Kuntakehityslautakunta, kokous 31.10.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Urheilupuisto, asemakaavan muutos

TUUDno-2018-683

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenni Aalto

Perustelut

Perustelut

Suunnittelun vaiheet

Tuusulan kunnanhallitus on kokouksessaan 7.9.2016 (§ 284) päättänyt käynnistää asemakaavan muutoksen laatimisen. Asemakaavan muutoksen vireilletulosta on kuulutettu 5.10.2016 paikallislehdissä (Keski-Uusimaa ja Viikkouutiset), kunnan ilmoitustaululla ja kunnan internetsivuilla.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 5.10.-7.11.2016 Tuusulan kunnantalolla (3. kerros, C-siipi) ja kunnan internetsivuilla.

Asemakaavaratkaisu pohjautuu alueelle samaan aikaan laadittuun yleissuunnitelmaan. Keskustelua alueen kehittämistarpeista käytiin yleissuunnitelman laatimisen aikana Tuusulan liikuntapalveluiden Facebook-sivuilla. Myös yleissuunnitelmavaihtoehdot olivat esillä ja niitä oli mahdollista kommentoida. Yleissuunnitelman luonnosvaihtoehtoja esiteltiin urheilukeskuksessa 17.5.2017 järjestetyn Kevätkirmaisu -tapahtuman yhteydessä. Suunnitelmanäyttelyssä yleissuunnitelmaluonnoksia esiteltiin ja osallistujat kommentoivat niitä. Urheilukeskuksen yleissuunnittelun ja asemakaavan valmistelun tilannekatsaus pidettiin 28.3.2018. Tilaisuudessa alueen pääkäyttäjät kommentoivat suunnitelmaluonnoksia.

Asemakaavan muutos

Asemakaavan muutos mahdollistaa uuden monitoimihallin ja muiden urheilua ja vapaa-aikaa palvelevien toimintojen, kuten urheilu- ja pallokenttien, liikuntapaikkojen ja leikki- ja oleskelualueiden sijoittamisen alueelle. Urheilupuiston mahdollisen uuden monitoimihallin ympärille muodostuu olemassa olevalle urheiluhallien keskittymälle rinnakkainen urheilupuiston rakennettu ydinalue. Lisäksi Kilpailutien varrelle osoitetaan pienempi uusi korttelialue urheilutoimintaa palveleville rakennuksille.

Rakentaminen

Asemakaavassa suurin osa alueesta osoitetaan urheilu- ja virkistyspalveluiden alueeksi (VU-8). Alueelle saa rakentaa kevytrakenteisia pääkäyttötarkoitusta palvelevia varastoja, teknisiä tiloja ja palvelupisteitä, jotka ovat suuruudeltaan enintään 25 m2. Rakennusten ja rakennelmien tulee olla ulkoasultaan huoliteltuja ja ympäristöön sopivia.

Olemassa olevien ja uusien urheiluhallien alueet osoitetaan urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YU ja YU-2). Mahdollisen monitoimihallin yhteyteen YU-2 korttelialueelle saa sijoittaa urheilutoiminnan lisäksi pääkäyttötarkoitusta tukevia majoitustiloja sekä kaupallisia palveluita. Korttelialueilla suurin sallittu kerrosluku on II kerrosta. Monitoimihallia varten osoitetulla korttelialueella suurin sallittu kerrosluku on kuitenkin III kerrosta.

Toiminnot

Monitoimihallin edustalle on osoitettu katuaukio. Alue varataan yleiselle jalankululle, pyöräilylle ja pyöräpysäköinnille sekä katupeleille. Alueelle on suositeltavaa sijoittaa oleskelupaikkoja, kalusteita ja pelialueita. Pinnoitteen tulee olla vettä läpäisevä. Alueelle saa rakentaa enintään 25 m2 suuruisia kevyitä rakennelmia. Urkka-aukio toimii kohtaamispaikkana ja soveltuu hyvin erilaisten tapahtumien järjestämiseen. 

Urheilupuiston keskialue on aktiivinen vapaa-ajan viettoa palveleva ulkotoimintojen vyöhyke. Alueelle on osoitettu leikki- ja oleskelualuetta (le), liikuntapaikka (ul) ja urheilupaikka, jolle saa sijoittaa ulkostreetlajeihin, kuten rullalautailuun, rullaluisteluun, potkulautailuun tai muuhun vastaavaan liikuntaan varustettuja paikkoja (ups).

Urheilupuiston reuna-alueet soveltuvat omaehtoiseen ulkoiluun ja oleskeluun. Reuna-alueet on asemakaavassa osoitettu puustoisena säilytettäviksi.

Kulkeminen

Urheilupuiston käyttäjämäärän ja lajikirjon kasvaessa ajoneuvoliikenteen määrä kasvaa. Liikennemäärän Kilpailutiellä on arvioitu kaksinkertaistuvan nylkytilanteeseen verrattuna. Ajoneuvoliikenteelle muodostetaan uusi katuyhteys urheilupuistoon Palkkitieltä. Uuden katuyhteyden myötä urheilupuisto ei enää ole vain yhden katuyhteyden varassa ja urheilupuiston tuottamat liikennevirrat jakautuvat tasaisemmin alueen katu- ja tieverkolle. Yhteydestä Palkkitielle ei tule kuitenkaan tehdä läpiajoon houkuttelevaa.

Alueelle saapuvat ja alueen sisäiset jalankulun ja pyöräilyn pääreitit on osoitettu asemakaavassa sijainniltaan ohjeellisina jalankululle ja pyöräilylle varattuina alueen osina. Lisäksi alueelle metsän läpi lännen suunnasta saapuvat reitit on osoitettu sijainniltaan ohjeellisina ulkoilureitteinä. Uuden ja olemassa olevan hallikeskittymän välille muodostetaan jalankulkuvyöhyke, jossa jalankulun reitit eivät risteä autoliikenteen kanssa.

Pysäköinti

Urheiluhallien läheisyyteen on osoitettu autopaikkojen korttelialuetta (LPA-18). Autopaikkojen korttelialueella saattoliikenteen sujuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi varaamalla pysäköintialuetta kiertävän pääasiallisen ajoreitin varrelle sijoittuvat autopaikat lyhytaikaiseen pysäköintiin. Alueen hulevedet tulee käsitellä ennen maaperään imeyttämistä.

Kuntoilijantien varteen on sijoitettu ohjeellinen pysäköimispaikka (p-19), jotka on varattu pysäköintialueen laajenemisalueeksi. Autopaikkoja ei saa sijoittaa korttelialueelle. 

Autopaikkoja tulee rakentaa käyttötarkoituksen edellyttämä määrä. Autopysäköinnin tarve vaihtelee suuresti eri lajien välillä. Selvitys autopaikkojen tarpeesta ja sijoittumisesta tulee esittää rakennuslupahakemuksen yhteydessä. Autopaikkoja on kuitenkin rakennettava vähintään 1 ap / 100 k-m2.

Mitoitus

Asemakaavassa on osoitettu alueelle yhteensä 43 500 k-m2 rakennusoikeutta, josta 30 000 k-m2 on lisäystä aiempaan. Alueen luoteisosaan olemassa olevien urheiluhallien alueelle osoitetaan 18 500 k-m2 rakennusoikeutta. Kilpailutien päähän on osoitettu monitoimihallia varten uusi korttelialue, jolle osoitetaan 20 0000 k-m2 rakennusoikeutta. Lisäksi Kilpailutien varrelle on osoitettu uusi korttelialue enintään 5 000 k-m2 suuruiselle rakentamiselle.

Korttelialueilla asemakaavan sallima maksimitehokkuus vaihtelee e = 0.6 - 1.17 välillä. Asemakaavan muutosalueen pinta-ala on noin 41,88 ha. Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueiden pinta-ala on yhteensä noin 5,87 ha mikä vastaan noin 14 % koko suunnittelualueen pinta-alasta. Autopaikkojen korttelialuetta osoitetaan 2,24 ha (5 %), yleistä pysäköintialuetta 0,84 ha (2 %), katuja ja muita yleisiä alueita 2,29 ha (5 %), vesialuetta 0,75 ha (2 %) ja urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta 29,87 ha (71 %).

