valmisteluajankohtana voimassa olleet tapaamisrajoitukset (korona), jotka hankaloittivat yhteistyötä ja siten hidastivat työn etenemistä. 

Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 tulee ohjaamaan sekä alueen maanomistajia että asukkaita maisemanhoitotyössään ja myös kunnan lupaviranomaisia rakentamisen ohjaamisessa ja tarpeen mukaan toimenpiteiden luvittamisessa sekä kaavamuutoksissa ja muussa jatkosuunnittelussa. Parhaaseen lopputulokseen päästäksemme työn tavoitteita on tarkoitus saattaa ohjeistusta vahvemmin toteutumaan Rantatien ja Kirkkotien alueilla. Tavoitteena on laatia yleissuunnitelma, jossa tämä julkaisu toimii yhtenä jatkosuunnittelun lähtö- ja selvitysaineistona. Tarpeen mukaan alueella tullaan tekemään myös asemakaavan muutoksia.

Maisema-arkkitehti Marja Mikkola on laatinut alkuperäisen, vuonna 2000 valmistuneen ja nyt päivitettävän ja täydentävän julkaisun, joten hän oli luontevaa tekijä myös tälle päivitystyölle. Marja Mikkola tuntee Rantatien alueen hyvin jo aikaisemman työn kautta, joten hän voi muun ohella havainnoida maisemanhoitoraporttien välisenä, yli 20 vuoden aikana tulleita muutoksia sekä sitä, miten ensimmäisen julkaisun toimenpide-ehdotukset näkyvät maisemassa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto:
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta kiittää tehdystä Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta ja erityisesti siitä, että siinä annetaan konkreettisia ohjeita maanomistajille ja asukkaille. Suositellut aidankorkeudet, kasvilajit ja muut ohjeet ja neuvot helpottavat maisemanhoitosuunnitelman noudattamista ja suositusten viemistä käytäntöön. Myös kunnan ja muiden viranomaistahojen tulee huomioida maisemanhoitosuunnitelman ohjeet ja suositukset työssään, esim. kaavamuutoksissa, rakentamisen ohjaamisessa ja luvittamisessa. 

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Alue on tunnettu kulttuurimatkailukohteena ja se on tärkeä virkistysalue sekä kuntalaisille että alueella matkaileville. Rantatien kulttuurimaisemalle on merkityksellistä alueen monipuolinen luonto ja järvinäkymät. On tärkeää, että tehty suunnitelma tuo esiin sen, että alueen kulttuurimaisema on muuttumassa. Tuusulan kunta haluaa pitää kiinni alueen arvoista ja viihtyvyydestä ja siksi rakennettujen alueiden väliin tarvitaan väljyyttä ja avoimia tiloja. Kulttuurimaisema voidaan myös menettää, jos liian tiivis rakentaminen alueella sallitaan. 

Erityistä huomiota tulee kiinnittää muun muassa seuraaviin suunnitelmassa esille nouseviin asioihin: 
 

  • alueen kaavat ovat pääasiassa ajalta ennen 2000-lukua. Niissä oleva ohjeistus ja ohjeen tiukka tulkinta rantojen säilyttämisestä luonnonmukaisina on osaltaan kiihdyttänyt rantojen umpeen kasvamista. Kaavoja uusittaessa rantavyöhykkeitä koskeva ohjeistus on tarpeen uusia.  
  • suunnitelmassa esitettyjen vapaiden ja pitkien näkymien säilyminen on turvattava. Se vaatii erityistä tarkkuutta rakennusten ja rakenteiden sijoittelussa ja kasvillisuuden suhteen. Tarvittaessa on tehtävä erilliset hoitosuunnitelmat näiden näkymäalueiden hoitamiseksi nyt tehdyn   maisemanhoitosuunnitelman antamien suuntaviivojen mukaan.  
  • kulttuurimaisema tarvitsee avoimia ranta- ja peltonäkymiä - monet linnut ja muut eläimet puolestaan kasvillisuutta - luonnonarvojen ja kulttuurimaiseman arvojen yhteensovittamista tarvitaan ja se on mahdollista muun muassa vuorottelemalla raivattujen rantojen ja runsaamman kasvillisuuden rantavyöhykkeitä.  
  • Rantatien koron nousua tien päällystys- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä tulisi rajoittaa alueilla, joissa koron nousu vahingoittaa kulttuurimaiseman keskeisiä elementtejä. Suunnitelman esityksen mukaan kunnan on ryhdyttävä tien hoidosta vastaavien tahojen kanssa selvittämään keinoja ja alueita, joilla koron nousua jatkossa vältetään tai voidaan jopa madaltaa. 

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta 2023 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • antaa Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta 2023 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Valmistelija

Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Jaana Koskenranta, museoamanuenssi, jaana.koskenranta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY). Keskeisen osan kulttuurimaisemasta muodostaa kansallisesti, rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä 1900-luvun alun rakennuskanta pihapiireineen.

Maisemalliset arvot ovat erottamaton osa rakennettua kulttuuriympäristöä. Tuusulan Rantatien maiseman hoito -julkaisu vuodelta 2000 syntyi tarpeesta selvittää sitä, miten Rantatien alueen erityiset arvot pystytään säilyttämään lisärakentamisesta huolimatta. Kunta halusi mahdollisuuksiensa mukaan ohjata alueen rakentamista ja ympäristön kehitystä sen ominaisluonnetta ja kulttuuriarvoja vaalien. Julkaisun tavoitteet ovat monilta osin jääneet toteutumatta, pääosin siksi, että sen suositukset ovat jääneet sivuosaan voimassa olevien asemakaavojen paikoin tiukkojenkin määräysten rinnalla. Nykyisten asemakaavojen määräykset, erityisesti olemassa olevan maiseman ja kasvillisuuden säilyttämisen osalta, eivät riittävästi jousta alueella, jonka yhtenä merkittävänä tarkoituksena on kuvastaa elävää ja aikaansa kuvastamaa kulttuurimaisemaa. 

Rantatien ja Kirkkotien maiseman hoidon päivitystyö käynnistyi vuonna 2020. Koska Rantatien alue on varsin haluttua asuntorakentamisaluetta, on tärkeää tunnistaa ja määritellä ne uhat, joita maisemaan ja sen muutokseen kohdistuu, ja antaa ohjeita arvojen säilymiseen. Päivityksen tavoitteena oli saada Tuusulan Rantatien maisemaa hoidetuksi ja mahdollinen lisärakentaminen sijoitetuksi maisemallisesti kestävällä tavalla. Tavoitteena oli, ensimmäisen hoitosuunnitelman laatimisen tapaan, kohdata ja tehdä yhteistyötä alueen maanomistajien kanssa. Haasteeksi nousi työn valmisteluajankohtana voimassa olleet tapaamisrajoitukset (korona), jotka hankaloittivat yhteistyötä ja siten hidastivat työn etenemistä. 

Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 tulee ohjaamaan sekä alueen maanomistajia että asukkaita maisemanhoitotyössään ja myös kunnan lupaviranomaisia rakentamisen ohjaamisessa ja tarpeen mukaan toimenpiteiden luvittamisessa sekä kaavamuutoksissa ja muussa jatkosuunnittelussa. Parhaaseen lopputulokseen päästäksemme työn tavoitteita on tarkoitus saattaa ohjeistusta vahvemmin toteutumaan Rantatien ja Kirkkotien alueilla. Tavoitteena on laatia yleissuunnitelma, jossa tämä julkaisu toimii yhtenä jatkosuunnittelun lähtö- ja selvitysaineistona. Tarpeen mukaan alueella tullaan tekemään myös asemakaavan muutoksia. 

Maisema-arkkitehti Marja Mikkola on laatinut alkuperäisen, vuonna 2000 valmistuneen ja nyt päivitettävän ja täydentävän julkaisun, joten hän oli luontevaa tekijä myös tälle päivitystyölle. Marja Mikkola tuntee Rantatien alueen hyvin jo aikaisemman työn kautta, joten hän voi muun ohella havainnoida maisemanhoitoraporttien välisenä, yli 20 vuoden aikana tulleita muutoksia sekä sitä, miten ensimmäisen julkaisun toimenpide-ehdotukset näkyvät maisemassa.


Sivistyksen lautakuntien lausunto:

Lautakunnat kiittävät tehdystä Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta ja erityisesti siitä, että siinä annetaan konkreettisia ohjeita maanomistajille ja asukkaille. Suositellut aidankorkeudet, kasvilajit ja muut ohjeet ja neuvot helpottavat maisemanhoitosuunnitelman noudattamista ja suositusten viemistä käytäntöön. Myös kunnan ja muiden viranomaistahojen tulee huomioida maisemanhoitosuunnitelman ohjeet ja suositukset työssään, esim. kaavamuutoksissa, rakentamisen ohjaamisessa ja luvittamisessa. 

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Alue on tunnettu kulttuurimatkailukohteena ja se on tärkeä virkistysalue sekä kuntalaisille että alueella matkaileville. Rantatie on tiehallinnon museotie, jonka varrella olevat monipuolinen rakennuskanta, sen alkuperäisyys ja liittyminen Suomen historiaan on ainutlaatuista.  

Rantatien kulttuurimaisemalle on merkityksellistä alueen monipuolinen luonto ja järvinäkymät. On tärkeää, että tehty suunnitelma tuo esiin sen, että alueen kulttuurimaisema on muuttumassa. Tuusulan kunta haluaa pitää kiinni alueen arvoista ja viihtyvyydestä ja siksi rakennettujen alueiden väliin tarvitaan väljyyttä ja avoimia tiloja. Kulttuurimaisema voidaan myös menettää, jos liian tiivis rakentaminen alueella sallitaan.  

Erityistä huomiota tulee kiinnittää muun muassa seuraaviin suunnitelmassa esille nouseviin asioihin: 
 

  • alueen kaavat ovat pääasiassa ajalta ennen 2000-lukua. Niissä oleva ohjeistus ja ohjeen tiukka tulkinta rantojen säilyttämisestä luonnonmukaisina on osaltaan kiihdyttänyt rantojen umpeen kasvamista. Kaavoja uusittaessa rantavyöhykkeitä koskeva ohjeistus on tarpeen uusia.  

  • suunnitelmassa esitettyjen vapaiden ja pitkien näkymien säilyminen on turvattava. Se vaatii erityistä tarkkuutta rakennusten ja rakenteiden sijoittelussa ja kasvillisuuden suhteen. Tarvittaessa on tehtävä erilliset hoitosuunnitelmat näiden näkymäalueiden hoitamiseksi nyt tehdyn   maisemanhoitosuunnitelman antamien suuntaviivojen mukaan.  

  • kulttuurimaisema tarvitsee avoimia ranta- ja peltonäkymiä - monet linnut ja muut eläimet puolestaan kasvillisuutta - luonnonarvojen ja kulttuurimaiseman arvojen yhteensovittamista tarvitaan ja se on mahdollista muun muassa vuorottelemalla raivattujen rantojen ja runsaamman kasvillisuuden rantavyöhykkeitä.  

  • Rantatien koron nousua tien päällystys- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä tulisi rajoittaa alueilla, joissa koron nousu vahingoittaa kulttuurimaiseman keskeisiä elementtejä. Suunnitelman esityksen mukaan kunnan on ryhdyttävä tien hoidosta vastaavien tahojen kanssa selvittämään keinoja ja alueita, joilla koron nousua jatkossa vältetään tai voidaan jopa madaltaa.   

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • antaa Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta 2023 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

---

Puheenjohtajan avattua keskustelun, jäsen Huuhtanen esitti poistettavaksi lausunnon viimeisen kohdan "Rantatien koron nousua tien päällystys- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä tulisi rajoittaa alueilla, joissa koron nousu vahingoittaa kulttuurimaiseman keskeisiä elementtejä. Suunnitelman esityksen mukaan kunnan on ryhdyttävä tien hoidosta vastaavien tahojen kanssa selvittämään keinoja ja alueita, joilla koron nousua jatkossa vältetään tai voidaan jopa madaltaa."

Jäsen Huuhtasen muutosesitys raukesi kannattamattomana.

Päätös

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti

  • antaa Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta 2023 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Valmistelija

Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Jaana Koskenranta, museoamanuenssi, jaana.koskenranta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY). Keskeisen osan kulttuurimaisemasta muodostaa kansallisesti, rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä 1900-luvun alun rakennuskanta pihapiireineen.

