Kuntakehityslautakunta, kokous 25.10.2023

§ 97 Ikäystävällinen asuinympäristö Tuusulan keskustaan, konsepti ja loppuraportti

TUUDno-2022-816

Valmistelija

  • Riikka Uusikulku, hankekehityspäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Perustelut

Ikääntyvien asumisen kehittäminen, Ikäystävällinen asuinympäristö Tuusulan keskustaan -hankkeen konsepti ja loppuraportti

Tuusulan kunta sai rahoituksen ikäystävällisen asuinympäristön kehittämiseksi Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta keväällä 2022. Ministeriön myöntämä rahoitus hankkeelle oli 60 000 euroa. Hanke päättyi 30.6.2023.

Hankkeen aikana valmistui konsepti ikäystävällisestä asuinkorttelista. Tavoitteena on rakentaa kortteli, joka tarjoaa ikääntyneille sopivia asuntoja. Asuinympäristö on esteetön, ja se aktivoi asukkaita ulkoilemaan ja liikkumaan. Kortteliin on suunniteltu monenlaisia yhteistiloja ja piha-alueita, joissa on mahdollisuus tavata muita asukkaita ja osallistua harrastustoimintaan. Lisäksi korttelin palvelut tuovat helppoutta ja hyvinvointia arkeen. Korttelin asukkaiden lisäksi palveluita käyttävät niin lähiympäristön asukkaat kuin kyläilijätkin.

Ikäystävällisessä asuinkorttelissa kiinnitetään huomiota esteettömiin, helposti löydettäviin ja hyvin opastettuihin reitteihin. Talot erottuvat toisistaan esimerkiksi väreillä, ja oma rappu on helposti tunnistettavissa. Korttelipiha on jaoteltu kolmeen piha-alueeseen: yhdessä oleskeluun ja tapahtumiin keskittyvään palvelupihaan, liikkumista ja puuhastelua tarjoavaan aktiivipihaan ja luontoelämyksiä tuottavaan viherpihaan. Lisäksi korttelissa on monipuolisia yhteistiloja, kuten yhteisöolohuone, yhteiskeittiö, saunan takkahuone, monitoimitila, verstas ja vierashuone. Korttelin sydämenä toimivat ravintola ja respa, joka vastaa korttelin tapahtumista ja palveluista sekä toimii kohtauspaikkana. Tuusulalaiset seniorit ovat osallistuneet aktiivisesti korttelin suunnitteluun.

Ikäystävällinen kortteli sijaitsee Tuusulan keskustassa, Rykmentin puistotien alkupäässä (kortteli 5726). Keskustan kehittyvät palvelut ja toiminnot tukevat ikääntyvien kotona asumista.

Ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti kunnassa lähivuosien aikana. Tuusula on pientalovaltainen kunta, ja moni ikääntynyt asuu omakotitalossa. Senioreille tarvitaan asumista, joka tukee kotona asumista. Ikäystävällinen kortteli voi olla myös monisukupolvinen, ja naapurina voi olla niin nuori perhe kuin palveluasumisen piirissä oleva asukas.

Monet ikääntyneet toivovat voivansa asua kotona mahdollisimman pitkään. Myös ikäihmisten asumista koskevissa uusissa lakimuutoksissa painotetaan kotona asumista. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmassa ympärivuorokautisen palveluasumisen osuutta vähennetään.

Syksyn 2023 aikana konseptia ikäystävällisestä asuinkorttelista esitellään mahdollisille toteuttajatahoille ja palveluntuottajille. Senaatti-kiinteistöt järjestänee tontinluovutuskilpailun korttelissa loppuvuoden 2023 aikana.

Lisäksi Tuusulan kunta osallistuu Tampereen yliopiston ja ARAn koordinoimaan Tulevaisuuden senioriasuminen -hankkeeseen, joka on käynnissä 2023-2025.

Lisätiedot: hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku, p. 040 314 3040

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi hankkeen loppuraportin ja konseptin ikäystävällisestä asuinkorttelista.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.
 

Tiedoksi

Riikka Uusikulku

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.