Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

§ 363 Keski-Uudenmaan pelastuslaitos-liikelaitos, purkusopimuksen hyväksyminen

TUUDno-2023-1936

Valmistelija

  • Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021, ns. sote-voimaanpanolaki) annetun lain 4 §:n mukaan pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) mukainen pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023.  

Tuusulan kunta on yhdessä Hyvinkään kaupungin, Järvenpään kaupungin, Keravan kaupungin, Nurmijärven kunnan, Pornaisten kunnan sekä Vantaan kaupungin kanssa muodostanut 16.1.2003 alkaen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen siten, että liikelaitoksen vastuukuntana on toiminut Vantaan kaupunki, mikä tarkoittaa sitä, että kunnallinen liikelaitos on toiminut osana Vantaan kaupunkia. Liikelaitos on toiminut kuntalain 65 §:n mukaisena kunnallisena liikelaitoksena, jossa on kuntalain 67 §:n mukaisesti ollut johtokunta ja edelleen kuntalain 68 §:n mukaisesti johtaja. Kunnallinen liikelaitos on toiminnassaan noudattanut vastuukunnan (Vantaa) hallintosääntöä. Vantaan kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 19.12.2022 § 10 päättänyt lakkauttaa Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen 31.12.2022. 

Yhteistoimintasopimusta on päivitetty 1.1.2009 alkaen. Pelastuslaitoksen toiminnot ovat siirtyneet hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen.  

Liikelaitoksen purkusopimus 

Purkusopimuksella Sopijakunnat hyväksyvät, että Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen hallussa oleva omaisuus, oikeudet ja vastuut investointeineen siirtyivät 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueiden omistukseen ja haltuun. Liikelaitokseen tehdyt investoinnit siirtyivät vastikkeetta hyvinvointialueille ja Sopijakunnalle jäi vastuu näihin liittyvistä veloista. Liikelaitoksen menot on katettu kuntaosuuksilla, ja näin ollen sille ei ole syntynyt Sopijakuntien vastuulle jääviä velkoja. Pelastuslaitoksen käytössä olevien Sopijakuntien omistamien tilojen rakentamisesta, korjaamisesta tai muusta ylläpidosta syntyneet velat jäivät tilan omistavan kunnan vastuulle. 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen irtaimisto on siirtynyt hyvinvointialueille. Irtaimiston osalta on selvitetty siirtymiseen liittyvät päätökset ja toimenpiteet, eikä niissä ole nähty oikeudellisten toimien tarvetta tai sote-voimaanpanolain vastaista. Näin ollen kunnallisena liikelaitoksena toiminut Keski-Uudenmaan pelastuslaitos voidaan purkaa valtuustojen päätöksillä.  

8.2.2023 tilanteen mukaan Tuusula saa varoja purettavasta liikelaitoksesta yhteensä 642 147,60 euroa.  

Liikelaitoksen purkautumisen käsittely 

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 22.5.2023 § 4 liikelaitoksen tilinpäätöksen vuodelta 2022 osana Vantaan kaupungin tilinpäätöksen hyväksymistä.  Samoin liikelaitoksen toiminnan arviointi on osa Vantaan kaupungin arviointikertomusta, jossa johtopäätöksinä vuoden 2022 osalta todetaan: Pelastuslaitoksen sitova määrärahaerä, investoinnit, alittui suunnitellusta mutta toisena sitovana määrärahaeränä ollutta liikealijäämää kertyi arvioitua enemmän. Kaupunginvaltuusto hyväksyi poikkeaman pelastuslaitoksen alijäämään maaliskuussa 2023.  

Purkusopimus käsitellään yhteistoiminnassa mukana olleissa kunnissa. Koska aiempi yhteistoimintasopimus on käsitelty kuntien valtuustoissa, käsitellään myös purkusopimus kuntien valtuustoissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että 

VALTUUSTO päättää 

  • hyväksyä liitteenä esitetyn Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen purkusopimuksen.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Hallintojohtaja Antti-Pekka Röntynen esitteli asiaa kokouksessa.