§ 148 Tutkimuslupa, Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimus

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2228

Päätöspäivämäärä

21.11.2023

Päätöksen tekijä

Opetuspäällikkö

Päätöksen peruste

Sivistyksen toimialueen toimintasääntö 1.12.2021 alkaen,​ opetuspäällikön toimivaltuudet

Kuvaus

Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteelisen tiedekunnan projektitutkija Riikka Hämylä anoo Tuusulan kunnan opetuspalveluilta tutkimuslupaa Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa – LIITU-tutkimukseen.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa – LIITU-tutkimus toteutetaan lukuvuoden 2023–2024 aikana sekä perusopetuksessa että toisella asteella. Tutkimuksessa kootaan tietoa suomalaisten lasten ja nuorten liikkumisesta, liikunta- ja terveyskäyttäytymisestä, paikallaanolosta ja unesta sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista.
Tutkimuksen avulla saadaan arvokasta kansallista tietoa lasten ja nuorten liikunta- ja terveyskäyttäytymisestä ja sen muutoksista. LIITU-tutkimusta on toteutettu aiemmin vuosina 2014, 2016, 2018, 2020 ja 2022. Jatkossa aineiston keruu tapahtuu neljän vuoden välein.

Otanta tehdään Tilastokeskuksen oppilaitosrekisteristä ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto kerätään internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastataan oppitunnilla. Oppilaitosten rehtoreilta pyydetään erikseen suostumus oppilaitoksen osallistumisesta tutkimukseen. Lisäksi osassa oppilaitoksista toteutetaan liikkumisen, paikallaanolon ja unen mittaukset liikemittarilla 7 vuorokauden ajan. Liikemittaukset toteutetaan vain niihin suostuneissa oppilaitoksissa ja vain niille oppilaille/opiskelijoille, jotka ovat mittauksiin halukkaita.
Tutkimuksesta ja siihen osallistumisesta sekä tutkimukseen osallistuvan lapsen ja nuoren oikeuksista tiedotetaan sekä huoltajia, että osallistuvia oppilaita/opiskelijoita etukäteen. Tässä vaiheessa huoltajilla on mahdollisuus valita, osallistuuko oppilas vain kyselyyn vai sekä kyselyyn että liikemittaukseen, tai kieltää oppilaan osallistuminen tutkimukseen. Tutkimuseettisten ohjeiden mukaan 15 vuotta täyttäneillä on oikeus tehdä päätös osallistumisestaan itse.

Osallistuessa kyselyyn, kyselyn alussa on linkki tutkimuksen tietosuojailmoitukseen. Oppilaalle/opiskelijalle kuvataan tutkimuksen tarkoitus ja aineiston käyttö sekä pyydetään suostumus kyselyyn osallistumisesta. Oppilailta/opiskelijoilta, jotka osallistuvat sekä kyselyyn että liikemittaukseen, pyydetään ennen liikemittauksien toteutusta erillinen sähköinen suostumus.Liikemittarimittauksiin tarvitaan huoltajan täyttämä sähköinen suostumuslomake. 

Aineisto kerätään lukuvuonna 2023–2024.

Jokaiselle liikemittarimittauksiin osallistuvalle oppilaalle/opiskelijalle toimitetaan henkilökohtainen palaute mitatusta liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta. Tutkimukseen osallistuville kunnille sekä oppilaitoksille toimitetaan tutkimuksen valmistuttua sähköinen raportti tutkimuksen valtakunnallisista tuloksista. Oppilaitokset, joista osallistujia on vähintään 20, saavat myös koulukohtaisia tuloksia valikoiduista muuttujista oppilaiden liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyen.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Tutkimustyössä ja aineiston käsittelyssä tähdennetään erityisesti vaitiolovelvollisuutta. Aineisto tulee käsitellä loppuraportissa ilman nimiä ja tunnistamattomana tilastotietona. Tutkimustyötä sitoo tutkimustyön yleiset eettiset periaatteet. Tutkimusaineisto tulee säilyttää tietoturvallisesti ja hävittää viisi vuotta tutkimuksen päättymisen jälkeen. Valmiista tutkimusraportista edellytetään lähettämään kappaleet luvan myöntäneelle taholle.

 

Allekirjoitus

Markus Torvinen, opetuspäällikkö

Organisaatiotieto

Sivistys