Kuntakehityslautakunta, kokous 26.10.2022

§ 92 YIT Suomi Oy, asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen päivitys, Focus-alue

TUUDno-2022-2029

Valmistelija

  • Tuija Palkki, maankäyttöinsinööri, tuija.palkki@tuusula.fi

Perustelut

Kunta on 3.6.2013 allekirjoittanut sopimuksen asemakaavoituksen käynnistämisestä Lemminkäinen Oyj:n kanssa Focus-alueella. Lemminkäinen Oyj sulautui YIT Oyj:n vuonna 2018. Asemakaavoitusta on viety eteenpäin nimellä Focus-liikekeskus asemakaava ja asemakaavan muutos (3508). Asemakaava on ollut viimeksi nähtävillä luonnoksena 16.4.–29.5.2015. Asemakaavamuutos on yhä vireillä, mutta sitä ei ole edistetty aktiivisesti lähivuosina. Asemakaavatyö on käynnistymässä uudelleen, ja sen myötä on ajankohtaista päivittää asemakaavoituksen käynnistämissopimusta. Sopijapuolten kesken on neuvoteltu liitteenä esitetyn mukainen sopimuksen päivitys.

Uusi sopimusluonnos eroaa voimassaolevasta kaavan tavoitteiden osalta.​ Vanhassa tavoiteltiin sopimusalueelle liikekeskusta,​ kun nyt alueelle tavoitellaan kaupallisien toimintojen lisäksi myös tuotanto- ja varastointitoimintoja vielä keskeneräisen Focus-alueen yleissuunnitelman mukaisesti.

Maanomistaja omistaa kiinteistöt Stenbacka 858-411-30-0, Sampo 858-411-7-70, Kinis 858-411-7-66, Niittymäki 2 858-411-7-11, Sammonkorpi 858-411-7-68, Metsänreuna 858-411-7-45, Sammonkangas 858-411-7-72, Lillmalm 858-411-7-54 ja Koivulehto 858-411-18-26, yhteispinta-alaltaan noin 47,20 ha. Lisäksi sopimusalueessa on mukana kunnan omistamat kiinteistöt Artesaani 858-411-7-73, Muinaismäet 858-411-7-69, Stenbacka 2 858-411-7-74, Jussila 2 858-411-7-12, Peltomäki 858-411-10-19, Niittypelto 858-411-10-21 ja Niittymäki 858-411-10-22.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena kunnalla on alueen tehokkaampi rakentaminen, rakentamisen käynnistäminen ja asemakaavojen ajantasaistaminen rakentamisen mahdollistamiseksi ylempiasteiset suunnitelmat huomioiden. Asemakaavat tulee muuttaa Focus-alueen yleissuunnitelman mukaisesti niin, että kaavamuutoksilla mahdollistetaan Focus-alueen länsi- ja keskiosien kehittämisedellytykset. Erityisesti kaavalla tulee mahdollistaa itä-länsi suuntaisen pääkatuyhteyden toteuttaminen ns. Focus-retailparkin eritasoliittymästä Finavian liittymään sekä huomioida vaiheittain rakentuvan kunnallistekniikan tilavaraukset. Lisäksi suunnittelussa tulee osoittaa tilavaraukset mahdollisille voimalinjasiirroille. Rakentamisen laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota risteysalueilla ja muilla näkyvillä paikoilla. 

Maanomistaja vastaa sopimusalueen osalta asemakaavan laatimisesta aiheutuvista kustannuksista ja asemakaavan valmistelun yhteydessä vaadittavien selvitysten ja suunnitelmien kustannuksista sekä hankesuunnittelussa käyttämänsä konsultin kustannuksista. Kunta osallistuu omiin tarpeisiinsa liittyvien selvitysten kustannuksiin (esim. voimalinja- ja liikenne) sekä laajemmin Focus aluetta palvelevien selvitysten kustannuksiin. Kunta ohjaa ja johtaa suunnittelua.

Asemakaavasta sopijapuolille koituvan hyödyn sekä kaavan toteuttamiskustannusten jako tapahtuu myöhemmin tehtävän maankäyttö- ja rakennuslain 91 b §:n mukaisen maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maankäyttösopimus laaditaan maankäyttösopimuksen allekirjoitushetkellä voimassa olevien Tuusulan kunnanvaltuuston hyväksymien sopimusperiaatteiden mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen, jolla sovitaan asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen päivittämisestä
  • oikeuttaa allekirjoittajan tekemään sopimukseen tarvittavat vähäiset muutokset ja allekirjoituksellaan hyväksymään lopullisen sopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

asianosaiset, maankäyttö, kaavoitus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kuntakehityslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.