Rakennusvalvontajaosto, kokous 21.9.2023

§ 21 Kiinteistön ja laiturin hallintopakkotoimet

TUUDno-2023-1920

Valmistelija

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi
  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Asian tausta

Johtava rakennustarkastaja oli rantakiinteistön ***** vireillepanon johdosta kehottanut 29.12.2022 päivätyllä kirjelmällä ***** (*****), Laurinmäen mökki- ja rantayhdistys ry:tä ja Rusutjärven yhteisen vesialueen osakaskuntaa purkamaan luvattomaksi tulkitun laiturirakennelman 5 kuukauden kuluessa kehotuksen tiedoksi saamisesta. 

Kehotukset oli vastaanotettu ***** ja Rusutjärven yhteisen vesialueen osakaskunnan osalta 5.1.2023 ja Laurinmäen mökki- ja rantayhdistys ry:n osalta 6.2.2023

Tuusulan kunnan paikkatiedon 30.8.2023 kiinteistöllä suoritetun tarkistusmittauksen sekä otettujen valokuvien perusteella laituria oli lyhennetty ja sinne johti kulkusilta, joka vielä tuolloin oli osa laituria. Paikkatiedon 30.8.2023 suorittaman mittauksen mukaan laiturin pituus kulkusillan alkupäästä laiturin päähän oli 15,50 metriä. Leveämmän ponttonilaiturin pituus oli 12.45 metriä.

Valvontatarkastajan viimeisimmän, eli 1.9.2023 tehdyn, paikallakäynnin perusteella laituria oli kuitenkin edellisen paikkatiedon mittauksen jälkeen muutettu siten, että nyt kulkusilta on laiturista poistettu. Kulku laiturille tapahtuu ainoastaan veneen kautta. Mittauksen mukaan lyhennetyn ponttonilaiturin ja 30.8.2023 tulkitun vesirajan etäisyys vaihtelee 4,01 ja 3,62 metrin välillä. Ponttonilaiturin etäisyyttä kiinteistön rajasta ei ole tarkasti mitattu. Lyhennetyn ponttonilaiturin pituus kulkusillan poistamisen jälkeen on nyt 12,45 m.

Asian virelletulokirjelmä, annetut kehotukset sekä kunnan paikkatiedot mittaukset ja valvontatarkastajan paikallakäynnin pöytäkirjat ovat liitettyinä asian oheismateriaaliksi. 

 

Laiturin luvantarve rakennusjärjestyksen mukaan

Tuusulan 20.3.2018 voimaan tulleessa rakennusjärjestyksessä (RJ) on ilman lupaa tai ilmoitusta sallitut toimenpiteet eroteltu toisistaan. Rakennelmat on lueteltu omana osana ja vesirajalaitteet (laiturit) omana osana. RJ:n 2.2. §:n lopussa on lueteltu ehdot, mitkä tulee täyttää toteutettaessa ilman lupaa tai ilmoitusta hyväksyttyjä rakennelmia. Rakennusvalvonnan tulkinnan mukaan niitä ei sovelleta vesirajalaiteluokassa oleviin toimenpiteisiin.  Ilman lupaa tai ilmoitusta toteutettavana toimenpiteenä voi RJ:n mukaan rakentaa enintään 15 metriä pitkän laiturin. Tätä, vuoden 2018 voimaan tullutta RJ:stä, aiemmissa rakennusjärjestyksissä ei ole mainittu erillisiä ehtoja ilman lupaa tai ilmoitusta hyväksyttävien rakennelmien toteuttamiselle. 

 

Asian ratkaisu

Edellä esitettyihin RJ:n määräyksiin viitaten, rakennusvalvonnan näkemyksen ja tulkinnan mukaan laituri ei nykyisellään, lyhennettynä 12,45 m pituuteen, enää edellytä rakennusvalvontaviranomaisen lupa- tai ilmoitusmenettelyä. RJ:n 4 m tarkka etäisyysvaatimus kohdistuu rakennelmiin, eikä vesirajalaitteisiin, kuten laitureihin. Rakennusvalvonta katsoo, että laiturille tehtyjen muutostöiden jälkeen asiassa ei ole enää rakennusvalvonnallista intressiä ja eikä aihetta enempiin toimiin. Kehotuksella poistaa laituri tai hakea asianmukainen lupa käynnistynyttä hallintopakkomenettelyä ei ole enää tarpeen jatkaa.

Muutoksenhakukelpoisen ratkaisun saamiseksi, asia on kuitenkin syytä saattaa toimivaltaisen viranomaisen, eli rakennusvalvontajaoston ratkaistavaksi. Jokaiselle osapuolelle on lisäksi varattu mahdollisuus tulla kuulluksi ennen asian käsittelyä rakennusvalvontajaostossa. Ainoastaan kiinteistön*****omistajan asiamies on jättänyt näkemyksensä asiaan. Lausuma liitteineen on asian oheismateriaalissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Rakennusvalvontajaosto päättää

  • merkitä tiedoksi asiassa saadut vireilletulokirjelmä liitteineen, johtavan rakennustarkastajan kehotus sekä siihen liittyvät täydennykset
  • merkitä tiedoksi asiassa laaditut tarkastuspöytäkirjat, mittaukset ja valokuvat
  • yhtyä rakennusvalvonnan käsitykseen siitä, että laituri, nykyisellään lyhennettynä 12.45 m pituuteen, ei ole toimenpideluvantarpeessa, eikä edellytä muutenkaan rakennusvalvonnan hallintopakkotoimia
  • että asiassa ei ole tarpeen enää jatkaa hallintopakkotoimia   

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Järvi-Laurin kujan rantayhdistys ry, Rusutjärven yhteisen vesialueen osakaskunta, Kiinteistön ***** omistaja, valvontatarkastaja Timo Pekkala, pormestari