Kunnanhallitus, kokous 25.3.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Kirkonkylän koulu, kuuleminen kantelun johdosta

TUUDno-2019-44

Valmistelija

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
  • Pia Gummerus, terveystarkastaja, pia.gummerus@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Virpi Lehmusvaara, vt. kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
  • Ritva Lappalainen, projektijohtaja

Perustelut

Tuusulan Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys KoKoTuKi ry on 3.12.2018 tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle kantelun Kirkonkylän koulun 2009 valmistuneen osan käyttöönotosta korjaustoimenpiteiden jälkeen. Kantelussa on katsottu, että koulun 2009 valmistunut osa ja koulun ruokala on otettu käyttöön Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksen ja terveydensuojelulain 27 ja 51§:ien vastaisesti. Kantelussa on myös katsottu, että Tuusulan kunta olisi laiminlyönyt perusopetuslain 29§:ssä säädetyn kokonaisvastuun oppimisympäristön turvallisuudesta. Kantelun johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Tuusulan kunnalta selvitystä asiassa. Selvitystä pyydetään 29.3.2019 mennessä.

SELVITYS

Tuusulan kunnan sisäilmatyön periaatteina on turvalliset ja terveelliset tilat, eri toimijoiden yhteistyö sekä avoin toimintakulttuuri. Kunnan sisäilmatyötä koordinoi kunnan sisäilmatyöryhmä. Kunnan sisäilmatyöryhmä perustaa tarvittaessa kohdekohtaisen työryhmän. Kohdekohtaiset sisäilmaryhmät toimivat yhteistyön ja kohdekohtaisten ratkaisujen työskentelypaikkana. Kunnan sisäilmatyötä on kehitetty mm. toimintaohjeiden, oiretilastoinnin sekä kehittämishankkeisiin liittymisen kautta (Satakunta-hanke ja Ratkaistaan yhdessä-hanke).

Tuusulan kunnan sivistyksen toimialue toteaa, että kunta on Kirkonkylän koulun sisäilmaoireiden tultua ilmi ryhtynyt välittömästi toimenpiteisiin. Kunnassa on tehty ratkaisuja koulurakennuksen sisällä opetuksen järjestämisessä, toisia koulurakennuksia on otettu käyttöön väistötiloina ja lisäksi on hankittu Kirkonkylän koululle pysyvät väistötilat Parmaco Oy:ltä. Näissä väistötiloissa opiskelevat tällä hetkellä kaikki koulun oppilaat vuosiluokilta 1-6. Kunnassa on käynnistynyt uuden Kirkonkylän koulun rakentamishanke ja uusi koulukeskus (päiväkoti- ja koulukampus) valmistuu vuonna 2022. Kirkonkylän koulun oppilaat opiskelevat väistötiloissa uuden koulun valmistumiseen saakka.

Selvityksessämme on liitteenä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kannanotto Kirkonkylän koulun tilojen käyttöönottoon (liite 3)

Kirkonkylän koulun sisäilmaoireilut ja tehdyt toimenpiteet

Kirkonkylän koulussa on opiskellut vuosittain noin 280 oppilasta luokilla 1-6 ja noin 40 lasta esikoulussa. Opetushenkilöstöä koulussa on työskennellyt vuosittain noin 25 ja esikoulussa noin 10. Lisäksi koulussa on työskennellyt päivittäin 2 keittäjää ja 2-3 siivoojaa, sekä kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi muutamina päivinä viikossa.

Kirkonkylän koulussa on kolme siipeä, joiden valmistumisvuodet ovat 1959, 1990 ja 2009. Koulun pihalle valmistui väistötiloiksi kaksi paviljonkia syksyllä 2018.

Oppilaiden ja henkilökunnan oireilu sekä toimenpiteet koululla viime vuosina

Syksyllä 2016 koulun alettua opettajia ja oppilaita alkoi oireilla erityisesti 90-luvun päädyssä: mm. ääni lähti, esiintyi ruoansulatusvaivoja, päänsärkyä, voimakasta väsymystä ja niveloireita.

Syksyllä 2016 muutama oppilas alkoi oireilla myös 2000-luvun siivessä. Tämän vuoksi yksi opetusryhmä siirrettiin 50-luvun siipeen erityisopettajan tilana olleeseen luokkatilaan (luokka 7) kevään 2017 ajaksi.

Keväällä 2017 koulun opetustiloihin saatiin kunnan tilakeskuksen kautta ilmanpuhdistajat. Oppilaille ja henkilökunnalle tehtiin THL:n sisäilmastokysely.

Syksyllä 2017 90-luvun siipi tyhjennettiin. Kolme opetusryhmää siirtyi 90-luvun siivestä 2000 –luvun siiven opetustiloihin. Neljä opetusryhmää siirtyi syysloman jälkeen viikolla 43 liikuntasaliin. Paviljonkien suunnittelu käynnistyi. Toimittajaksi valittiin Parmacon Oy ja rakennuslupa myönnettiin 21.2.2018.

Keväällä 2018 oireilmoituksia tuli runsaasti 2000-luvun siiven 2.kerroksessa opiskelevien oppilaiden huoltajilta.

Keväällä 2018 hiihtoloman jälkeen koulun 2. ja 3.luokkalaiset sekä esikoululaiset siirtyivät muualle opiskelemaan (yhteensä 88 oppilasta ja noin 40 esikoululaista). 2.luokan oppilaat (38) siirtyivät kahden opettajan ja koulunkäynninohjaajan kanssa opiskelemaan Tuomalan kouluun noin 4,5 kilometrin päähän. 3.luokan oppilaat (50) siirtyivät kahden opettajan ja koulunkäynnin ohjaajan kanssa Nahkelan kouluun noin 7,5 kilometrin päähän. Esikoululaiset olivat lähialueen päiväkodeissa. Järjestely jatkui loppukevään ajan. Paviljonkien pohjatöitä tehtiin huhti-toukokuussa.

Yhteenveto kiinteistöön tehdyistä sisäilmatutkimuksista:

  • Koko kiinteistöön toteutettiin rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, joka valmistui 2.10.2017. Raportin sisäilmasto-olosuhteiden yhteenveto-osiossa todetaan, että 2009-luvun laajennuksen osalta sisäilmanmikrobipitoisuudet tutkituissa tiloissa olivat alhaiset ja edustavat kosteusvaurioitumattoman koulurakennuksen tasoa.

  • Pintakosteus- ja viiltomittauksissa ei havaittu koko alueella poikkeavia kosteuspitoisuuksia ja mattojen asennusliimojen kunto tarkastetuilta alueilta oli hyvä.

  • Mineraalivillakuituja ei havaittu näytteissä ja tilojen hiilidioksidipitoisuudet olivat kuormituksen aikana korkeimmillaan 800 ppm.

  • Luokassa 208 otetun mattonäytteen VOC-tutkimuksessa 2-etyyli-1-heksanolin suhteellinen osuus kokonaispitoisuudesta oli 11%.

  • Liikuntasalin kalusteista ja pinnoilta otettiin 5.6.2018 9 kpl pintasivelynäytteitä, joiden tarkoitus oli selvittää tilan pintojen mikrobipitoisuus. Näytteiden mikrobisuvustot olivat tavanomaiset (ei kosteusvauriomikrobeja eikä aktinomykeettejä).

 

2000-luvun koulusiipeä remontoitiin kesällä 2018. Tehdyt toimenpiteet tutkimusten ja opetustilojen uudelleenjärjestelyn pohjalta:

  • Purkutyöt tehtiin osastoiduissa ja alipaineistetuissa osastoissa.

  • Opetustilojen uudelleen järjestelyiden pohjalta tehtiin tiloihin muutostöitä erillisen arkkitehtisuunnitelman mukaan.

  • Tiloihin tehtiin tarvittavat ilmanvaihtoon liittyvät muutostyöt erillisen ilmanvaihtosuunnitelman mukaan.

  • Tiloista poistettiin muovimattopinnoitteet ja liimat sekä vanhat lattiatasoitteet.

  • Lattioihin asennettiin Allergia- ja astmaliiton suosittelemat tekstiilimattopinnoitteet ns. tarra- kiinnityksellä.

  • Kevytrakenteisia väliseinä- ja käytäväseiniä purettiin pois suunnitelmien laajuudessa.

  • Vanhat kiinnityspinnat yms. poistettiin seinäpinnoilta.

  • Seinäpinnoilta poistettiin pääosin myös vanhat maalipinnat seinien alaosista ja seinäpinnat maalattiin M1 -luokan maaleilla.

  • Rakenneliittymät kapseloitiin/tiivistettiin vesieristenauhalla.

  • Purkutöiden aikana ei tullut esiin mitään vaurioita rakenteissa tai rakenneosissa, jotka viittaisivat esim. piileviin kosteusvaurioihin.

  • Koulun vanhat osat on osastoitu pois käyttöön otettavasta tilasta ja ilmanvaihto ko. tiloista on säädetty siten, etteivät tilat ole alipaineisia.

  • Vanhan osan alapohjan osalta on koneellinen poisto.

  • Kunnostetuista tiloista otettiin 23.8.2018 sivelynäytteet 7 kpl, joiden tarkoituksena oli selvittää tilojen pintojen mikrobipitoisuudet sekä tuloilmakanavien suulta 3 kpl pölynkoostumusnäytteitä. Näytteiden mikrobipitoisuudet olivat alhaiset. Näytteissä ei havaittu kosteusvaurioon viittaavia indikaattorisukuja. Pölynkoostumusnäytteissä ei havaittu homeitiöitä. Tuloilmakanavasta otetussa näytteessä oli runsaasti tunnistamatonta orgaanista pölyä ja runsaasti karkeaa ulkoilmapölyä. Mineraalivillakuituja ei ollut.

 

Tehdyt lisätutkimukset ja selvitykset:

  • Tiloihin on asennettu ns. Iisy-sisäilmanseurantajärjestelmä, joka antaa reaaliaikaistatietoa sisäilmanlaadusta. Järjestelmä mittaa hiilidioksidipitoisuudet sekä lämpötilat ja paine-erot.

 

Kesällä 2018 kaikki vanhat, käytettävät Kirkonkylän koulun kalusteet ja tavarat lähetettiin homesiivoukseen Cleanside Oy:lle. Liikuntasali, varastot ja irtaimisto tehopuhdistettiin siivousyksikön toimesta. Tavarat palautettiin siivouksesta suoraan paviljonkeihin ja 2000-luvun siiven remontoituihin oppimisympäristöihin.

Syksyllä 2018 Kirkonkylän koulun oppilaat siirtyivät opiskelemaan uusiin valmistuneihin paviljonkeihin (vastaanottopäivä 29.6.2018). Kesällä 2018 alkaneet 2000-luvun siiven remontit valmistuivat alkusyksyn aikana. Kirkonkylän kohdekohtainen sisäilmaryhmä kokoontui Kirkonkylän koululla 25.9.2018. Kokouksessa todettiin, että liikuntasalin korjaukset ja remontit alkoivat olla valmiit ja ryhmien muutot 2000-luvun siipeen voitiin toteuttaa.

Lokakuun 2018 alussa esikoululaiset muuttivat 2000-luvun siiven 1.kerrokseen. 1.-2.luokkalaiset muuttivat viikolla 41 2.kerrokseen opiskelemaan.

Loppusyksyn 2018 aikana 1.-2.-luokkalaiset alkoivat oireilla uudelleen kesällä remontoidussa 2000-luvun siivessä 2.kerroksessa.

Tilanne tällä hetkellä

Tammikuussa 2019 oppilaille ja henkilökunnalle tehtiin Turun Yliopiston Satakunta-hankkeen (Terveet Tilat 2028 -ohjelma) oirekysely. Oirekyselyn tulokset julkaistiin kohdekohtaisessa sisäilmaryhmässä tiistaina 5.3.2019. Tulokset vahvistivat oireilun.

Kunnan sisäilmatyöryhmä teki kokouksessaan 1.2.2019 päätöksen oppilaiden siirtämisestä pois vuoden 2000-siivestä. Viikolla 9 esikoululaiset ja 1.-2- luokkalaiset siirrettiin pois 2000-luvun siivestä. Esikoululaiset siirtyivät lähialueen päiväkoteihin. 1.-2.-luokkalaiset palasivat paviljonkeihin. Kunnan tilakeskus organisoi liikuntasalin siiven kovien kalusteiden ja tvt-laitteistojen siivouksen ja siirron paviljonkeihin. Koulu tilasi Cleanside Oy:ltä opetusvälineille ja tarvikkeille homesiivouksen sekä muuton paviljonkeihin.

Keittiön käytön osalta väistötiloissa on tällä hetkellä keittiötiloille varaus, johon tullaan toteuttamaan uusi keittiö kaikkien oppilaiden tarpeisiin. Väistötilojen vuokraajalta, Parmacon Oy:ltä, on pyydetty tarjous uuden keittiön toteutuksesta. Parmacon Oy on hoitanut keittiölle rakennusmuutosluvan ja tarkempi suunnitelma sekä tarjous ovat valmistumassa. Päärakennuksen keittiön käyttö tullaan lopettamaan, kun väistötiloihin on saatu asennettua keittiötilat lukuvuoden 2019 alusta.

Johtopäätökset                           

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toteaa lausunnossaan 13.3.2019, että 1950 ja 1990 -luvun tilat on poistettu käytöstä terveysvalvonnan velvoitteen mukaisesti. Tilalle on hankittu väistötilat. Edelleen lausunnossa todetaan, että käytöstä poistetut tilat on eristetty käytössä olevista tiloista riittävin toimin. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen lausunnon mukaan rakenteellisissa kuntotutkimuksissa 28.2.2019 ei löytynyt merkittäviä mikrobivaurioita vuonna 2009 valmistuneesta osasta, jotka voisivat aiheuttaa tiloissa oleskeleville terveyshaittaa.

Yllä oleva huomioiden Tuusulan kunta ei katso laiminlyöneensä perusopetuslain 29 §:ssä säädettyä kokonaisvastuutaan oppimisympäristön turvallisuudesta.

Tiedottaminen ja yhteydenpito koteihin

Sisäilma-asioista, korjauksista, tutkimuksista ja muutoista tiedottaminen huoltajille on tapahtunut Wilman kautta. Kirkonkylän koulun kohdekohtaisessa sisäilmaryhmässä on ollut edustajina paikalla myös vanhempainyhdistyksen ja henkilöstön edustajat. Tehtyjen sisäilmatutkimusten raportit ja kohdekohtaisten sisäilmaryhmien muistiot sekä tiedotteet ovat kaikkien luettavissa Tuusulan kunnan sivuilla osoitteessa www.tuusula.fi/sisailma.

Oheismateriaali
Kirkonkylän kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmä pöytäkirja (21.11.2018)
Kirkonkylän kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmän pöytäkirja (25.9.2018)
Raportti (21.6.2018)
Kirkonkylän kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmän pöytäkirja (31.5.2018)
Raportti (4.12.2017)
Tiedote väistötiloista (1.12.2017)
Kuntotutkimusraportti (2.10.2017)
Näytteidenottokartta (2.10.2017)
Tiivistelmä (12.9.2017)
Väliraportti (28.8.2017)
Näytteidenottokartta (28.8.2017)
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kannanoton liitteet:
- Paine-erot maaliskuu 2019
- Paine-erot marras-joulukuu 2018
- Tuusulan kunta tilakeskuksen selvitys Kirkonkylän koulu (4.10.2018)
- Kirkonkylän koulu raportti (10.9.2018)
- Kosteusmittausraportti (19.1.2018)
- Kosteuskartoitusraportti ph Ympäristötekniikka (4.12.2017)
- Vastine Ympäristökeskuksen kuulemiseen (12.10.2017)
- Tilakeskuksen kuuleminen Kirkonkylän koulu (19.9.2017)

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon tulleeseen Tuusulan Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistyksen KoKo Tuki ry:n kanteluun selostusosaan kirjatun selvityksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, sivistyksen toimialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.