Maisemalliset arvot ovat erottamaton osa rakennettua kulttuuriympäristöä. Tuusulan Rantatien maiseman hoito -julkaisu vuodelta 2000 syntyi tarpeesta selvittää sitä, miten Rantatien alueen erityiset arvot pystytään säilyttämään lisärakentamisesta huolimatta. Kunta halusi mahdollisuuksiensa mukaan ohjata alueen rakentamista ja ympäristön kehitystä sen ominaisluonnetta ja kulttuuriarvoja vaalien. Julkaisun tavoitteet ovat monilta osin jääneet toteutumatta, pääosin siksi, että sen suositukset ovat jääneet sivuosaan voimassa olevien asemakaavojen paikoin tiukkojenkin määräysten rinnalla. Nykyisten asemakaavojen määräykset, erityisesti olemassa olevan maiseman ja kasvillisuuden säilyttämisen osalta, eivät riittävästi jousta alueella, jonka yhtenä merkittävänä tarkoituksena on kuvastaa elävää ja aikaansa kuvastamaa kulttuurimaisemaa. 

Rantatien ja Kirkkotien maiseman hoidon päivitystyö käynnistyi vuonna 2020. Koska Rantatien alue on varsin haluttua asuntorakentamisaluetta, on tärkeää tunnistaa ja määritellä ne uhat, joita maisemaan ja sen muutokseen kohdistuu, ja antaa ohjeita arvojen säilymiseen. Päivityksen tavoitteena oli saada Tuusulan Rantatien maisemaa hoidetuksi ja mahdollinen lisärakentaminen sijoitetuksi maisemallisesti kestävällä tavalla. Tavoitteena oli, ensimmäisen hoitosuunnitelman laatimisen tapaan, kohdata ja tehdä yhteistyötä alueen maanomistajien kanssa. Haasteeksi nousi työn valmisteluajankohtana voimassa olleet tapaamisrajoitukset (korona), jotka hankaloittivat yhteistyötä ja siten hidastivat työn etenemistä. 

Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 tulee ohjaamaan sekä alueen maanomistajia että asukkaita maisemanhoitotyössään ja myös kunnan lupaviranomaisia rakentamisen ohjaamisessa ja tarpeen mukaan toimenpiteiden luvittamisessa sekä kaavamuutoksissa ja muussa jatkosuunnittelussa. Parhaaseen lopputulokseen päästäksemme työn tavoitteita on tarkoitus saattaa ohjeistusta vahvemmin toteutumaan Rantatien ja Kirkkotien alueilla. Tavoitteena on laatia yleissuunnitelma, jossa tämä julkaisu toimii yhtenä jatkosuunnittelun lähtö- ja selvitysaineistona. Tarpeen mukaan alueella tullaan tekemään myös asemakaavan muutoksia. 

Maisema-arkkitehti Marja Mikkola on laatinut alkuperäisen, vuonna 2000 valmistuneen ja nyt päivitettävän ja täydentävän julkaisun, joten hän oli luontevaa tekijä myös tälle päivitystyölle. Marja Mikkola tuntee Rantatien alueen hyvin jo aikaisemman työn kautta, joten hän voi muun ohella havainnoida maisemanhoitoraporttien välisenä, yli 20 vuoden aikana tulleita muutoksia sekä sitä, miten ensimmäisen julkaisun toimenpide-ehdotukset näkyvät maisemassa.


Sivistyksen lautakuntien lausunto:

Lautakunnat kiittävät tehdystä Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta ja erityisesti siitä, että siinä annetaan konkreettisia ohjeita maanomistajille ja asukkaille. Suositellut aidankorkeudet, kasvilajit ja muut ohjeet ja neuvot helpottavat maisemanhoitosuunnitelman noudattamista ja suositusten viemistä käytäntöön. Myös kunnan ja muiden viranomaistahojen tulee huomioida maisemanhoitosuunnitelman ohjeet ja suositukset työssään, esim. kaavamuutoksissa, rakentamisen ohjaamisessa ja luvittamisessa. 

Tuusulan Rantatien alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Alue on tunnettu kulttuurimatkailukohteena ja se on tärkeä virkistysalue sekä kuntalaisille että alueella matkaileville. Rantatie on tiehallinnon museotie, jonka varrella olevat monipuolinen rakennuskanta, sen alkuperäisyys ja liittyminen Suomen historiaan on ainutlaatuista.  

