Kunnanhallitus, kokous 2.5.2023

§ 164 Microsoft-lisenssisopimuksen uusiminen sivistys-toimialueelle

TUUDno-2020-824

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on viimeksi vuonna 2017 tehnyt Microsoftin kanssa Enrollment for Education Solutions (EES) -sopimuksen kolmeksi vuodeksi. Tämän lisenssisopimuksen piiriin ovat kuuluneet kaikki oppilaat ja sekä sivistys-toimialueen toimipisteiden työntekijät ja Windows-tietokoneet museota lukuun ottamatta. Tämä vakiointisopimus kattaa Windows-käyttöjärjestelmän, Office-toimistosovellukset, O365-pilvipalvelut (opetuspuoli) sekä ns. CAL-lisenssit, jotka tarvitaan jokaiselle Microsoftin palvelinpalveluiden käyttäjälle. Nykyinen sopimus päättyy 31.5.2020 ja Atea on Microsoft-lisenssien kilpailutettuna jälleenmyyjänä tarjonnut sopimuksen jatkoa kolmella vuodella. Voimassa oleva lisenssisopimus on ns. vuokramalli eli ohjelmistojen käyttöoikeus päättyy ellei sopimusta uusita tai korvata toisella lisenssisopimuksella.

Ennen sopimuskauden päättymistä lisenssien jälleenmyyjä Atea Oy ilmoitti, että uudelle EES-sopimukselle voidaan jatkossakin liittää myös Sivistys-toimialueen hallinnossa työskentelevät työntekijät ja heidän laitteensa, riippumatta työntekijöiden toimipisteestä, sekä koulujen ja päiväkotien toimitiloissa työskentelevät työntekijät sekä heidän laitteensa riippumatta henkilöiden toimialueesta. Ainoastaan museoiden ja matkailun työntekijöitä ja heidän käyttämiään laitteita ei voida liittää EES-sopimukseen vaan heidät ja heidän laitteet tulee liittää kunnan hallintopuolen Enterprise Agreement (EA) -vakiointisopimukselle.

Uudessa EES-sopimusmallissa laskutusperusteena on ainoastaan henkilökunnan määrä. Henkilökunnan määrän laskentatapa on muuttunut siten, että jatkossa myös lyhytaikaiset sijaiset ja määräaikaiset työntekijät lasketaan mukaan. Aiemmin määrään laskettiin vain yli 200 tuntia vuodessa työskennelleet sivistyksen työntekijät. EES-sopimuksen piiriin kuuluvat jatkossakin oppilaitosten lisäksi myös kirjastot, päiväkodit, työväen- ja kansalaisopistot, nuorisotilat ja liikuntapalvelut sekä käytännössä kaikki sivistys-toimialueen työntekijät museoita ja matkailua lukuun ottamatta. Käyttäjämäärät ilmoitetaan jälleenmyyjälle kerran vuodessa sopimuksen vuosipäivänä. Mahdollinen käyttäjämäärien nousu nostaa vuosittaista lisenssimaksua ja väheneminen laskee vuosittaista lisenssimaksua kuitenkin niin, että sopimuksen aloitushetken käyttäjämäärää ei voida sopimuskaudella alittaa. Kotikäyttöoikeus sisältyy myös uuteen EES-sopimukseen.

EES-sopimuksen vaihtoehtona aiemmin tarjolla ollut School Agreement-sopimusmalli on poistunut saatavilta.

Atea Finland Oy on toimittanut Tuusulan tietohallinnolle EES-sopimuksen uudet hinnat ja vaihtoehtoisen CSP-hinnoittelun vertailua varten:

Enrollment for Education Solutions (EES)

M365 EDU A3 Unified + O365ATP

  5,28 e/työntekijä/kk

CSP-lisensointimalli

Microsoft 365 A3 for faculty

5,04 e/työntekijä/kk

Microsoft 365 A3 for students 

3,73 e/oppilas/kk

Office 365 Advanced Threat Protection 

1,10 e/työntekijä/kk

Office 365 Advanced Threat Protection (Plan 1) for students

0,55 e/oppilas/kk

 

Tuusulalle EES-sopimusmalli on selkeästi edullisempi kuin CSP-sopimusmalli. Käyttöjärjestelmä-, Office-toimistosovellus- ja CAL-lisenssien vuosihinta nykyisillä käyttäjämäärillä on EES-sopimusmallilla noin 82 000 eur/v ja CSP-sopimusmallilla noin 400 000 eur/v. Kustannusero on noin 318 000 eur/v EES-mallin eduksi. Kustannusero perustuu siihen, että EES-sopimusmallissa oppilaiden lisenssit ovat maksuttomia, toisin kuin CSP-sopimusmallissa.

