Kuntakehityslautakunta, kokous 29.11.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 Tuuskodon kilpailutus

TUUDno-2017-1199

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta § 85 31.5.2017

Tuusulan kunnan kaavoituksessa on valmisteltu Tuuskodon alueen kilpailutusasiakirjat. Kilpailutuksen tavoitteena on löytää Tuuskodon kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle rakennukselle uusi käyttäjä ja selvittää alueen täydennysrakentamisen ratkaisuja maiseman arvoja säilyttäen. Kilpailutuksessa voidaan esittää ratkaisuja myös muusta maankäytöstä kaavaluonnosalueella. 

Tuuskodon tontinluovutuskilpailu käydään ajalla 5.6.-29.9.2017. Kilpailu käydään kaksivaiheisesti. Kilpailun voittaja ja tuleva yhteistyökumppani valitaan ja suunnitteluvaraus pyritään tekemään helmikuussa 2018. 

Lisätietoja: kaavasuunnitteluja Teija Hallenberg, puhelin 040 314 3039

Sähköisesti: 
Tuuskodon kilpailukutsu
Kilpailukutsun liite 1

Ehdotus    Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä Tuuskodon kilpailuasiakirjat.

Päätös      Ehdotus hyväksyttiin.

__________

Kuntakehityslautakunta 29.11.2017

Tuuskodon kaavatyö on käynnistynyt kuulutuksella 2.12.2015 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 3.12.2015 - 4.1.2016.
Asemakaavan muutoksen luonnosvaihtoehdot (luonnokset A, B ja C) ovat olleet nähtävillä 3.11. - 9.12.2016 välisenä aikana.

Kuntakehityslautakunta kokouksessaan 19.10.2016 päätti, että ennen asemakaavan muutosehdotuksen käsittelyä kuntasuunnittelu järjestää Tuuskodon kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen ja tämän lähiympäristön kehittämiseksi tontinluovutuskilpailun. Kilpailutuksen tavoite oli löytää Tuuskodon kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle rakennukselle uusi käyttäjä ja selvittää täydennysrakentamisen ratkaisuja maiseman arvoja säilyttäen.

Tuusulan kunta / kuntakehitys järjesti Tuuskodon asemakaavan muutosluonnokseen (kaava nro 3562) sisältyvien Alueiden 1 ja 2 tontinluovutuskilpailun. Alue 1 sisälsi asemakaavan muutosluonnoksen A mukaisen korttelin 8087 ja Alue 2 korttelin 8087 lisäksi osan kortteleista 8084 ja 8085, korttelin 8086 sekä kortteleita ympäröiviä viheralueita. Kilpailu oli avoin. Kilpailuasiakirjat hyväksyttiin kuntakehityslautakunnassa 31.5.2017 § 85.

Kilpailun tavoitteet ja valintakriteerit

Kilpailutehtävän tavoitteena oli saada erityisesti Tuuskodon vanhimmalle rakennukselle laadultaan mahdollisimman korkeatasoiset suunnitelmat, joissa huomioidaan alueen rakennushistoriallinen ja kulttuurihistoriallinen merkitys sekä maisema-arvot. Suunnitelmien tuli toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti soveltua alueelle. Korttelisuunnitelmassa tuli huomioida rakennusmassojen mitoitus ja sijoittelu sekä maisemallisesti että kulttuurillisesti. Erityistä huomiota vaadittiin olemassa olevan rakennuskannan huomioimisessa.

Tuuskodon tontinluovutuskilpailu käytiin ajalla 5.6.-29.9.2017.

Määräaikaan 29.9.2017 klo 15 mennessä jätettiin yksi kilpailusuunnitelma, nimimerkillä ”Perinne”.

Kilpailutyön arviointiryhmä toteaa 14.11.2017 pitämässään kokouksessa, että kilpailusuunnitelmaan ”Perinne” ei sisälly vaadittavia asiakirjoja eikä se muiltakaan osin täytä tontinluovutuskilpailulle asetettuja tavoitteita.

Arviointiryhmä toteaa, että koska Tuuskodon tontinluovutuskilpailuun ei jätetty kilpailulle asetettuja vaatimuksia täyttävää kilpailutyötä, arviointiryhmä esittää, että kuntakehitysjohtaja toteaa Tuuskodon tontinluovutuskilpailun päättyneeksi tuloksettomana.

Jatkotoimenpiteet

Tontinluovutuskilpailun päätyttyä tuloksettomana kaavatyötä jatketaan ehdotusvaiheeseen. Kaavatyön aikana pyritään eri toimijoiden kanssa käytävien neuvottelujen kautta löytämään Tuuskodon kortteliin yhteistyökumppani(t), jonka (joiden) kanssa viedään asemakaavan muutosehdotus hankekaavana nähtäville.

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi arviointiryhmän muistion, jossa todetaan Tuuskodon tontinluovutuskilpailun päättyneeksi tuloksettomana

  • että Tuuskodon asemakaavatyötä jatketaan ja pyritään neuvottelujen kautta löytämään yhteistyökumppani(t), jonka (joiden) kanssa viedään asemakaavan muutosehdotus kumppanuuskaavana nähtäville.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arviointiryhmä