§ 12 Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräyksen antaminen Stockmann Oyj Abp Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2035

Päätöspäivämäärä

8.11.2023

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Perustelut määräyksen antamiselle

Toimija myy verkkokaupan kautta valmiiksi pakattuja elintarvikkeita. Kehotuksesta huolimatta verkkokaupan elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty. Lisäksi verkkokaupassa ei ole kehotuksesta huolimatta saatavilla kaikkia lainsäädännön edellyttämiä pakollisia elintarviketietoja suomeksi ja ruotsiksi.

Toimija ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi, jolloin katsotaan, että epäkohdan poistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikeellisia ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 14 mukaan kun on kyse valmiiksi pakatuista elintarvikkeista, joita tarjotaan myytäväksi etäviestintävälineellä pakollisten elintarviketietojen on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään, ja ne on esitettävä etämyyntiin liittyvässä aineistossa tai toimitettava muilla soveltuvilla keinoilla, jotka elintarvikealan toimijan on ilmoitettava selvästi. Kun käytetään muita soveltuvia keinoja, pakolliset elintarviketiedot on toimitettava ilman elintarvikealan toimijan kuluttajalta perimää lisämaksua. 15 artiklan kohtien 1 ja 2 mukaan pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti. Jäsenvaltiot, joissa elintarviketta pidetään kaupan, voivat omalla alueellaan määrätä, että tiedot on annettava yhdellä tai useammalla unionin virallisista kielistä.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (16.10.2014/834) § 4 mukaan valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä.

Kuvaus

Asiaan liittyvät taustatiedot

Stockmann Oyj Abp:n toimintaan kuuluu valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden myynti verkkokaupan kautta. Verkkokaupan elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty. Lisäksi verkkokaupassa ei ole saatavilla kaikkien elintarvikkeiden lainsäädännön edellyttämiä pakollisia elintarviketietoja suomeksi ja ruotsiksi.

Lääkkeellisten väitteiden käytöstä ja pakollisten elintarviketietojen puuttumisesta annettiin korjauskehotus tarkastuskertomuksessa 31.3.2023. Tarkastuskertomuksessa oli esimerkkejä korjattavista epäkohdista.

Seurantatarkastuksella 3.10.2023 todettiin, että korjauskehotusta ei ole noudatettu (tarkastuskertomus 9.10.2023). Verkkokaupassa on edelleen lääkkeellisiä väitteitä ja pakattuina myytävien elintarvikkeiden kaikkia pakollisia elintarviketietoja ei ole saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 9.10.2023 lähetetyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Kuulemiskirje toimitettiin sähköpostitse. Kuulemiseen ei saatu toimijan vastinetta.

Stockmann Oyj Abp ei ole toiminut annettujen kehotusten mukaisesti. Kehotuksesta huolimatta verkkokaupan elintarvikkeiden markkinoinnissa käytetään yksittäisiä lääkkeellisiä väitteitä, joiden käyttö on lainsäädännön mukaan kielletty. Lisäksi verkkokaupassa ei ole kehotuksesta huolimatta saatavilla kaikkia lainsäädännön edellyttämiä pakollisia elintarviketietoja suomeksi ja ruotsiksi.

Toimija ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi, jolloin katsotaan, että epäkohdan poistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Päätös

Terveysvalvonnan päällikön määräys

Terveysvalvonnan päällikkö antaa Stockmann Oyj Abp:lle (Högberginhaara 12, 04360 Tuusula, y-tunnus 0114162-2) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.

Päävelvoitteet

  1. Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tulee lopettaa välittömästi. Toimijan vastuulla olevasta verkkokaupasta on poistettava kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.
  2. Valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden pakolliset elintarviketiedot tulee olla saatavilla verkkokaupassa suomeksi ja ruotsiksi.

Määräaika

Määräaika päävelvoitteille on 31.1.2024.

Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, tullaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle esittelemään päätösehdotus, jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä tehostetaan uhkasakolla.

Perustelut

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin. Kaikista verkkokaupassa myytävistä valmiiksi pakatuista elintarvikkeista tulee olla saatavilla lainsäädännön edellyttämät elintarviketiedot suomeksi ja ruotsiksi ennen ostotapahtumaa.

Koska epäkohtaa ei ole korjattu kehotuksesta huolimatta, on epäkohdan poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 31.3.2023

Tarkastuspöytäkirja 9.10.2023

Kuulemiskirje 9.10.2023

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artiklat 6 - 15

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 68 §, 71 §; 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014 § 4

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnan päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus