Tekninen lautakunta, kokous 24.10.2023

§ 113 Tuusulan kunnan elinvoimaohjelma 2023-2030, lausunto

TUUDno-2022-1873

Valmistelija

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää teknisen lautakunnan lausuntoa Tusina tekoja -​Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-​2030.  

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-​ohjelmaa. 

Kuntalaiset, yrittäjät, ​järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, ​puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta. 

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023-​2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, ​työllisyyskehitys, ​sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, ​viihtyisyys, ​identiteetti, vuorovaikutus). 

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy, kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, ​joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta. 

Elinvoimaohjelman kolme päätavoitetta ovat: 

  1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 
  2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 
  3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa -​tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi. 

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -​hallitukselle. 

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta. 

Teknisen lautakunnan lausunto Elinvoimaohjelmaan 2023 -2030

Tekninen lautakunta pitää ohjelmaa sopivan kompaktina kokonaisuutena ja korostaa sitä, että elinvoimaohjelma pohjautuu eri strategioihin ja ohjelmiin sekä laajaan sidosryhmätyöskentelyyn, mikä antaa vahvan pohjan elinvoiman rakentamiseen tulevina vuosina. Tuusulan kovat elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut ovat kuntien kärkeä, mikä antaa mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua pehmeissä elinvoimatekijöissä ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa. Elinvoimaohjelma kokoaa eri toimialojen toimintaa kunnan elinvoimaa kasvattaviksi kokonaisuuksiksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet; tusinan tekoja, jotka jaetaan toimenpiteiksi ja mittareiksi.

Elinvoimaohjelma ohjaa yhteistyöhön ja elinvoiman merkityksen ja lisäämisen huomioimiseen sekä näkyväksi tekemiseen läpi kunnan organisaation toiminnassa. Elinvoimaohjelman toivotaan tuovan lisää painoarvoa ja keinoja kuntalaisten, paikallisten yhteisöjen ja elinkeinoelämän kannustamiseen ja aktivointiin ja siten luovan elinvoimaisen toimintaympäristön. Tekninen lautakunta toivoo tavoitteiden käytäntöön viemisessä toimenpiteiltä konkretiaa sekä mitattavuutta.

Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulassa panostetaan erityisesti asuin- ja elinympäristön suunnittelussa viihtyvyyteen, turvallisuuteen ja monipuolisuuteen huomioiden asuin ja elinympäristön laadun. Lisäksi tekninen lautakunta näkee tärkeänä tilojen tarjoamisen, jota tehty Kasvun ja ympäristön toimialan vetämänä, jatkuvan edelleen. Tämä koskee myös erilaisia yhteisöllisiä tiloja ja niiden kehittämistä.

Elinvoimaohjelma painottaa Tuusulanjärven sekä viher- ja virkistysalueiden käytön kehittämistä. Tekninen lautakunta katsoo, että virkistyskäyttö on Tuusulan tärkeä veto- ja pitovoimatekijä sekä kannatettavaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan ilmastovastuullisuuden ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmat on tarpeen edelleen huomioida.

Lisäksi tekninen lautakunta pitää hyvänä asiana sitä, että elinvoimaohjelmassa on huomioitu eri tahojen vahva osallistaminen sekä koko kunnan alueen ja sen kolmen omaleimaisen keskuksen kehittäminen niiden vahvuuksien pohjalta. Kolmen keskuksen kehittämisessä tärkeässä roolissa ovat myös kunnan tilahankkeet (päiväkodit, koulut)  sekä yleisten alueiden hankkeet (kadut, aukiot, puistot, viher- ja virkistysalueet).

Tekninen lautakunta näkee tärkeänä, että alueen kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksenä panostetaan osaajien houkutteluun sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Elinvoimaohjelmassa tavoitetta aktiivisesta viestinnästä eri kehittämiskokonaisuuksista ja elinvoimaa rakentavista asioista pidetään myös tärkeänä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman 2023-2030 luonnoksesta kuntakehityslautakunnalle.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman 2023-2030 luonnoksesta kuntakehityslautakunnalle.

Eriävä mielipide

  • Risto Rämö jätti asiassa seuraavan eriävän mielipiteen:

    Kunnan tulisi systemaattisesti etsiä kaikissa toimissaan ympäristöystävällisiä ja fossiilivapaita ratkaisuja mm. joukkoliikenteen kalustolle asetettavien vaatimusten suhteen. 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua keskustelun jäsen Risto Rämö teki asiassa seuraavan muutosehdotuksen: Elinvoimaohjelman sivu 7, kohta 11, tekstin tulee jatkua seuraavasti: kehittämisen yhteydessä vaihtoehtoisia toteutusvaihtoehtoja etsien, fosiilivapaan ja ilmastoystävällisen ratkaisun löytämiseksi.

Ehdotus hylättiin kannattamattomana. Risto Rämö jätti asiassa eriävän mielipiteen.

---

Kokoustauko asian käsittelyn aikana klo 19:38 - 19:45.

Tiedoksi

kuntakehityslautakunta

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.