Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 14.8.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Johtamisjärjestelmien uudistamisprojekti

TUUDno-2018-591

Valmistelija

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden 2018 yhtenä talousarviotavoitteena on valmistella uuden kunnan rakentamista, maakuntaan siirtymistä ja sote-tehtävien siirtoa yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Toimenpiteiksi on linjattu mm. uuden kunnan organisaation ja prosessien kehittäminen.

Tuusulan valtuusto on päättänyt 4.6.2018 kunnan sote-tuotannon siirtämisestä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään 1.1.2019 lukien. Tämä osaltaan painottaa tarvetta tarkastella kunnan johtamisen rakennemalleja ja johtamisjärjestelmää.

Johtamisen ja johtamisjärjestelmän tarkastelun keskeinen peruste on varmistaa sekä organisaation että johtamisjärjestelmän kautta uuden kuntastrategian mahdollisimman tehokas toteuttaminen.

Tuusulan kunnan toimintaympäristö on merkittävässä muutoksessa. Maakuntauudistus, kuuden sote, talous- ja velkaneuvonnan siirtyminen valtiolle, digitalisaatio ja palvelurakenteen muutos ovat tästä esimerkkeinä. Lisäksi kunnan talouden tasapainon säilyttäminen on keskeistä.

Toimintaympäristön muuttuessa myös kunnan rooli muuttuu. Kuntien keskinäinen kilpailu asukkaista, yrityksistä ja osaavasta henkilöstöstä kiristyy. Kunnan rooli edunvalvonnassa korostuu. Vuorovaikutusvaatimukset myös kasvavat.

Uusi johtamisrakenne ja johtamisjärjestelmä toimeenpanee uutta strategiaa. Strategiassa on yksi keskeisistä tavoitteista kasvun ja elinvoiman vahvistaminen.

Kaikkiaan Tuusulan on vastattava muutokseen, uusiuduttava, kehityttävä.

Johtamisen rakenteiden ja johtamisjärjestelmän uudistamistyö käynnistettiin kunnan johtoryhmässä keväällä 2018.  Johtoryhmässä määriteltiin kriteerit, joiden perusteella uudistamista tehdään. Kriteerien toteutus voi tapahtua joko rakenteen (”organisaatiolaatikot”) tai johtamisjärjestelmän (mm. johtamisen foorumit) kautta. Työn perustana olevat kriteerit ovat seuraavat:  

Rakenteen kautta:

  • Kunnan uuden strategian painopistekokonaisuuksien selkeä vastuuttaminen.
  • Palvelukokonaisuuksien johtaminen (esim. hyte, elinvoima, turvallisuus)
  • Uusiutuva, innovatiivinen, taloudellinen kunta
  • resurssien joustava kohdennettavuus.

Johtamisjärjestelmän kautta:

  • Asiakkuuksien kokonaisjohtaminen.
  • Vahva poikkihallinnollinen yhteistyö ja verkostomainen toiminta.
  • Poliittisen johtamisen ja viranhaltijaorganisaation saumaton yhteistyö.
  • Tietojohtamisen sekä osaamisen laajamittainen hyödyntäminen.
  • Kunnan eri maantieteellisten alueiden kokonaiskehittämisen vastuuttaminen.

Uudistuksella haetaan myös rakenteen johtamisjärjestelmän selkeyttä, yksinkertaisuutta ja helppoa ymmärrettävyyttä.

Johtamisrakenteen ja johtamisjärjestelmän uudistamistyön sisältöä on käsitelty ja valmistelua on tehty luottamushenkilöelimissä viimeksi kunnanhallituksen seminaarissa 14.6.2018. Valmistelu jatkuu elokuussa siten, että kunnanhallitus käsittelee johtamisen rakenteiden peruslinjauksia ja johtamisjärjestelmän tarkentamista 20.8.2018 siten, että valtuusto voisi linjata ja päättää jatkosvalmistelun sisällöstä kokouksessaan 3.9.2018 siten, että tarvittavat hallintosäännön muutokset voitaisiin valmistella valtuuston kokoukseen 10.12.2018. Tavoitteena on, että uusi johtamisen rakenne tulisi voimaan 1.1.2019 lukien.

Harri Lipasti esittelee valmisteluvaihetta ja valmistelun sisältöä kokouksessa.

Ehdotus

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Harri Lipasti oli asiantuntijana kokouksessa.