Vammaisneuvosto, kokous 8.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Muut asiat

Päätös

  • Avoimen hallinnon vierailu 9.3.2023 klo 13.30 - 14.30 ikäihmisten ja vammaisneuvoston edustajat
  • Asumisneuvonnan ohjausryhmän ensimmäinen kokous 9.3.2023 klo 14 - 15
  • Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan syksyllä

 

Merja Heikkonen kertoi uudesta vammaispalvelulaista ja sen tuomista muutoksista.

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan lokakuussa. Sen jälkeen kaikkien vammaisten ihmisten palvelut tulevat vammaispalvelulain perusteella. Kehitysvammalaista itsemääräämisoikeutta koskevat ns. rajoittamispykälät jäävät kuitenkin voimaan. Uuden lain 14 ja 15 pykälät tulevat voimaan 2025.

Subjektiivisia oikeuksia on 11 kpl, mutta palvelujen kaikki järjestämistavat eivät ole subjektiivisia, vaan hyvinvointialue voi niin päättäessään ottaa ne käyttöön. Asiakasprosessissa arvioidaan edelleen ensin yksilölliset tarpeet ja sen perusteella tehdään asiakassuunnitelma sekä päätökset.
 
Palveluiden joukossa on edelleen tutut palvelut, mutta osittain uudelleen nimettynä, kuten liikkumisen tuki. Uusia palveluja ovat erityinen osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko ja vaativa moniammatillinen tuki.

Alkuperäisessä ehdotuksessa oli ns. ikääntymisrajaus, mutta eduskunta poisti sen. Jää nähtäväksi, miten paljon ikääntyneiden asiakkaiden määrä vammaispalvelujen käyttäjinä lisääntyy. Esimerkiksi tähän saakka henkilökohtaisessa avussa on ollut ikääntymisrajaus, mutta se poistuu uudistuksen myötä.

Liikkumisen tuessa liikkumisalue muuttuu entistä yksilöllisemmäksi. Pykälässä todetaan mm. seuraavaa: "Muita kuin työ- ja opiskelumatkoja voi tehdä oman asuinkunnan alueella, oman asuinkunnan ja toiminnallisten lähikuntien välillä sekä oman asuinkunnan ja oman elämän kannalta merkittävien kuntien välillä. Toiminnallisella lähikunnalla tarkoitetaan lähintä mahdollista kuntaa, josta vammaisen henkilön tarvitsema palvelu on saatavissa. Oman elämän kannalta merkittävällä kunnalla tarkoitetaan kuntaa, jossa vammaisella henkilöllä on tarve käydä toistuvasti perhe- tai ystävyyssuhteen, vapaa-ajan asunnon tai muun vastaavan syyn vuoksi. Erityisestä syystä kertaluonteisia muita kuin työ- ja opiskelumatkoja voi tehdä myös muiden kuntien alueelle." Liikkumisen tuen järjestämistavoista osa on sellaisia, jotka hyvinvointialue voi päättää,ottaako se ne käyttöön, esim. kilometrikukkaro tai matkojen pidempi jaksotus.
​​
Hyvinvointialueella tulee kiire päätösten uusimisen kanssa. Lisäksi on vielä työn alla kuljetuspalvelujen kilpailutus.