Rakennusvalvontajaosto, kokous 3.10.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Rakennusvalvontajaoston päätös postilaatikon sijoittamista koskevassa asiassa

TUUDno-2017-870

Valmistelija

  • Kaisa Seuna, johtava rakennustarkastaja

Perustelut

Asian taustaa

Posti Oy on vahvistanut Tuusulan kunnan Sointeentiellä uuden ryhmityksen kiinteistöjen postilaatikoille postilain (415/2011) ja Viestintäviraston postilain 48 §:n nojalla antaman postilaatikkojen sijoittelua koskevan määräyksen (61/2011)nojalla.

Postilain 44 §:n mukaan postilaatikon sijainnin määrittelee kirjepalveluiden yleispalvelun tarjoaja tai muu postiyritys, jolle on toimiluvassa asetettu velvollisuus postilaatikoiden sijainnin määrittelyyn. Paikkaa määriteltäessä on otettava huomioon lain 43 § ja 45 §:ssä asetetut vaatimukset sekä 48 §:n nojalla annetut määräykset.

Postilaatikon paikka määritellään postilain 44 §:n mukaisesti postinsaajan osoitepaikalle. Osoitepaikalla tarkoitetaan Viestintäviraston määräyksen 61/2011 2 § 1 mom. 2 k:n mukaan tonttia tai rakennuspaikkaa.

Lain 43 § mukaan pientaloihin jaettavat kirjelähetykset on kannettava postilaatikkoon, joka sijaitsee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuullisen matkan päässä postin saajan osoitepaikasta. Lain 45 § edellyttää, että postilaatikoista ei saa aiheutua tarpeetonta vaaraa liikenteelle eikä olennaista haittaa yleisen alueen kunnossa- ja puhtaanapidolle tai muulle käytölle taikka tienpidolle.

Viestintäviraston määräyksen 3 §:n mukaan kohtuullinen etäisyys pientalossa asuvan postinsaajan osoitepaikan kulkuliittymästä postilaatikolle on taajama-alueella enintään 50 metriä ja haja-asutusalueella enintään 500 metriä postinsaajan asunnosta. Postilaatikko voi kuitenkin sijaita enintään 1 kilometrin päässä postinsaajan asunnosta, jos:

1)Jakelureitiltä muuten jouduttaisiin poikkeamaan vain yhden postinsaajatalouden tai -yhteisön postinjakelua varten;

2)Kiinteistö ei sijaitse yleisesti tai ympärivuotisesti liikennöitävän tien varrella;

3)Tietä ei talviaikana aurata ja hiekoiteta niin, että se olisi postinjakeluaikataululla liikennöitävissä: tai jos

4)Postinjakeluauton kääntäminen tiellä ei ole mahdollista

Postilla on postilain 1 §:n mukainen velvollisuus kohdella postinsaajia tasapuolisesti.

Postilaatikon paikkaan tyytymätön asianosainen voi viedä asian kunnan rakennusvalvontaviranomaisen ratkaistavaksi. Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee päätöksessään ottaa huomioon paikan muu käyttö, tarkoituksenmukaisen postitoiminnan vaatimukset sekä postilaissa ja Viestintäviraston määräyksessä laatikon paikasta säädetty (Postilaki 44 §).

Asian vieminen rakennusvalvontajaoksen käsittelyyn

Kaisa ja Sampsa Rautio osoitteesta Sointeentie 11 on ollut tyytymätön postilaatikon uuteen paikkaan Postin määräämässä ryhmittelyssä. He ovat kirjelmöinet asiassa rakennusvalvontaan.

Rakennusvalvonta on käynyt paikanpäällä tarkkailemassa postilaatikkojen ryhmittelyä.

Asiassa on pyydetty Postin lausunto ja siihen Kaisa ja Sampsa Raution vastine.

Lausunto, vastine ja aiemmat kirjelmät sekä kartta liitteenä.

Rautiot ovat halunneet viedä asian rakennusvalvontajaoston käsittelyyn ja pyytäneet, että rakennusvalvontajaoston tulee korjata Keravan Postin ryhmittelytiimin virheellinen päätös ja osoittaa postilaatikkoryhmälle uuden paremman paikan. He esittävät kirjelmässään (27.7.2017) mielestään kolme parempaa postilaatikkoryhmän sijoituspaikkaa, kuin Postin ratkaisu oli. Myös Postin antamassa lausunnossa on lopuksi pyydetty rakennusvalvontajaostoa toimivaltaisena viranomaisena vahvistamaan Postin esittämä postilaatikon paikka osoitepaikalle Sointeentie 11.

Rakennusvalvontajaoston ratkaisu

Rakennusvalvonta toteaa, että pientalojen postilaatikot sijaitsevat pääasiassa ryhmissä ja tämä periaate on ollut oikeuskäytännön mukainen jo vuosia (esim. KHO 14.3.2011, taltio 653, dnro 4213/1/09) ja ilmenee selkeästi myös 1.6.2011 voimaan tulleen postilain perusteluista (HE 216/2010, 45 § yksityiskohtaiset perustelut) sekä lain nojalla annetusta Viestintäviraston määräyksestä. Postilaatikoiden ryhmittely on aloitettu jo 1970-luvulla ja Posti toteuttaa ryhmittelyä alue kerrallaan.