Kustannukset

Asemakaavan muutoksen mahdollistama katujen ja yleisten alueiden rakentaminen aiheuttaa kunnalle inventointikustannuksia. Investointiohjelmaan on varattu vuodelle 2018 tenniskeskuksen pysäköintialueen laajentamisen toteutukseen 500 000e. Kuntoilijantien rakentaminen maksaa arviolta 800 000 – 1 000 000e. Urheilupuiston pintarakenteista, urheilukentistä ja muista toiminnoista varusteineen ja järjestelmineen aiheutuu kustannuksia. Urheiluseurat ja yritykset toteuttavat urheiluhallit kunnan ohjauksessa. Rakentaminen on mahdollista tehdä vaiheistetusti ja näin on mahdollista jakaa toteuttamiskustannuksia usealle vuodelle ja samalla saada joustoa väliaikaisten toimintojen esim. pysäköinnin siirtämiselle alueellisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä laaditun Urheilupuiston asemakaavamuutosehdotuksen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27§:n mukaisesti julkisesti nähtäville.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi  kuntakehityslautakunta päätti

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Annina Vainio Sitowice Oy:stä oli asiantuntijana kokouksessa

Merkittiin, että Jenni Aalto ja Risto Kanerva poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo 17.36.

Valmistelija

Jenni Aalto

Perustelut

..

Ehdotus

Esittelijä

Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä laaditun Urheilupuiston asemakaavamuutosehdotuksen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Jani Peltonen Mika Mäki-Kuhnan ja Pasi Huuhtasen kannattamana esitti päätökseen seuraavaa lisäystä:

  • mikäli luonnonnurmialueen käyttötarkoitus muuttuu, tulee korvaavat 1 kpl tekonurmi ja 1 kpl luonnonnurmi rakentaa/toteuttaa etupainotteisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • hyväksyä laaditun Urheilupuiston asemakaavamuutosehdotuksen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville
  • mikäli luonnonnurmialueen käyttötarkoitus muuttuu, tulee korvaavat 1 kpl tekonurmi ja 1 kpl luonnonnurmi rakentaa/toteuttaa etupainotteisesti.

Valmistelija

  • Jenni Aalto

Perustelut

Toimenpiteet kaavaehdotuksen julkisen nähtävilläolon jälkeen

Urheilupuiston asemakaavan muutoksen ehdotus oli nähtävillä 31.5.-29.6.2018. Yleisötilaisuus järjestettiin 7.6.2018 suunnittelualueella. Ehdotuksesta jätettiin kaksi muistutusta ja 12 lausuntoa. Muistutukset koskivat Palkkitien yhteyden poistamista ja ampumahiihtostadionin merkintää. Palkkitien yhteys on tarpeellinen liikenteen sujuvuuden parantamiseksi ja ampumahiihtostadionin tulevaisuus ratkaistaan Rykmentinpuiston kehittymisen myötä. Saatuihin muistutuksiin ja lausuntoihin on laadittu vastineet, missä asiaa on avattu laajemmin. Asemakaavaehdotukseen on tehty tarkistuksia saadun palautteen perusteella. Tarkistukset ovat luonteeltaan teknisluonteisia ja vähäisiä eivätkä ne vaikuta olennaisesti kaavan sisältöön tai haitallisesti sen toteutettavuuteen tai toteutuksen laatuun.

Lausuntojen perusteella tehtyjen tarkistusten pääkohdat ovat:

  • Kaava-alueen rajausta on pienennetty Kilpailutien ja Fallbackantien risteysalueen osalta.
  • YU-2 määräystä on täydennetty palvelu- ja opetustilojen osalta.
  • ul-merkinnän ohjeellista rajausta on muutettu nykyisen ampumahiihtostadionin ympärillä sekä Kuntoilijantien länsipuolella.
  • Sähkömuuntamon ohjeellinen rakennusala on lisätty kaavakarttaan.
  • Katualueen rajausta on tarkennettu.
  • Kilpapolun päästä jatkuvan ulkoiluretin rajausta on tarkennettu.
  • Maaperän pilaantuneisuuden selvittämisestä ja tarvittaessa kunnostuksesta on annettu tarkempia määräyksiä.
  • Hulevesien imeyttämiseen varattujen alueen osien sijaintia on muutettu.
  • Yleismääräyksiä uusiutuvan energian hyödyntämisen, hulevesien käsittelyn, pohjaveden laadun ja määrän suojelun sekä rakennusten ja rakennelmien julkisivujen osalta on tarkennettu.
  • Lisäksi kaavakarttaan ja selostukseen on tehty joitakin teknisluonteisia tarkistuksia, jotka koskevat kaavan nimiötä, tonttinumerointia, viivatyyppejä ja oikeinkirjoitusta.

