Konsernijaosto, kokous 25.9.2023

§ 43 Pääomasijoitus Kiinteistö Oy Riihikallion lähipalvelukeskukselle

TUUDno-2023-1902

Valmistelija

  • Kirsi Kurtti, kunnanlakimies, kirsi.kurtti@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta omistaa sataprosenttisesti Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen (”Yhtiö”). Yhtiön toimialana on omistaa Tuusulan kunnan Riihikallion kunnanosassa korttelissa 8500, osoitteessa Pellavamäentie 3 Tuusula sijaitsevien, tonteille 4 ja 6 rakennettujen liikehuoneistojen hallintaan oikeuttavia osakkeita sekä vuokrata omistamiaan liiketiloja (yhteensä noin 890 m2). 

Yhtiö omistaa liiketilojen hallintaa oikeuttavat keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskuksen osakkeet, 13,92 % osakekannasta.  Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskus hoitaa ja ylläpitää liiketiloja, joista Yhtiö maksaa hoito- ja pääomavastikkeita Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskukselle. Yhtiö vuokraa liiketiloja edelleen, josta sille kertyy vuokratuottoja.

Yhtiön, Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskuksen sekä Yrjö ja Hanna –säätiön (jäljempänä ”Säätiö”) välillä on tehty osakassopimus (2.5.2013), jossa sovitaan Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskuksen osakkeiden omistussuhteista sekä osakkaiden keskinäisistä vastuista, velvoitteista, sitoumuksista ja oikeuksista.

Yhtiön kirjanpidon tulos on ollut viime vuosina tappiollinen liiketilojen liian alhaisen vuokratason sekä vajaakäytön vuoksi. Yhtiön kustannukset ovat korkeat sen toiminnan laajuuteen nähden. Yhtiö talouden tervehdyttämiseksi Yhtiön omaa pääomaa tulee vahvistaa sekä osakassopimus tulee päättää. Lisäksi tavoitteena on, että Yhtiö voi jatkossa myydä omistamiaan Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskuksen osakkeita.

Tarkoituksena on toteuttaa järjestely, jossa Yhtiö pääomittaa (konvertoi) kokonaisuudessaan 2 357 t. euron saatavaansa Kiinteistö Oy Riihikallion Palvelukeskuksen sijoitetun vapaan pääoman rahastoon, jolloin Yhtiön omistamista osakkeista tulee velattomat ja liiketilojen hallintaan oikeuttaviin osakkeisiin ei kohdistu enää velkaa yli niiden käyvän arvon. 

Tarkoituksena on, että kunta pääomittaa K Oy RL:ää noin 1 114 t euron rahasijoituksella. Kunnan tekemä pääomasijoitus mahdollistaa Yhtiölle sen velkojen lyhennyksen. 

Kunta on arvioinut pääomituksena tarpeen, ja pääomitus tehdään sen vuoksi, ettei yhtiö ajaudu maksuvaikeuksiin. Kunta on yhtiön velan takaajana. Yhtiön ajautuminen maksuvaikeuksiin aiheuttaisi kunnan takausvastuun realisoitumisen. Kunta pääomittaa yhtiötä kunnan takausvastuun (2603 t.euroa) ja osakkeiden käyvän arvon (1 488 500,00 euroa) erotuksella. Näin ollen pääomituksen tarve on noin 1 114 t euroa.  Ottaen huomioon yhtiön kirjanpidon tuloksen tappiollisuuden ja yhtiön kokonaistilanteen, voidaan arvioida, että myös yksityinen sijoittaja tekisi vastaavaan pääomasijoituksen, jotta välttyisi viivästyskorkojen maksamiselta takausvastuun perusteella. Näin ollen pääomasijoitus olisi sellainen, jonka myös yksityinen sijoittaja tekisi. Tämän vuoksi pääomasijoitus on markkinataloustoimijatestin mukainen, ja pääomasijoitus ei sisällä kiellettyä valtiontukea Yhtiölle.

Edelleen osana järjestelyä Yhtiötä koskevasta osakassopimuksesta luovutaan. Kunta antaa konserniohjausta Yhtiölle, että Yhtiö sopii muiden osakassopimuksen osapuolten kanssa, että osakassopimus päätetään.

Tuusulan kunta, Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen sataprosenttisena omistajana, tulisi kunnanhallituksen päätöksellä tekemään yhtiöön 1 114 000,00 euron pääomasijoituksen yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP-sijoitus). Yhtiön tarkoituksena on käyttää saamansa pääomasijoitus rahalaitoslainojensa lyhentämiseen. Lyhennyksen jälkeen Yhtiön korolliset velat olisivat yhteensä 1,5 milj. euroa.

Edellä kuvattujen järjestelyjen jälkeen Yhtiön oma pääoma nousisi 1,3 milj. euroon. Lisäksi yhtiön talous asettuisi lähelle tasapainotilaa, kun tehtyjen pääomitusten jälkeen Yhtiöllä ei olisi enää tarvetta maksaa pääomavastikkeita. Myös Yhtiön korkomenojen määrä laskisi pankkilainojen lyhennysten ansiosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Hippeläinen, vs.talousjohtaja, heli.hippelainen@tuusula.fi

Konsernijaosto päättää 

  • merkitä asian tiedoksi 
  • antaa K Oy Riihikallion Lähipalvelukeskukselle konserniohjausta luopua osakassopimuksesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.