Kaisa ja Sampsa Raution oikaisuvaatimuksen sisältö vaihtoehtoisine postilaatikkoryhmälle ehdotettuine sijainteinen ilmenee tarkalleen liitteenä olevista kirjelmistä. Mukana on myös runsaasti havainnollistavia valokuvia. Perusteluina he ovat vedonneet mm. siihen, että Keravan Postin ryhmittelytiimin päätös sijoittaa neljän muun kiinteistön postilaatikot Sointeentien 11 puutarhaportin kohdalle vaikeuttaen kulkua heidän puutarhaan, vaikka tieosuudella on heidän näkemyksensä mukaan useita muita vähintään yhtä sopivia, ellei jopa parempia sijoituspaikkoja postilaatikkoryhmälle. Kiistanalainen postilaatikkoryhmä kuitenkaan ei sijaitse Sointeentie 11 kiinteistön virallisen tonttiliittymän kohdalla. Rautioiden mukaan postilaatikkoryhmä on kuitenkin sijoitettu olemassa olevan portin eteen, joka heidän tulkintansa mukaan voitaisiin rinnastaa polkuun tai muuhun kulkuväylään. Rautioiden mukaan polun tapainen kulkuväylä on ollut olemassa jo useiden vuosikymmenien ajan. Kulkuväylä on ollut myös heidän satunnaisessa käytössään koko kiinteistön omistussuhteen ajan, ja nyt sen käyttö on estetty. Mikäli Rautiot hakisivat poikkeuslupaa toiselle tonttiliittymälle, olisi postilaatikkoryhmä estävä tekijä. Tämä olisi omiaan alentamaan heidän kiinteistönsä maapohjan rahallista arvoa. Rautiot katsovat, ettei Postin ryhmittelytiimin asettama velvoite ole heidän kannaltaan kohtuullinen. Heidän kohtelunsa ei ole ollut tasapuolista.

Rautiot toivovat, että kunnan rakennusvalvonta ja rakennusvalvontajaosto näkevät asian kuntalaisen näkökulmasta ja estävät Postin kaltaisten suuryritysten aikeet jyrätä päätöksensä läpi ilman neuvotteluja kaikkien asianosaisten kanssa. Lisäksi he toivovat virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä päätöksentekoa joka ottaa huomioon maisemalliset arvot unohtamatta tasapuolista ja tasa-arvoista päätöksentekoa.

Tapauksessa posti on yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa määritellyt kyseisen ryhmän sijainnin huomioiden sekä kunnan esittämät tienhoidolliset seikat, että asiaan liittyvät liikenne- ja työturvallisuusseikat. Postinsaajien näkemyksien yhteensovittaminen ryhmän sijainnista ei ollut tapauksessa ikävä kyllä, postin lausunnon mukaan, mahdollista, vaikka asiaa selvitettiin useampaan kertaan kyseiseen ryhmään kuuluvien postinsaajien kanssa.

Ryhmän määritelty sijaintipaikka määräytyi lopulta kiinteistön Sointeentie 11 kohdalla sijaitsevaan tienlevennykseen tarkoituksenmukaisimpien jakelujärjestelyiden, tienhoidollisten seikkojen sekä turvallisuusnäkökohtien yhdistelmänä. Postinsaajia on asiassa postin näkemyksen mukaan kohdeltu tasapuolisesti. Määritelty ryhmän sijainti täyttää myös kaikki muut postilain sekä Viestintäviraston määräyksen asettamat ehdot postilaatikkoryhmän sijainnille. Ryhmä ei sijaitse myöskään yleisesti käytössä olevan kulkuväylän kohdalla, kuten postin mukaan voidaan päätellä postinsaajien kertomuksesta. Kaikki muut ryhmän jäsenet ovat siirtäneet laatikkonsa määriteltyyn ryhmään pois lukien erityistarvejakeluun oikeutetut taloudet.

Posti huomauttaa vielä, että myös erityistarvejakelutalouksien postilaatikoiden paikat määritellään ryhmittelyn yhteydessä, sillä toisin kuin postilaatikon paikka, joka on sidottu osoitepaikan kiinteistöön, erityistarvejakelu perustuu henkilöstä johtuviin syihin. Näin ollen ryhmittelyn yhteydessä postilaatikoiden sijainti tulee määritellä osoitepaikan sijaintien eikä tosiasiallisesti kullakin hetkellä voimassa olevien jakelujärjestelyiden mukaan.

Postinsaajat eivät postin lausunnon mukaan ole esittäneet lakiin tai Viestintäviraston määräykseen perustuvia seikkoja kieltäytymiselleen postilaatikon sijoittamiseksi Postin määrittämään paikkaan. Postinsaajien pyyntö tulee hylätä, ja osoitepaikan Sointeentie 11 postilaatikon paikaksi tulee määrätä Postin määrittelemä paikka yhtenäisessä ryhmässä Sointeentie 11:n kohdalla.

Johtavan rakennustarkastaja on tutustunut asiassa eri vaiheissa saatuun selvitykseen. Johtavan rakennustarkastajan käsitys Sointeentie 11 postilaatikon oikeasta sijaintipaikasta on sama kuin edellä selostetusta ja 6.9.2017 päivätystä Postin lausunnosta täydellisesti ilmenevä Postin käsitys on.

Liitteet:

  • Kaisa ja Sampsa Raution kirjelmä rakennusvalvontajaostolle

  • Postin antama lausunto Rautioiden kirjelmään

  • Rautioiden vastine Postin lausuntoon

 

Lisätietoja: johtava rakennustarkastaja Kaisa Nousiainen p. 040 314 3591

  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Seuna, johtava rakennustarkastaja

Rakennusvalvontajaosto päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevat asiassa saadut selvitykset ja vastineet
  • yhtyä Postin 6.9.2017 päivätyssä lausunnossa esitetyin perustein Postin näkemykseen Sointeentie 11 postilaatikon sijaintipaikasta
  • vahvistaa, että Postin esittämän ryhmittelyn mukainen postilaatikon paikka on oikea osoitepaikalle Sointeentie 11

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.