Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 13.12.2022

§ 137 Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen, lausunto Askolan rakennus- ja ympäristölautakunnalle

TUUDno-2022-2364

Valmistelija

  • Emmi Halonen, ympäristötarkastaja, emmi.halonen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Askolan rakennus-ja ympäristölautakunta on pyytänyt lausuntoa Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän ympäristönsuojelumääräysten päivittämisestä. Lausunnot pyydetään toimittamaan Askolan rakennus-ja ympäristölautakunnalle sähköpostilla ymparistonsuojelu@askola.fi tai osoitteeseen Ympäristönsuojeluyksikkö, Askolantie 28, 07500 Askola 21.12.2022 mennessä. 

Lausuntopyyntö, ympäristönsuojelumääräysten luonnos sekä sen perustelumuistio ovat liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa Askolan rakennus- ja ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän ympäristönsuojelumääräysten päivittämisestä. 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto 

Askola, Pornainen ja Pukkila ovat Mäntsälän rajanaapurikuntia.  

Mäntsälällä ei ole Askolan, Pornaisten ja Pukkilan kanssa yhteisiä pohjavesialueita, lukuun ottamatta Pukkilassa sijaitsevaa Myllylänkulman 2-luokan pohjavesialuetta, jonka reuna ulottuu hieman Mäntsälän puolelle. Yhteisiä vesistöjä ovat mm. Mustijoki, Sääksjärvenjoki sekä Isojärvi.  

Mäntsälän voimassa olevat ympäristönsuojelumääräykset (23.9.2002 §55, voimaan 1.11.2002) sekä Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän ehdotetut ympäristönsuojelumääräykset eroavat toisistaan jonkin verran koskien jätevesien käsittelyä ranta-alueilla.  

Mäntsälän ympäristönsuojelumääräysten päivittämistä ollaan juuri aloittamassa. Mäntsälän voimassa olevissa ympäristönsuojelumääräyksissä määrätään, että ranta-alueella käymäläratkaisuna on pääsääntöisesti kuivakäymälä. Perustellusta syystä ranta-alueille voidaan antaa lupa vesikäymälälle, jos käymäläjätevedet kerätään umpisäiliöön. Harmaat jätevedet tulee käsitellä siten, ettei niistä aiheudu suoraa kuormitusta vesistöön. Ympärivuotisessa käytössä olevan kiinteistön harmaat jätevedet tulee käsitellä vähintään kaksiosaisella ja maasuodattimella tai muulla puhdistusteholtaan vastaavalla laitteistolla. Vapaa-ajanrakennusten jätevesienkäsittely määräytyy varustelutason mukaisesti. 

Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän ehdotettujen ympäristönsuojelumääräysten mukaan vesikäymälän rakentaminen on sallittu, mikäli kaava ei toisin määrää. Vesikäymälän rakentaminen on kuitenkin kielletty, jos saostus-, umpi- tai vastaavien talousjätevesikaivojen tyhjentäminen tieyhteyden puuttumisen tai muun syyn vuoksi ei ole mahdollista. Vesikäymälän jätevedet on johdettava umpisäiliöön kaikissa uusissa kiinteistöissä sekä niissä olemassa olevissa kiinteistöissä, joissa on erillisviemäröinti. Puhdistettu jätevesi voidaan kuitenkin johtaa avo-ojaan, jos biologista puhdistusta tapahtuu 100 metrin matkalla ennen kuin oja laskee vesistöön, eikä vaikutusalueella ole talousvesikaivoja ja johtaminen ei aiheuta haittaa naapureille. Mikäli wc-vesien ja harmaiden jätevesien erilliskäsittely ei ole mahdollista, eikä biologista puhdistusta tapahdu 100 metrin matkalla ennen vesistöä, on jätevedet puhdistettava niin, että ympäristöön aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 90 %, kokonaisfosforin osalta vähintään 85 % sekä kokonaistypen osalta vähintään 40 % verrattuna haja-asutuksessa syntyvän käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen. 

Mäntsälän kunnassa on varsin vähän vesistöjä ja alueen järvet ovat matalia ja pieniä. Näiden jo ennestään rehevien järvien säilyminen edellyttää tarkkoja määräyksiä ranta-asutuksen jätevesien käsittelystä ja käsittelylaitteistojen sijoittamisesta. Esimerkiksi Isojärven ekologinen tila on luokiteltu huonoksi vuoden 2019 luokituksessa. Vuosien 2008 ja 2013 luokituksissa tila on ollut välttävä.  

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta katsoo, että ympäristönsuojelumääräyksiä annettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota jätevesien aiheuttamaan vesistökuormitukseen. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Askolan rakennus-ja ympäristölautakunta

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.