Kunnanhallitus, kokous 23.9.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 373 Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, taloussuunnitelma 2020 - 2024, lausunto

TUUDno-2019-1734

Valmistelija

  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) pyytää kirjeellään 26.8.2019 lausuntoa liikelaitoskuntayhtymän vuosien 2020-2024 taloussuunnitelmaluonnoksesta 30.9.2019 mennessä.

Vuoden 2018 alusta lähtien Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä (TSV) on vastannut Kuvesin operatiivisesta toiminnasta. TSV:n nimi vaihtui vuoden 2019 alussa Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymäksi.

Viemärilaitostoiminta muodostaa pääosan liikelaitoskuntayhtymän taloudessa. Viikinmäen puhdistamolla ovat suunnittelukaudella tärkeimmät investoinnit rejektivesien erilliskäsittely ja purkutunnelin kahdentaminen välillä Viikinmäki-Viikki. Omista viemärilaitosinvestoinneissa merkittävin on Kulomäen ajotunnelin viemärin saneeraus. Suunnittelukaudella varaudutaan tunnelin pohjoisosan betonirakenteiden saneeraukseen. Viemärilaitoksen taloudessa on vuoden 2020 käyttömaksun ennakkohinnaksi arvioitu 17,6 snt/m3, mikä on noin 8 % suurempi kuin vuoden 2019 talousarviossa oleva hinta (16,3 snt/m3). Hinnan nousu johtuu Viikinmäen yksikköhinnan noususta. Pääomakustannuksia kattavan vuosimaksun yksikköhinta laskee kuluvan vuoden hintatasosta 11 snt/m3 tasolle 9,5 snt/m3 ensi vuodelle ja vuosina 2020-2024 vuosimaksu on tasolla 10…13 snt/m3.

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoito- ja kunnostustoimenpiteillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi.

Tuusulanjärvi-projekti siirtyi vuoden 2019 alusta lukien Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vastuulle. Myös vesistötutkija siirtyi samalla uuteen organisaatioon.

Lausunto

Viemäröinti

Käyttömaksun korotus 1,3 snt/m3 (eli vuoden 2020 käyttömaksun ennakkohinnaksi on arvioitu 17,6 snt/m3 ) vuodelle 2020 kasvavien investointien vuoksi on ymmärrettävä ja perusteltu toimi. Tuusulan kunta/Tuusulan Vesi pitää hyvänä, että uusinvestointeihin ja saneerauksiin varaudutaan vuosimaksun nostolla.

Investointiohjelmaan ei ole varsinaisesti huomautettavaa. Hyrylän viettoviemärien kaivojen saneeraukset tulevat tarpeeseen. Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentaminen ja Korkinmäen mittausaseman uusiminen tulee toteutettavaksi yhteistyössä Tuusulan kanssa tämän taloussuunnitelmajakson (2022- 2023) lopussa. Tämä on erittäin tärkeä ja keskeinen asia Sulan aluetta rakennettaessa. Suunnittelutyö tulee aloittaa yhteistyössä Tuusulan Veden kanssa 2020-2021.

Vesiensuojelu

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoitotoimenpiteillä ja rakennustöillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi. Tuusulan kunnan osuus vesisitöjen hoidossa on 0,10 milj. € vuonna 2020. Hoitotoimet käsittävät lähinnä lisäveden pumppaamista Rusutjärveen ja Keravanjoelle. Kunta korostaa, että myös liikelaitoskuntayhtymän investointien ja vesiensuojeluun kohdistuvat juoksevat kulut tulee olla tarkkaan harkittuja ja taksat mahdollisimman vakaat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perustelutekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän vuosien 2020 - 2024 taloussuunnitelmaluonnoksesta
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, kasvun ja ympäristön -toimialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.