§ 11 Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Casa Lack Oy, Mäntsälä

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-1835

Päätöspäivämäärä

12.10.2023

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Terveydentilan selvitys:

Toimija ei ole tehnyt terveydentilan selvityksiä työntekijöilleen.

Tartuntatautilain 1227/2016 mukaan terveydentilan selvitys vaaditaan niiltä työntekijöiltä, jotka käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita, joita ei kuumenneta ennen niiden tarjoilua. Selvitys vaaditaan kaikilta, myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla vähintään kuukauden. Alle kuukauden työsuhteessa olevilta selvitystä ei vaadita, mutta se voidaan tehdä, mikäli työnantaja katsoo sen tarpeelliseksi. Terveydentilan selvityksellä työsuhteen alussa tarkoitetaan työterveyshuollon, terveyskeskuksen lääkärin tai hoitajan tekemää haastattelua. Luotettava selvitys terveydentilasta tai niistä laadittu listaus tulee olla tarkastettavissa elintarvikehuoneistossa.

Elintarvikkeiden vastaanotto- ja kuljetuslämpötilat:

Elintarvikkeita on kuljetettu pitkiä matkoja lämpimässä. Toimija ei ole varmentanut, että elintarvikkeet vastaanotetaan ja kuljetetaan lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa. Toimijan tulee varmistua siitä, että elintarvikkeet vastaanotetaan elintarvikehuoneistoon lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa. Toimija noutaa itse elintarvikkeita tukusta, toimijan tulee varmista siitä, että kuljetuksen aikana elintarvikkeet pysyvät lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.

Näytteenottosuunnitelma:

Toimijalla ei ole näytteenottosuunnitelmaa, jonka avulla toimija voi varmistua siitä, että mikrobikriteeriasetuksen vaatimukset täyttyvät.

Toimija ei ole toimittanut tarkastajalle elintarvikehuoneistosta otettujen pintapuhtausnäytteiden tuloksia. Toimijalle on annettu näytteenotto-ohjeet tarkastuksen yhteydessä. Näytteenottomäärissä tulee huomioida Ruokaviraston päivittämä mikrobiasetuksen soveltamisohje ja sen suositukset.

 

Kuvaus

Toimija
Casa lack Oy
Keskuskatu 4 04600 Mäntsälä
Y-tunnus 3114162-3
Halmat Ismail

Toimipaikka
Ravintola Gringos, Keskuskatu 4, 04600 Mäntsälä

Taustatiedot:

Elintarviketarkastaja on tehnyt ravintolaan useita elintarvikelain mukaisia tarkastuksia vuosina 2022 ja 2023. Vuonna 2022 toimipaikkaan on tehty kaksi tarkastusta ja vuonna 2023 tarkastuksia on tehty kolme. Osa tarkastuksista on tehty toimijan toisella Casa Bar Oy -toiminimellä.

Jokaisella tarkastuksella on havaittu epäkohtia ravintolan toiminnassa, eikä seurantatarkastuksien yhteydessä olla todettu epäkohtia korjatuiksi. Tarkastuksien yhteydessä ollaan havaittu seuraavissa asioissa epäkohtia: omavalvonnan noudattamisessa, elintarvikehuoneiston tilojen siisteydessä, elintarvikkeiden päiväyshallinnassa, työntekijöiden hygieniaosaamisen todentamisessa, terveyden tilan selvityksissä, elintarvikkeiden lämpötilavalvonnassa, vastaanottotarkastuksissa, oiva-raportin esillä pidossa sekä pintapuhtausnäytteenotossa. Toimija on korjannut tarkastuksien välissä osan epäkohdista, mutta seuraavia epäkohtia ei ole todettu korjatuiksi:

Asianosaisen kuuleminen:

Kuulemistilaisuudella tarkoitetaan viranomaisen asianosaiselle varaamaa mahdollisuutta ennen päätöksentekoa esittää mielipiteensä asiasta sekä antaa kirjallinen vastineensa sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä,​ jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Toimijaa on kuultu kirjallisesti 30.8.2023 päivätyssä kuulemiskirjeessä. Kuulemiskirje lähetettiin toimijalle sähköisesti 30.8.2023. Toimija ei antanut vastinetta kuulemiselle.

Päätös

Määräys:

Terveysvalvonnan päällikkö antaa Casa lack Oy, Keskuskatu 4 04600 Mäntsälä (y-tunnus 3114162-3) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen

Päävelvoite 1: Toimijan tulee esittää luotettava selvitys yli kuukauden työsuhteessa olevien työntekijöiden terveydentilasta.

Päävelvoite 2: Toimijan tulee todentaa, että elintarvikkeet vastaanotetaan ja kuljetaan lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.

Päävelvoite 3: Toimijan tulee laatia elintarvikehuoneistoon näytteenottosuunnitelma ja noudattaa sitä toiminnassaan.

Määräaika: Terveysvalvonnan päällikön antamaan määräykseen tullaan asettamaan seuraavat määräajat. Päävelvoitteet 1-3 tulee tehdä välittömästi. Kirjanpito tulee olla tarkastettavissa viimeistään 1.12.2023.

Mahdolliset jatkotoimet asiassa:

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräajassa, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle tullaan esittelemään päätösehdotus, jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä tullaan tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakko tässä tapauksessa tulisi olemaan noin 3000 euroa.

Täytäntöönpano:

Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta,​ ellei valitusviranomainen toisin määrä.

Perustelut määräyksen antamiselle:

Toimija ei ole noudattanut tarkastajan ohjeita ja kehotuksia korjata toimintansa epäkohdat. Havaitut epäkohdat voivat aiheuttaa riskin elintarviketurvallisuudelle.

Sovelletut säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15 §, 16§, 40 §, 55 §, 61 §, 68 §, 74 §, ja 78 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, liite II
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, § 22
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 52)
Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista
Ruokaviraston ohje "elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset, komission asetuksen (EY) N:o 2073/2005 soveltaminen
Hallintolaki 434/2003

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnan päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus