§ 10 Elintarvikelain 297/2021 55:n mukainen määräys MK-Trade Oy, Kerava

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-1856

Päätöspäivämäärä

26.9.2023

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Pakkausmerkinnät:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1169/2011, 9 artiklan mukaisesti elintarvikepakkauksissa on oltava seuraavat tiedot:

  • elintarvikkeen nimi
  • ainesosaluettelo
  • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus, liite II)
  • tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)
  • sisällön määrä (paino- tai tilavuusyksikkö)
  • vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua lihaa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)  
  • vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite
  • alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)
  • säilytysohje (tarvittaessa)
  • käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)
  • juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa, jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,8 painoprosenttia)
  • ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 4 §:n mukaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden, joita myydään tai muuten luovutetaan vain yksikielisessä kunnassa, pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä ainakin kyseisen kunnan kielellä. 

Kuvaus

MK-Trade Oy (y-tunnus 3147856-8) vastaa toiminnasta Virolainen pikku market vähittäismyymälässä osoitteessa Kultasepänkatu 3, 04250 KERAVA.

Taustatiedot:

Terveysvalvonnan valvontasuunnitelman mukaisella Oiva-tarkastuksella MK-Trade Oy/ Virolainen pikku market tiloihin 31.8.2023 havaittiin puutteita myynnissä olevien pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä. Suuresta osassa myynnissä olevista tuotteista puuttui kokonaan suomenkieliset pakkausmerkinnät. Osassa tuotteissa oli yksittäisiä pakkausmerkintöjä asetettu hyllyn reunalle, mutta ei tuotteisiin. Pakkausmerkintöjä puuttui kylmässä säilyvistä elintarvikkeista, pakasteista ja huoneenlämmössä säilyvistä elintarvikkeista.

Edellisellä Oiva-tarkastuksella 9.5.2022 toimijalle on annettu C-arvosana ja kehotus korjata epäkohdat liittyen pakkausmerkintöihin. Seurantatarkastuksella ennettiin B-arvosana ja todettiin epäkohdat suurimmaksi osaksi korjatuiksi.

Tämän lisäksi toimijan toiminnalle on tehty valvontasuunnitelman mukainen Oiva-tarkastus 13.11.2020, jolloin toimijalle on annettu C-arvosana ja kehotus korjata epäkohdat pakkausmerkinnöissä. Tämän tarkastuksen seurantatarkastuksella 30.12.2020 annettiin toiminnalle A-arvosana ja todettiin epäkohtien olevan korjattu.

Toimijan valvontahistorian perusteella voidaan todeta, että toimijalla on ollut epäkohtia pakkausmerkinnöissä toistuvasti.

Asianosaisen kuuleminen:

Kuulemistilaisuudella tarkoitetaan viranomaisen asianosaiselle varaamaa mahdollisuutta ennen päätöksentekoa esittää mielipiteensä asiasta sekä antaa kirjallinen vastineensa sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä,​ jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Toimijaa on kuultu kirjallisesti 1.9.2023 päivätyssä kuulemiskirjeessä. Kuulemiskirje lähetettiin toimijalle sähköisesti 1.9.2023. Toimija ei antanut vastinetta kuulemiselle.

 

Päätös

Terveysvalvonnan päällikön määräys:

Terveysvalvonnan päällikkö antaa MK-Trade Oy (y-tunnus 3147856-8),​ Kultasepänkatu 3,​ 04250 KERAVA) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen

Päävelvoite 1. Pakatuissa elintarvikkeissa on oltava vaaditut suomenkieliset pakkausmerkinnät. Pakkausmerkinnät tulee olla myös jatkossa kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa.

Määräaika:

Päävelvoitteen määräaika on välittömästi. Tarkastuksella ohjeistettiin toimijaa siirtämään epäkohtia sisältävät tuotteet myymälän takavarastoon. Myymälän puolelle ei tule jatkossa laittaa esille elintarvikkeita,​ joiden pakkausmerkinnät eivät ole lainsäädännön mukaisia.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa: Mikäli päävelvoitetta ei toteuteta,​ Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunnalle tullaan esittelemään päätösehdotus,​ jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä mahdollisesti tehostetaan uhkasakolla.

Täytäntöönpano:

Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta,​ ellei valitusviranomainen toisin määrä

Perustelut määräyksen antamiselle:

Toimija myy ohjeista ja kehotuksista huolimatta edelleen elintarvikkeita ilman asianmukaisia suomenkielisiä pakkausmerkintöjä. Pakkausmerkintöjen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan ostopäätöstä tehdessä.

Sovelletut oikeusohjeet ja säännökset:

Elintarvikelaki 297/2021 6§,​ 15 §,​ 16§,​ 40 §,​ 55 §,​ 61 §,​ 68 §,​ 74 §,​ ja 78 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta,​ liite II

Maa-​ ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021,​ § 22

Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Hallintolaki 434/2003

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnan päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus