Kunnanhallitus, kokous 17.9.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 295 Linjapuisto II, asemakaavan osittainen voimaansaattaminen

TUUDno-2017-457

Valmistelija

  • Lauri Kopposela, kaavasuunnittelija
  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto hyväksyi Linjapuisto II asemakaavan muutoksen kokouksessaan 29.1.2018 § 4. Helsingin hallinto-oikeudelle on jätetty päätöksestä valitus. Kunnanhallitus on antanut asiassa lausunnon ja vaatinut valituksen hylkäämistä.

Helsingin hallinto-oikeuteen jätetty valitus on lyhennettynä seuraavanlainen:

Valitus koskee Kellokoskella sijaitsevaa Linjapuisto II asemakaavan muutosta. Valituksen kohteena on uusi kevyenliikenteen väylä kiinteistöjen 3:1848 ja 3:510 välissä. Valittajat vaativat ensisijaisesti Tuusulan kunnanvaltuuston päätöstä muutettavaksi siten että kevyenliikenteen väylä kiinteistöjen välissä poistetaan. Toissijaisesti valittajat vaativat päätöksen kumoamista ja palauttamista uuteen käsittelyyn, mikäli päätöksen muuttaminen valituksessa esitetyin tavoin ei tule kyseeseen hallintotuomioistuimen toimivallan osalta tai muusta syystä. Valituksessa esitettiin myös vaatimus ennakollisesta täytäntöönpanokiellosta.

Valittajat ovat toimittaneet hallinto-oikeuteen myös 12.5.2018 päivätyn vastaselityksen, jonka kunta on pyytänyt arvioitavaksi. Hallinto-oikeus toimitti vastaselityksen kuntaan 23.5.2018 sähköpostitse. Vastaselityksen on tulkittu uudistavan valituksessa esitetyt valituksen perusteet. Ottaen huomioon myös vastaselityksessä esitetyt väitteet, valitus näyttäisi kohdistuvan asemakaavassa olevan kahden korttelin (korttelit 7035 ja 7036) väliseen VL -alueeseen, valituksen mukaiseen ns. ”kevyenliikenteenväylään”. Käsitystä/tulkintaa vahvistaa se, että vastaselityksen sivun 2 kappaleissa 3,4,5 ja 7 ja sivun 3 lopussa mainitaan kevyenliikenteenväylä.

Koska Linjapuisto II asemakaavan muutoksesta jätetty valitus näyttäisi siis kohdistuvan kahden korttelin (korttelit 7035 ja 7036) välissä olevaan asemakaavamerkinnällä VL varustettuun alueeseen, voisi kunnanhallitus määrätä MRL 201 §:n nojalla Linjapuisto II asemakaavamuutoksen tulemaan voimaan muilta osin.

Ote finlexistä:
201 § (22.12.2009/1589)
Kaavapäätöksen täytäntöönpanokelpoisuus
Maakuntahallitus voi valitusajan kuluttua määrätä maakuntakaavan tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Kunnanhallitus voi valitusajan kuluttua määrätä yleis- ja asemakaavan tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman kaava-alueen siltä osalta, johon valitusten tai oikaisukehotuksen ei voida katsoa kohdistuvan. Kunnan on annettava päätös viivytyksettä tiedoksi valittajille ja muutoksenhakuviranomaiselle sekä, jos määräys koskee oikaisukehotuksen kohteena olevaa kaavaa, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (8.1.2016/28)

Kuten lainkohdasta ilmenee, kunnan on annettava päätös viivytyksettä tiedoksi valittajille ja hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeus voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

Kunnalla on tarve päästä suunnittelemaan ja rakentamaan Linjapuisto II asemakaavan edellyttämää katuverkostoa. Tämän vuoksi on aihetta määrätä asemakaava tulemaan voimaan asemakaavakarttaan erikseen merkittyjen katualueiden osalta (Raiviotie, Reseptitie, Ohjekuja, Neuvokuja, Mäntyrinteentie, Lääkärintie).

Liitteenä olevaan karttaan on merkitty sinisellä rajauksella valituksen kohteeksi tulkittu kohde. Asemakaavakarttaan punaisella rajattujen katualueiden (Raiviotie, Reseptitie, Ohjekuja, Neuvokuja, Mäntyrinteentie, Lääkärintie) osilta Linjapuisto II asemakaavan muutos esitetään saatettavaksi voimaan, johtuen kunnallistekniikan suunnittelu- ja rakentamistarpeesta. MRA 93 § 2.mom. mukaan jos kunnanhallitus on maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n nojalla määrännyt kaavan osan tulemaan voimaan ennen kuin hyväksymispäätös on saanut lainvoiman, kuuluttaminen voidaan tehdä välittömästi määräyksen antamisen jälkeen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi muutoksenhakijoiden valituskirjelmän ja vastaselityksen
  • määrätä maankäyttö- ja rakennuslain nojalla Linjapuisto II asemakaavan muutoksen tulemaan voimaan liitteen asemakaavakarttaan punaisella rajauksella merkittyjen katualueiden osalta (Raiviotie, Reseptitie, Ohjekuja, Neuvokuja, Mäntyrinteentie, Lääkärintie)
  • todeta, että kuuluttaminen voidaan MRA 93 § 2.mom nojalla tehdä välittömästi määräyksen antamisen jälkeen ja että asemakaava tulee voimaan, kun hyväksymispäätöksestä on kuulutettu niin kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Helsingin hallinto-oikeus, muutoksenhakijat (4 kpl)  

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.