§ 147 Tutkimuslupa, Eurooppalaisen nuorten päihteiden käyttöä käsittelevä koululaistutkimus (ESPAD, European School Survey Project on Alcohol and other Drugs)

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2226

Päätöspäivämäärä

31.10.2023

Päätöksen tekijä

Opetuspäällikkö

Päätöksen peruste

Sivistyksen toimialueen toimintasääntö 1.12.2021 alkaen, opetuspäällikön toimivaltuudet

Kuvaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija, dosentti Kirsimarja Raitasalo anoo Tuusulan kunnan opetuspalveluilta tutkimuslupaa Eurooppalaisen nuorten päihteiden käyttöä käsittelevän koululaistutkimuksen (ESPAD, European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) toteuttamiseksi maaliskuussa 2024 tutkimusotokseen osuneissa Tuusulan peruskouluissa (Hyrylän yläaste, Hyökkälän koulu, Riihikallion koulu, Jokelan yläaste, Kellokosken koulu)

Kansainvälisissä vertailuissa voidaan käyttää vain eri maissa yhdenmukaisin menetelmin tehtyjä tutkimuksia. ESPAD -tutkimuksen kohderyhmä on tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät nuoret, eli Suomessa peruskoulun 9- luokkalaiset. Otokseen valittujen luokkien kaikki paikalla olevat oppilaat vastaavat kyselyyn yhden oppitunnin aikana. Aineisto kerätään Suomessa ositettua ryväsotantaa käyttäen anonyyminä luokkakyselynä. Ositteet muodostetaan uusimman EU:n aluejaon (NUTS2) mukaan. Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) on erotettu muusta Etelä-Suomesta omaksi ositteekseen. Otannan ulkopuolelle jätetään esim. vamman vuoksi erityisopetuksessa olevat, erityisluokilla olevat ja Ahvenanmaalla asuvat.

Kouluotokset poimitaan koulurekisteristä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitoksella kehitetyllä tietokoneohjelmalla. Ensimmäisessä vaiheessa poimitaan otokseen tulevat koulut kustakin ositteesta systemaattisella PPS (probability-proportional-to-size) -satunnaisotannalla. Otokseen valituille kouluille valitaan myös suunnilleen samankokoinen varakoulu samasta ositteesta siltä varalta, että jokin koulu kieltäytyy osallistumasta tutkimukseen. Otokseen poimitaan n. 300 koulua. Toisessa vaiheessa valitaan kustakin koulusta yksi luokka yksinkertaisella satunnaisotannalla. Tutkimuksen perusjoukko koostuu siis vuonna 2008 syntyneistä suomen- ja ruotsinkielisten koulujen oppilaista. Ahvenanmaa jätetään otannan ulkopuolelle, sillä sen sisällyttäminen otokseen vaatisi erillisen luvan.

Opettajat järjestävät tiedonkeruun koetilannetta muistuttavalla tunnilla. Kyselyyn voi vastata tietokoneella tai mobiililaitteella. Oppilaat saavat linkin sähköiseen lomakkeeseen ja sen yhteydessä ohjeet kyselyyn vastaamiseen, jossa heille kerrotaan tutkimuksen tarkoituksesta, anonymiteetistä ja vapaaehtoisuudesta sekä tutkimuksen toteuttajasta ja tämän yhteystiedoista. Oppilaan nimeä tai muita tunnistetietoja ei kysytä. Vastauksia tai IP-osoitetta ei myöskään tallenneta vastaamiseen käytettävälle laitteelle. Oppilaiden tulee istua niin, etteivät he näe muiden vastauksia ja vastata itsenäisesti. Kyseisen tunnin aikana poissaolleet muodostavat aineiston kadon.

Vuonna 2024 ESPAD – aineistoon on mahdollista yhdistää myös koulutason kyselytietoa (TEA). Kyseisestä aineistosta saadaan tietoa esimerkiksi opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä, päihteiden käyttöön liittyvästä ehkäisytyöstä ja kiusaamisesta sekä siihen puuttumisesta koulussa. Tietoa käytetään analyyseissa yksilötason tietojen lisäksi. Tästä mainitaan sekä rehtoreille että vanhemmille osoitetuissa tiedotteissa.

Kaikkien tutkimukseen osallistuvien maiden päätuloksia käsittelevä raportti julkaistaan keväällä 2025. Suomen tulokset julkaistaan THL:n tilastoraportissa loppuvuodesta 2024. Artikkeleita eri teemoista kuten alkoholin, huumeiden ja tupakkatuotteiden käytöstä, rahapelaamisesta sekä digipelaamisesta ja internetin käytöstä julkaistaan suomalaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa vuosina 2025–2027

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Tutkimustyössä ja aineiston käsittelyssä tähdennetään erityisesti vaitiolovelvollisuutta. Tutkimus ei saa sisältää henkilöiden tunnistetietoja eikä tutkimuksesta synny rekisteriä. Aineisto tulee käsitellä loppuraportissa ilman nimiä ja tunnistamattomana tilastotietona. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimuksen tekijä huolehtii suostumusten pyytämisestä. Tutkimustyötä sitoo tutkimustyön yleiset eettiset periaatteet ja tutkimusaineisto tulee hävittää tutkimuksen valmistuttua. Valmiista tutkimusraportista edellytetään lähettämään kappaleet luvan myöntäneelle taholle

Allekirjoitus

Markus Torvinen, opetuspäälllikkö

Organisaatiotieto

Sivistys