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos mahdollistaa nykyisten ja uusien toimintojen: uuden monitoimihallin ja muiden urheilua ja vapaa-aikaa palvelevien toimintojen, kuten urheilu- ja pallokenttien, liikuntapaikkojen ja leikki- ja oleskelualueiden kehittämisen urheilupuiston alueella.

Urheilupuiston läheisyyteen rakentuvan Rykmentinpuiston alueen asukasmäärän kasvaessa Urheilupuiston käyttö vapaa-ajan lähivirkistysalueena lisääntyy, mikä edellyttää alueen yleisilmeen kohentamista sekä toimintojen järjestämistä alueella toimivasti ja tehokkaasti. Ympäristön viihtyisyyden kehittäminen palvelee kaikkia alueen käyttäjiä ja edistää urheilupuiston houkuttelevuutta. Urheilupuisto toimii tulevaisuudessa yhä enemmän myös erilaisten tapahtumien paikkana.

Urheilupuiston mahdollisen uuden monitoimihallin ympärille muodostuu olemassa olevalle urheiluhallien keskittymälle rinnakkainen urheilupuiston rakennettu ydinalue. Kilpailutien varrelle on osoitettu pienempi korttelialue urheilutoimintaa palveleville rakennuksille. Asemakaavassa osoitetaan toimintojen edellyttämät rakennus- ja sijoittumispaikat sekä tarvittava rakennusoikeus. Urheilupuiston asemakaavamuutos pohjautuu alueelle samaan aikaan laadittuun yleissuunnitelmaan.

Asemakaavan muutosalueen pinta-ala on noin 41,88 ha. Asemakaavassa on osoitettu alueelle yhteensä 43 500 k-m2 rakennusoikeutta, josta 26 965 k-m2 on lisäystä aiempaan. Korttelialueilla asemakaavan sallima maksimitehokkuus vaihtelee e=0.6–1.17 välillä. Kaavoitettava alue on pääosin Tuusulan kunnan omistuksessa. Vanha raviradan alue, joka osittain kuuluu kaavoitettavaan alueeseen, on yksityisessä omistuksessa.

Kaavaratkaisun kustannukset

Asemakaavan muutoksen mahdollistama katujen ja yleisten alueiden rakentaminen aiheuttaa kunnalle investointikustannuksia.  Investointiohjelmaan on varattu vuodelle 2018 tenniskeskuksen pysäköintialueen laajentamisen toteutukseen 500 000e. Kuntoilijantien rakentaminen maksaa arviolta 800 000–1 000 000e. Urheilupuiston pintarakenteista, urheilukentistä ja muista toiminnoista varusteineen ja järjestelmineen aiheutuu kustannuksia. Monitoimihallin toteuttamiseen etsitään yhteistyökumppania. Urheiluseurat ja yritykset toteuttavat urheiluhallit kunnan ohjauksessa. Rakentaminen on mahdollista tehdä vaiheistetusti ja näin on mahdollista jakaa toteuttamiskustannuksia usealle vuodelle ja samalla saada joustoa väliaikaisten toimintojen esim. pysäköinnin siirtämiselle alueellisesti.

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueet

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueiden pinta-ala on noin 5,87 ha, mikä vastaa noin 14 % kaava-alueesta.

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU)

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue.

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU-2)

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. Alueelle saa sijoittaa pääkäyttötarkoitusta tukevia kaupallisia palveluita, majoitus-, palvelu- ja opetustiloja.

Olemassa olevien ja uusien urheiluhallien alueet osoitetaan urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YU ja YU-2). Alueen luoteisosaan olemassa olevien urheiluhallien alueelle on osoitettu 18 500 k-m2 rakennusoikeutta. Kilpailutien päähän on osoitettu monitoimihallia varten uusi korttelialue, jolle osoitetaan 20 0000 k-m2 rakennusoikeutta. Lisäksi Kilpailutien varrelle on osoitettu uusi korttelialue enintään 5 000 k-m2 suuruiselle rakentamiselle. Korttelialueilla suurin sallittu kerrosluku on II kerrosta. Monitoimihallia varten osoitetulla korttelialueella suurin sallittu kerrosluku on kuitenkin III kerrosta.

Tontin ja rakennuksen kuivatustaso ei saa olla pohjaveden pinnan alapuolella. Alueelle ei saa rakentaa maanalaisia tiloja tai kellareita.

Rakennusten pitkät yhtenäiset julkisivut tulee jäsennellä osiin pituusvaikutelman vähentämiseksi esimerkiksi ulokkein, sisennyksin tai materiaali- ja värivaihtelujen avulla. Julkisivujen jäsentelyssä tulee pyrkiä selkeään ja rauhalliseen yleisilmeeseen. Rakennusten ja rakennelmien julkisivuissa tulee käyttää laadukkaita ja kestäviä materiaaleja.

Muut korttelialueet

Autopaikkojen korttelialue (LPA-18)

Autopaikkojen korttelialueen pinta-ala on noin 2,24 ha, mikä vastaa noin 5 % kaava-alueesta.

Autopaikkojen korttelialue. Saattoliikenteen sujuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi varaamalla pysäköintialuetta kiertävän pääasiallisen ajoreitin varrelle sijoittuvat autopaikat lyhytaikaiseen pysäköintiin. Alueen hulevedet tulee käsitellä ennen maaperään imeyttämistä.

Yleiset alueet

Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue (VU-8)

Urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta on kaava-alueen alasta noin 29,72 ha, mikä vastaa noin 71 % kaava-alueesta.

Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue. Alueelle saa rakentaa kevytrakenteisia pääkäyttötarkoitusta palvelevia varastoja, teknisiä tiloja ja palvelupisteitä, jotka ovat suuruudeltaan enintään 25 m2. Rakennusten ja rakennelmien tulee olla ulkoasultaan huoliteltuja ja ympäristöön sopivia.

Viheralueille on osoitettu ohjeellisena liikunta-, urheilu-, leikki- ja oleskelualueet sekä yhteystarpeet pyöräilyä ja jalankulkua varten.

Vesialue (W)

Kaava-alueen alasta vesialuetta on 0,75 ha, mikä vastaa 2 % kaava-alueesta

Yleinen pysäköintialue (LP-5

Yleistä pysäköintialuetta on kaava-alueen alasta noin 0,83 ha, mikä vastaa noin 2 % kaava-alueesta.

Yleinen pysäköintialue, joka palvelee urheilupuiston toimintoja. Alueen hulevedet tulee käsitellä ennen maaperään imeyttämistä.

Katu- ja muut yleiset alueet

Kaava-alueen alasta katu- ja muita yleisiä alueita on 2,41 ha, mikä vastaa 6 % kaava-alueesta.

Urheilupuiston käyttäjämäärän ja lajikirjon kasvaessa ajoneuvoliikenteen määrä kasvaa. Ajoneuvoliikenteelle muodostetaan uusi katuyhteys urheilupuistoon Palkkitieltä. Uuden katuyhteyden myötä urheilupuisto ei enää ole vain yhden katuyhteyden varassa ja urheilupuiston tuottamat liikennevirrat jakautuvat tasaisemmin alueen katu- ja tieverkolle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus

  • hyväksyy laaditun asemakaavan muutoksen
  • hyväksyy lausuntoihin ja muistutuksiin laaditut vastineet
  • ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • hyväksyä Urheilupuiston asemakaavan muutoksen.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun kuntasuunnittelupäällikkö muutti päätösehdotuksensa seuraavasti

  • korjataan kaava-asiakirjat siten, että VU-8 –korttelimerkinnän määräystä muutetaan muotoon: ”Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue. Alueelle saa rakentaa kevytrakenteisia pääkäyttötarkoitusta palvelevia varastoja, teknisiä tiloja ja palvelupisteitä, jotka ovat suuruudeltaan enintään 75 m2. Rakennusten ja rakennelmien tulee olla ulkoasultaan huoliteltuja ja ympäristöön sopivia.” Lisäksi vastineista poistetaan viittaus siitä, että ampumahiihtotoiminto olisi välttämättä väistyvä toiminto alueella.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kuntakehityslautakunta toteaa, että

  •  Ampumahiihtostadiontoiminta tulee tarkastella siinä vaiheessa, kun Rykmentinpuiston Urheilupuistoon rajautuva asemakaava tulee käsittelyyn. Lautakunta toivoo, että sellainen ratkaisu löytyy, että sekä asuminen että ampumahiihtourheilu voivat molemmat toteutua.

 

Kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi klo 17.59 - 18.11.