Tuusula liittyi 18.6.2018 KL-Kuntahankintojen puitesopimukseen KLKH 131, joka kattaa Microsoft-lisenssien jälleenmyynnin ja niihin liittyvät palvelut 31.12.2020 saakka. Tuusula voi tämän puitesopimuksen kautta hankkia erikseen kilpailuttamatta Microsoft-lisenssit Atea Finland Oy:ltä.

Tietohallintopäällikkö esittää, että Tuusulan kunnan ja Microsoftin välistä EES-lisenssisopimusta jatketaan kolmella vuodella ajalle 1.6.2020-31.5.2023 edellä esitetyin uusin ehdoin ja perustein. Sopimuksen kokonaishinta kolmelle vuodelle laskettuna on nykyisellä henkilöstömäärällä laskettuna noin 247 000 € (ALV0).

Hankinnassa noudatetaan  julkisista hankinnoista ja käyttöoikeusopimuksista annettua lakia (1397/2016). Hankinnan arvo ylittää  hankintalain  26 §:ssä ilmoitetun Eu-kynnysarvon.

Hankintapäätös ja sopimus

Tuusula uusii Enrollment for Education Solutions (EES) -sopimuksen Microsoftin kanssa kolmeksi vuodeksi ajalle 1.6.2020-31.5.2023. Tuusula hankkii sopimuksen lisenssit Atea Finland Oy:ltä.

Hankintapäätöksen tiedoksianto ei merkitse sopimuksen syntymistä. Microsoftin kanssa tehdään kirjallinen sopimus, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan kunnanhallitus päättää yhteisistä hankinnoista, joiden arvo ylittää 200.000 euroa.

Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, apulaispormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • uusia Enrollment for Education (EES) -lisenssisopimuksen Microsoftin kanssa ajalle 1.6.2020 - 31.5.2023
  • hankkia oppilaitostensa oppilaiden ja sivistyksen työntekijöiden (pl. museot) Microsoft-lisenssit EES-vakiointisopimuksella Atea Finland Oy:ltä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Esittely ja hankinnan kohde

Tuusulan kunta on viimeksi vuonna 2020 tehnyt Microsoftin kanssa Enrollment for Education Solutions (EES) -sopimuksen kolmeksi vuodeksi. Tämän lisenssisopimuksen piiriin ovat kuuluneet kaikki oppilaat ja sekä Sivistys-toimialueen työntekijät ja Windows-tietokoneet museota ja matkailua lukuun ottamatta. Tämä vakiointisopimus kattaa Windows-käyttöjärjestelmän, Office-toimistosovellukset, O365-pilvipalvelut (opetuspuoli) sekä ns. CAL-lisenssit, jotka tarvitaan jokaiselle Microsoftin palvelinpalveluiden käyttäjälle. Nykyinen sopimus päättyy 31.5.2023 ja Crayon Oy on Microsoft-lisenssien kilpailutettuna jälleenmyyjänä tarjonnut sopimuksen jatkoa kolmella vuodella. Voimassa oleva lisenssisopimus on ns. vuokramalli eli ohjelmistojen käyttöoikeus päättyy ellei sopimusta uusita tai korvata toisella lisenssisopimuksella.

Ennen sopimuskauden päättymistä Tuusulan tietohallinto selvitti eri vaihtoehtoja sopimuksen uusimiselle. Lisenssien jälleenmyyjä Crayon Oy ilmoitti, että uudelle EES-sopimukselle voidaan jatkossakin liittää myös Sivistys-toimialueen hallinnossa työskentelevät työntekijät ja heidän laitteensa, riippumatta työntekijöiden toimipisteestä, sekä koulujen ja päiväkotien toimitiloissa työskentelevät työntekijät sekä heidän laitteensa riippumatta henkilöiden toimialueesta. Ainoastaan museoiden ja matkailun työntekijöitä ja heidän käyttämiään laitteita ei voida liittää EES-sopimukseen vaan heidät ja heidän laitteet tulee liittää kunnan hallintopuolen Enterprise Agreement (EA) -vakiointisopimukselle. 

Uudessakin EES-sopimusmallissa laskutusperusteena on ainoastaan henkilökunnan määrä. Henkilökunnan määrän laskentatapa ei muutu, joten jatkossakin myös lyhytaikaiset sijaiset ja määräaikaiset työntekijät lasketaan mukaan. EES-sopimuksen piiriin kuuluvat jatkossakin oppilaitosten lisäksi myös kirjastot, päiväkodit, työväen- ja kansalaisopistot, nuorisotilat ja liikuntapalvelut sekä käytännössä kaikki Sivistys-toimialueen työntekijät museoita ja matkailua lukuun ottamatta. Käyttäjämäärät ilmoitetaan jälleenmyyjälle kerran vuodessa sopimuksen vuosipäivänä. Mahdollinen käyttäjämäärien nousu nostaa vuosittaista lisenssimaksua ja väheneminen laskee vuosittaista lisenssimaksua kuitenkin niin, että sopimuksen aloitushetken käyttäjämäärää ei voida sopimuskaudella alittaa. Aikaisemmin sopimukseen sisältynyttä kotikäyttöoikeutta ei sisälly uuteen EES-sopimukseen. Sen tilalle on tullut ”Workplace Discount Program”-alennusohjelma.

Crayon Oy on toimittanut Tuusulan tietohallinnolle EES-sopimuksen uudet hinnat ja vaihtoehtoisen CSP-hinnoittelun vertailua varten:

Enrollment for Education Solutions (EES)

  • M365 A3 Unified EDU + Defender O365  P1 EDU, 6,05 e/työntekijä/kk

 

CSP-lisensointimalli

  • Microsoft 365 A3 for faculty, 4,70 e/työntekijä/kk
  • Microsoft 365 A3 for students, 0 e/oppilas/kk
  • Microsoft Defender for O365  P1 Faculty, 1,02 e/työntekijä/kk
  • Microsoft Defender for O365  P1 Students, 0 e/oppilas/kk

 

Tuusulalle EES-sopimusmalli on nykyhinnoilla hieman kalliimpi kuin CSP-sopimusmalli. Toisaalta CSP-sopimusmallissa hinnoittelu voi muuttua kerran vuodessa, kun taas EES-sopimuksessa hinnat ovat kiinteät koko 36 kk:n sopimuskauden ajan. Käyttöjärjestelmä-, Office-toimistosovellus- ja CAL-lisenssien vuosihinta nykyisillä käyttäjämäärillä on EES-sopimusmallilla noin 96 000 eur/v ja CSP-sopimusmallilla noin 91 000 eur/v. EES-sopimuksessa on kuitenkin useita merkittäviä etuja CSP-malliin verrattuna, jotka puoltavat sen käyttöä jatkossakin hintaerosta huolimatta:

  • oikeus asentaa työasemalle Office Professional Plus -työasemasovellus
  • oikeus käyttää Windows-käyttöjärjestelmän vanhempiakin versioita
  • laajempi Enterprise CAL Suite -oikeuspaketti
  • oikeus asentaa Productivity Server-tuotteita

 

Hansel Oy on vuonna 2020 kilpailuttanut Microsoft-käyttöoikeuksien jälleenmyynnin ja niihin liittyvät palvelut ja toimittajaksi valittiin Crayon Oy. Tuusula on vuonna 2020 liittynyt Hanselin voimassaolevaan puitesopimukseen, jolloin lisenssien hinnat määräytyvät tämän puitesopimuksen mukaisesti eikä kunnan tarvitse erikseen itse kilpailuttaa hankintaa.

Tarkoituksena on, että Tuusulan kunnan ja Microsoftin välistä EES-lisenssisopimusta jatketaan kolmella vuodella ajalle 1.6.2023-31.5.2026 edellä esitetyin ehdoin ja perustein. Sopimuksen kokonaishinta kolmelle vuodelle laskettuna on nykyisellä henkilöstömäärällä laskettuna noin 288 000 euroa (ALV 0%). 

Hankinnassa noudatetaan  julkisista hankinnoista ja käyttöoikeusopimuksista annettua lakia (1397/2016). Hankinnan arvo ylittää  hankintalain  26 §:ssä ilmoitetun EU-kynnysarvon.

Hankintapäätös ja sopimus

Tuusula uusii Enrollment for Education Solutions (EES) -sopimuksen Microsoftin kanssa kolmeksi vuodeksi ajalle 1.6.2023-31.5.2026. Tuusula hankkii sopimuksen lisenssit Crayon Oy:ltä.

Hankintapäätöksen tiedoksianto ei merkitse sopimuksen syntymistä. Microsoftin kanssa tehdään kirjallinen sopimus, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Toimivalta

Hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan kunnanhallitus päättää yhteisistä hankinnoista, joiden arvo ylittää 200 000 euroa.

Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • uusia Enrollment for Education (EES) –lisenssisopimuksen Microsoftin kanssa ajalle 1.6.2023-31.5.2026.
  • hankkia oppilaitostensa oppilaiden ja sivistys-toimialueen työntekijöiden (pl. museot, matkailu) Microsoft-lisenssit EES-vakiointisopimuksella Crayon Oy:ltä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

sivistys, ICT-palvelut, tarjoajat