Rantatien kulttuurimaisemalle on merkityksellistä alueen monipuolinen luonto ja järvinäkymät. On tärkeää, että tehty suunnitelma tuo esiin sen, että alueen kulttuurimaisema on muuttumassa. Tuusulan kunta haluaa pitää kiinni alueen arvoista ja viihtyvyydestä ja siksi rakennettujen alueiden väliin tarvitaan väljyyttä ja avoimia tiloja. Kulttuurimaisema voidaan myös menettää, jos liian tiivis rakentaminen alueella sallitaan.  

Erityistä huomiota tulee kiinnittää muun muassa seuraaviin suunnitelmassa esille nouseviin asioihin: 
 

  • alueen kaavat ovat pääasiassa ajalta ennen 2000-lukua. Niissä oleva ohjeistus ja ohjeen tiukka tulkinta rantojen säilyttämisestä luonnonmukaisina on osaltaan kiihdyttänyt rantojen umpeen kasvamista. Kaavoja uusittaessa rantavyöhykkeitä koskeva ohjeistus on tarpeen uusia.  

  • suunnitelmassa esitettyjen vapaiden ja pitkien näkymien säilyminen on turvattava. Se vaatii erityistä tarkkuutta rakennusten ja rakenteiden sijoittelussa ja kasvillisuuden suhteen. Tarvittaessa on tehtävä erilliset hoitosuunnitelmat näiden näkymäalueiden hoitamiseksi nyt tehdyn   maisemanhoitosuunnitelman antamien suuntaviivojen mukaan.  

  • kulttuurimaisema tarvitsee avoimia ranta- ja peltonäkymiä - monet linnut ja muut eläimet puolestaan kasvillisuutta - luonnonarvojen ja kulttuurimaiseman arvojen yhteensovittamista tarvitaan ja se on mahdollista muun muassa vuorottelemalla raivattujen rantojen ja runsaamman kasvillisuuden rantavyöhykkeitä.  

  • Rantatien koron nousua tien päällystys- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä tulisi rajoittaa alueilla, joissa koron nousu vahingoittaa kulttuurimaiseman keskeisiä elementtejä. Suunnitelman esityksen mukaan kunnan on ryhdyttävä tien hoidosta vastaavien tahojen kanssa selvittämään keinoja ja alueita, joilla koron nousua jatkossa vältetään tai voidaan jopa madaltaa.   

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • antaa Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelmasta 2023 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma 2023 -raportti oli nähtävillä 4.4.-8.5.2023 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana raportista jätettiin viisi mielipidettä ja viisi lausuntoa.

Mielipiteessä nostettiin esiin raportissa huomioitu Kirkkotien alueella oleva kiviaita ja puukujanne ja niiden huono kunto. Kunnalta odotetaan toimia kohteen kunnostamiseksi. Myös yksi luontokohdemerkintää on haluttu korjauttaa. Todettiin myös, että erillistä pysähdys -tai levähdyspaikkaa ei olisi tarpeen rakentaa. Lisäksi toivottiin muutamia tarkennuksia esim. kuvateksteihin.

Lisäksi mielipiteissä korostettiin konkreettisten toimien merkitystä Kirkkotien ja Rantatien ympäristön hoidossa. Vain toimet, jotka näkyvät ympäristössä kuntalaisten silmissä ja toteuttavat maisemanhoitosuunnitelmaa, antavat uskoa tärkeän alueemme säilymiseen kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisena ympäristönä.

Lausunnoissa todettiin, että raportti on laadittu asiantuntevasti ja se toimii hyvänä välineenä kulttuuriympäristöä ja maisemaa koskevissa päätöksissä sekä alueidenkäytön suunnittelussa, se antaa hyvän kuvan alueen monipuolisesta kulttuuriympäristöstä sekä sen ja maiseman arvoista ja ominaispiirteistä, joita tulee vaalia. Raportissa on myös kartoitettu arvokkaat luontokohteet, mikä lisää sen käyttökelpoisuutta.

Lausunnot, muistutukset ja vastineet niihin ovat suunnitteluaineiston liitteenä.

Raporttiin on tehty pieniä täsmennyksiä mielipiteiden perusteella ja uusittu kansisivu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelman 2023 jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.